Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υφυπουργείο Έρευνας: Ρίχνει εκατομμύρια για ψηφιακή Κύπρο

Offsite Team -
18.05.2022 - 14:33

Υφυπουργείο Έρευνας: Ρίχνει εκατομμύρια για ψηφιακή Κύπρο

Προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου προωθεί το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας, και Ψηφιακής Πολιτικής σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία εορτάζεται στις 17 Μαΐου.

Όπως αναφέρεται, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ) για το έτος 2022 έχει υιοθετήσει το θέμα «Digital technologies for Older Persons and Healthy Ageing», εστιάζοντας στον ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας για τη διασφάλιση υγιούς γήρανσης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ατόμων τρίτης ηλικίας, αλλά και ευρύτερα ως εργαλείο αντιμετώπισης του παγκόσμιου φαινομένου της γήρανσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η αξιοποίηση τεχνολογικών και καινοτόμων λύσεων έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικά, πολυδιάστατα οφέλη, ενισχύοντας την πρόσβαση των ηλικιωμένων σε πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας, αλλά και διευκολύνοντας την ενεργή τους συμμετοχή στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία, την αγορά εργασίας, τη μάθηση και τη ψυχαγωγία.

Σημειώνεται ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες αποτελούν τη βάση για την οικοδόμηση έξυπνων πόλεων και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος για την ανθρωπότητα, αλλά και την καταπολέμηση διακρίσεων στη βάση της ηλικίας αλλά και άλλων παραγόντων. Τονίζεται ότι η ΔΕΤ επιτελεί ζωτικής σημασίας έργο προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την ισότιμη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή πρόσβαση των πολιτών στη ψηφιακή τεχνολογία. Προστίθεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών και προοπτικών που αναδύονται, είναι αφενός η προσβασιμότητα σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές αλλά και η ενίσχυση της ψηφιακής ικανότητας του συνόλου της κοινωνίας.

Για τον σκοπό αυτό, αναφέρεται, το Υφυπουργείο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί σειρά στοχευμένων δράσεων, οι οποίες και έχουν ενταχθεί στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Συγκεκριμένα, προνοούνται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ύψους €53 εκατ. για σκοπούς αναβάθμισης των υποδομών συνδεσιμότητας στη χώρα, μέσω της προώθησης της ευρείας ανάπτυξης και διείσδυσης δικτύων υπέρ υψηλών ταχυτήτων (VHCN) -(5G και οπτικών ινών)-, της εξάλειψης των διοικητικών συμφορήσεων και της διευκόλυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και κρατικής επένδυσης για ανάπτυξη VHCN σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον.

Πρόσθετα, στο εθνικό ΣΑΑ έχει περιληφθεί ποσό ύψους €24 εκατ. για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των πληθυσμιακών ομάδων σε εθνικό επίπεδο, καταπολεμώντας τις ανισότητες που παρατηρούνται και διασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων στη ψηφιακή οικονομία και κοινωνία που οικοδομείται.

Με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, το Υφυπουργείο επαναβεβαιώνει την ισχυρή του βούληση για επιτάχυνση ενός ολιστικού ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους, οικονομίας και κοινωνίας, προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των πολιτών και των επιχειρήσεων, καταλήγει το δελτίο Τύπου. (ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΗΦ)

 

Home