Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υγεία: Όλοι τα βάζουν με τον ΟΚΥπΥ / Απάντηση Χρ. Λοϊζίδη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
13.10.2021 - 06:00

Υγεία: Όλοι τα βάζουν με τον ΟΚΥπΥ / Απάντηση Χρ. Λοϊζίδη

Γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς, ακόμα και εκ των έσω οι διευθυντές του ΟΚΥπΥ βάλλουν κατά του Οργανισμού / Παρέμβαση ΠτΔ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η κατάσταση στην υγεία βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού όλοι είναι δυσαρεστημένοι. Γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς, ακόμα και εκ των έσω οι διευθυντές του ΟΚΥπΥ βάλλουν κατά του Οργανισμού.

Εξάλλου, ο πολιτικός προϊστάμενος στα θέματα Υγείας αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλας είναι οργισμένος με την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό μη διστάζοντας να μιλήσει για παρακοή αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Υπουργός έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε έργα και ζήτησε λεπτομερές σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει κόστος και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Προεδρική παρέμβαση

Σε όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε δράση πυροσβεστικά για να αποτρέψει τα χειρότερα. Τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Οκτωβρίου είδε όλους τους φορείς της υγείας άκουσε τις απόψεις τους και ζήτησε να τεθούν χρονοδιαγράμματα για επίλυση των προβλημάτων. Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε κάθε είδους συζήτηση  ή  ακόμα και σκέψη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και επαναβεβαίωσε την απόλυτη  αποφασιστικότητα του για την ομαλή λειτουργία του ΓΕΣΥ στη βάση της φιλοσοφίας που θεσμοθετήθηκε, διασφαλίζοντας έτσι τα οφέλη προς το σύνολο της κοινωνίας από τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε ποτέ στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα και να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα, διότι κύριος σκοπός της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος  ζήτησε να ενημερωθεί για τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων, για τα απογευματινά ωράρια, τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ και αρκετά άλλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά.

Προκύπτουν και στάσεις εργασίας

Σε όλα αυτά προέκυψε στάση  εργασίας και απεργιακά μέτρα αφού στο τέλος Σεπτεμβρίου οι κυβερνητικοί γιατροί έκαναν τρίωρη στάση εργασίας, ενώ η προγραμματισμένη για την Πέμπτη πορεία των νοσηλευτών  έξω από τη Βουλή που θα συνεδριάζει η Επιτροπή Υγείας δεν θα πραγματοποιηθεί κατόπιν παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι νοσηλευτές ζήτησαν επειγόντως στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Μακαρίου Νοσοκομείου και Νοσοκομείου Λεμεσού. Χαρακτηριστικά ζητούν κάλυψη με 90 νοσηλευτές αντί 68 του Μακαρίου Νοσοκομείου και 31 νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Στο πλευρό των κυβερνητικών ιατρών τάσσεται ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής ΟΚΥΠΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου και Πρόεδρος του Κλάδου Υπαλλήλου ΟΚΥΠΥ  Γιώργος Καροτσάκης

Ο κύριος Καροτσάκης έκανε λόγο σε τηλεοπτικές του δηλώσεις για αυταρχισμό και απολυταρχισμό από την κεντρική διοίκηση του ΟΚΥΠΥ και κατ επέκταση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο κ. Καροτσάκης μιλησε για γραπτές  απειλές προς τους  συναδέλφους που  θα δοθούν στον Πρόεδρο, στον Υπουργό, ακόμα και στα κυπριακά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά εάν χρειαστεί να φτάσουμε έως εκεί. Όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις σε εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμα και γι αυτά διαμαρτύρονται γιατροί και νοσηλευτές."

Φωνές γιατρών

Οι κυβερνητικοί γιατροί φωνάζουν για το θέμα της απογευματινής εργασίας αφού με τα ισχύοντα δεδομένα δεν προκύπτει συμφωνία για την απογευματινή εργασία.Οι συντεχνίες δεν αποδέχονται την οικονομική πρόταση του ΟΚΥπΥ και η έκβαση του θέματος παραμένει άγνωστη.

Ασθενείς: «Δεν αλλάζει το ΓεΣΥ»

Φωνάζουν οι ασθενείς και ζήτησαν επείγουσα παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έγινε χθες Τρίτη. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου Μάριος Κουλούμας  έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική συνάντηση, όπου έγιναν από πλευρά τους εισηγήσεις για το πως να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη σωστή πορεία μέσα από τη δραστική παρέμβαση του Προέδρου που δεν θα δεχθεί ιδιωτικοποίηση των νοσηλευτηρίων.

Ο κ. Κουλούμας έκανε λόγο για «κρίσιμη καμπή της εφαρμογής του ΓεΣΥ», ενώ σημείωσε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και υπάρχουν πολλά και μεγάλα εμπόδια στην πορεία της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Πάντως ο κ. Κουλούμας τόνισε ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο νόμο και τη φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος είπε στους ασθενείς ότι «πάνω από το πτώμα μου θα γίνουν αλλαγές στο ΓεΣΥ».

Χρ.Λοϊζίδης: «Θα απαντήσουμε στον Υπουργό»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χρίστης Λοϊζίδης μιλώντας στην Offsite απάντησε σε όλα όσα  κατηγορούν τον ΟΚΥπΥ. Για την επιστολή του Υπουργού είπε ότι ετοιμάστηκε απάντηση που θα αποσταλεί στο γραφείο του  απαντώντας στο θέμα των καθυστερήσεων. Ερωτηθείς για τις σοβαρές αιχμές που  αφήνει ο ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής ΟΚΥΠΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου και Πρόεδρος του Κλάδου Υπαλλήλου ΟΚΥΠΥ  Γιώργος Καροτσάκης ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι τα θέματα συμπεριφορών στελεχών και διευθυντών του ΟΚΥπΥ θα μας απασχολήσουν σαν Οργανισμός. 

ΚΡΙΣΤΗΣ ΛΟΙΖΙΔΗΣ

Ο κ. Λοϊζίδης κληθείς να σχολιάσει τις φωνές των νοσηλευτών που ζητούν άμεσα στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Μακάριο Νοσοκομείο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού είπε ότι όπου προκύπτουν θέματα στελέχωσης θα εξεταστούν και θα ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπήρξε υπεραριθμος αριθμός 54 αντί 48 νεογνών στο θάλαμο αυξημένης φροντίδας νεογνών . Όσο αφορά στους γιατρούς και το θέμα της απογευματινής εργασίας ανεφερε ότι είναι θέμα διαβούλευσης με τις Συντεχνίες για να βρεθεί  η φόρμουλα. 

Απαντώνας στους ασθενείς και το θέμα που έθιξαν για τα ΤΑΕΠ και το ΓεΣΥ ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «γνωρίζουμε τα προβλήματα στα νοσηλευτήρια όμως εμείς τα παρακολουθούμε και δημιουργήσαμε τη διαδικασία υποβολής παραπόνων από τους ασθενείς τα οποία επιλύονται σε 20 μέρες. Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι εντός των ημερών θα διενεργήσει δημοσιογραφική διάσκεψη και θα τοποθετηθεί για όλα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο ΟΚΥπΥ χθες Τρίτη ανέφερε ότι «Δεν υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος για την ασφάλεια των νεογνών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου». 

Σε ανακοίνωση του, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών που εργάζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια ανέρχεται σήμερα στους 3.555 και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτών που υπήρξε ποτέ στα νοσηλευτήρια της χώρας.

 

Home