Ξεπούλημα γης στα κατεχόμενα μέσω «Κτηματολογίου» ψευδοκράτους

Ξεπούλημα γης στα κατεχόμενα μέσω «Κτηματολογίου» ψευδοκράτους

110 εκ. από τον Φ. Ισότιμης Κατανομής Βαρών για δάνεια σε πρόσφυγες

Άλλους τρόπους για να επιλύσουν το Κυπριακό, φαίνεται να εφευρίσκουν οι τυχοδιώκτες-  με την ανοχή ή και ενίοτε συνενοχή της πολιτικής ηγεσίας- αφού ένα εκ των κυριότερων προβλημάτων , που είναι το περιουσιακό λύνεται με την πώληση των κατεχομένων περιουσιών σε ξένους ή και Τούρκους.

Έτσι, μετά την ούτω καλούμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων, στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε και νέου είδους ξεπούλημα που γίνεται μέσω του ψευδοΚτηματολογίου.

Η αποκάλυψη έγινε πριν από λίγο από την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και βουλευτή του ΑΚΕΛ ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΚΟΥΜΑ , η οποία και επικαλέστηκε πληροφορίες που φθάνουν  κοντά της και τις οποίες διαβίβασε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, περιμένοντας την συνολική τοποθέτηση του κράτους.

Η κ. Κουκουμά, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την εν λόγω εξέλιξη, που ήρθε να προστεθεί στο γαϊτανάκι των αποκαλύψεων για οργανωμένο ξεπούλημα της κατεχόμενης γης, με διάφορους τρόπους και μεθόδους, όπως η Επ. Αποζημιώσεων και μάλιστα με πωλήσεις γης σε εξευτελιστικές τιμές και η πώληση μέσω του Κτηματολογίου της Κύπρου σε ξένους υπηκόους ( Ρώσους- Κινέζους- Ισραηλίτες) …

Κι όλα αυτά προκύπτουν λόγω της αναμονής των προσφύγων για επιστροφή, που οδήγησε λόγω του χρόνου που διέρρευσε σε οργή και συνεπαγόμενες ανάγκες και δυσκολίες που προέκυψαν στα 45 χρόνια από την εισβολή,  αλλά και της ανεπάρκειας του κράτους να βοηθήσει προς ισότιμη κατανομή των βαρών.

110 εκατομμύρια και 600 χιλιάδες Ευρώ και καλύπτει την παραχώρηση δανείων για σπουδές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απόκτηση στέγης

Η συζήτηση προέκυψε από την εξέταση του προϋπολογισμού του Φορέα ισότιμης Κατανομής Βαρών, του κατ’ εξοχήν θεσμικού οργάνου για ανακούφιση των προσφύγων.

Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Φορέα κ. ΛΟΥΚΙΑ ΕΥΣΤΑΘΟΥ, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια και 600 χιλιάδες Ευρώ και καλύπτει την παραχώρηση δανείων για σπουδές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απόκτηση στέγης με επιχορήγηση του δανειστικού επιτοκίου.

Όπως σε όλους τους οργανισμούς υπάρχουν και Μη εξυπηρετούμενα δάνεια ( ΜΕΔ) που επιχειρείται να μειωθούν μέσω διευθετήσεων. Ο ΦΙΚΒ είπε η κ. Ευσταθίου ετοίμασε και το Αρχείο κατεχομένων ιδιοκτητών περιουσιών , όπου διαφαίνεται ποια περιουσία είχε ο κάθε πρόσφυγας και πόση βοήθεια έλαβε μέχρι σήμερα. Βάσει του εν λόγω Αρχείου θα προωθηθεί στο απώτερο μέλλον ή εν πάσει περιπτώσει όταν και εφόσον αποφασίσει η πολιτική ηγεσία, η παραχώρηση επιδομάτων στους πρόσφυγες για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΚΟΥΛΛΑΣ, χαρακτήρισε ως βασικό αποκούμπι των προσφύγων τον ΦΙΚΒ και επισήμανε ότι είναι καιρός να προωθηθεί και η επιδότηση για απώλεια χρήσης που ήταν και εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη…

Tags
Home