Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ξένοι ειδικοί για συμμετοχή γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία

Offsite Team
- 30.11.2022

Ξένοι ειδικοί για συμμετοχή γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία

Την εισήγηση έκανε η Ελληνοκύπρια Συμπρόεδρος της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, Σούλα Ζαβού

Έχει κατατεθεί εισήγηση  για να προσκληθούν ειδήμονες από χώρες όπως η Ιρλανδία, οι οποίοι έχουν εμπειρία σε θέματα συμμετοχής γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία, ώστε να ακούσουμε τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για να πετύχουν τον στόχο τους και αυτή η διαδικασία είναι σε αναμονή, δήλωσε σήμερα η Ελληνοκύπρια Συμπρόεδρος της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, Σούλα Ζαβού, σε ομιλία της σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Σπίτι της ΕΕ στην Κύπρο το γυναικείο κίνημα ΠΟΓΟ με τίτλο  "Η ειρήνη μας αφορά. Ο ρόλος των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία και στην επίλυση συγκρούσεων".

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής για πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες, και το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε εκδήλωση των ΗΕ στην Κύπρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, η κα. Ζαβού επεσήμανε πως παρόλον ότι αυτό χαιρετίστηκε εντούτοις δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και παρουσίασης στο ευρύ κοινό.

>>> Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΝ: Aνάγκη για ανθεκτικά εκπαιδευτικά συστήματα <<<

"Παρ’ όλη την απογοήτευσή μας, θελήσαμε να προχωρήσουμε, με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών και των γυναικείων οργανώσεων", ανέφερε. Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των δύο συμπροέδρων της Επιτροπής με αξιωματούχους των ΗΕ, κατατέθηκε, μεταξύ άλλων, η εισήγηση για πρόσκληση ειδημόνων, από χώρες όπως λ.χ. η Ιρλανδία, οι οποίοι έχουν εμπειρία σε θέματα συμμετοχής γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία, ώστε να ακούσουμε τους τρόπους, τους μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για να πετύχουν τον στόχο τους. "Αυτή η διαδικασία είναι σε αναμονή", είπε η κα. Ζαβού.

Υπογράμμισε πως "πιστεύουμε ότι για να επιτύχουμε βιώσιμη ειρήνη χρειάζεται η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των οργανώσεων που προάγουν τα δικαιώματα των γυναικών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Είπε ακόμη πως "στο θέμα της συμμετοχής μας στην ειρηνευτική διαδικασία αποτύχαμε. Γι’ αυτό και η διεκδίκησή μας πρέπει να συνεχιστεί".

"Δεν μας λείπει ούτε η θέληση, ούτε η αγωνιστικότητα, ούτε ο στόχος. Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι χωρίς την πολιτική βούληση, το πολιτικό πλαίσιο, ο δρόμος μας είναι δύσκολος, πολλά τα αγκάθια. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αγωνιστούμε για την αλλαγή νοοτροπιών πρωτίστως στις ηγεσίες μας και ακολούθως στην κοινωνία των πολιτών, ώστε ο δρόμος μας να είναι πιο εύκολος, πιο ομαλός, γιατί ξέρουμε προς τα πού και πώς να κατευθυνθούμε", ανέφερε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου.  

Ομιλήτριες ήταν εκτός από την κα. Ζαβού η Σταύρη Καλοψιδιώτου, Δρ. Διεθνούς Δικαίου και Μέλους Εκτελεστικού Συμβουλίου ΠΟΓΟ και η Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κα.  Κουκουμά αναφέρθηκε στην εμπειρία των γυναικών της Κύπρου, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων κατά την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών και του 1974, οι οποίες έπεσαν θύματα βίας και βιασμών από τον Τουρκικό στρατό αλλά και από φασιστικές ομάδες και από τις δύο κοινότητες.

Ο κ. Μενελάου αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής των γυναικών στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Η κα. Καλοψιδιώτου, έθεσε τη διεθνή διάσταση του ζητήματος της  συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Η κα. Αντωνίου παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σούλα Χατζηκυριάκου, ενώ συμμετείχαν Πρέσβης και Πρέσβειρες και εκπρόσωποι Πρεσβειών καθώς και αντιπρόσωποι γυναικείων και ΜΚΟ.

(ΚΥΠΕ)

Home