Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Δικαιοσύνης: Να το χωνέψουν ότι παραμένει η Κάρτα Φιλάθλου

Offsite Team -
03.07.2019

Υπ. Δικαιοσύνης: Να το χωνέψουν ότι παραμένει η Κάρτα Φιλάθλου

Thumbnail
Μήνυμα προς πολιτεία, κυβέρνηση και κόμματα από τον Γιώργο Σαββίδη

Θέση της κυβέρνησης είναι ότι η κάρτα φιλάθλου αποτέλεσε και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και τυχόν αναστολή του μέτρου δεν εξυπηρετεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης λέγοντας ότι είχαμε μια ποδοσφαιρική χρονιά χωρίς κανένα απολύτως επεισόδιο στα γήπεδα.

 

Όλοι οι φορείς πρέπει να ασχοληθούν με θέματα που άπτονται της ασφάλειας στα γήπεδα, αλλά το θέμα της κάρτας φιλάθλου είναι μεμονωμένο, το οποίο θα πρέπει να το δούμε ως τέτοιο και θέση του Υπουργείου είναι ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης. «Και πολιτεία, κυβέρνηση, κόμματα, θα πρέπει να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κάρτα θα μείνει για να μπορέσουμε να το χωνέψουμε όλοι. Σιγά σιγά και τα σωματεία να μπορέσουν να εξασκήσουν τις ανάλογες νουθεσίες και πιέσεις προς τους οπαδούς τους, και σιγά σιγά ο αριθμός των 72.000 που έχουν σήμερα κάρτα φιλάθλου θα αυξηθούν κατά πολύ».

 

Κληθείς να σχολιάσει τις τροποποιήσεις του ΔΗΣΥ, ο Υπουργός είπε ότι είναι το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο και κατέθεσε για έλεγχο στην Νομική Υπηρεσία. Λόγω του ότι ο έλεγχος δεν μπορούσε να συμπληρωθεί ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην φετινή περίοδο της Βουλής, το νομοσχέδιο δόθηκε στους Βουλευτές που το ζήτησαν από το Υπουργείο και είναι εκείνο το νομοσχέδιο που αντιλαμβάνεται – όπως είπε – ότι οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ θέλουν να προωθήσουν ως πρόταση νόμου. Τις πρόνοιες αυτές είχε αναπτύξει και ο ίδιος όταν επισκέφθηκε πρώτη φορά την Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

 

Ερωτηθείς εάν οι πρόνοιες αυτές αλλάζουν την φιλοσοφία της κάρτας φιλάθλου, ο κ. Σαββίδης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι δίδουν το δικαίωμα διασύνδεσης του κεντρικού μητρώου του ΚΟΑ με την loyalty card που ενδεχομένως να θέλουν να εκδώσουν τα σωματεία, με την αίρεση ότι όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την κάρτα φιλάθλου, δηλαδή η φωτογραφία, το όνομα, η διεύθυνση και η ταυτότητα, θα διατηρούνται στο κεντρικό μητρώο του ΚΟΑ όπου «θα τυγχάνει διαχείρισης η ενεργοποίηση του loyalty card ως κάρτα φιλάθλου, όσο και τυχόν αναστολής της εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε καταδίκες από δικαστήρια που είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι, να είναι στα γήπεδα».  

Με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου, συνέχισε, καταργείται επίσης η αναγκαιότητα της κάρτας φιλάθλου για άτομα των 65 ετών, ενώ διαφοροποιούνται αδικήματα που περιλαμβάνονται σήμερα στο νόμο για τα γήπεδα, όπως η απλή εξύβριση που παύει να είναι αδίκημα. Σε κάποιες περιπτώσεις ποινές φυλάκισης μετατρέπονται σε πειθαρχικές ποινές στέρησης δικαιώματος στα γήπεδα, εξήγησε.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι εξέφρασε δυσαρέσκεια αλλά και παράκληση προς την Βουλή να το ξανασκεφτεί «στην διασύνδεση του μέτρου της κάρτας φιλάθλου με τα άλλα θέματα που προβλέπει εκείνη η νομοθεσία, που είναι διάφορα και διαφορετικά και κάποια έχουν εφαρμοστεί, κάποια όχι».  

Θα πρέπει, συνέχισε, ένα μέτρο που δούλεψε σωστά μέχρι τώρα «να μην το σκοτώσουμε με το πρόσχημα ότι θα εξασκήσουμε πίεση για να εφαρμοστούν τα υπόλοιπα». Σημείωσε δε ότι το θέμα των γηπέδων όπου μπορούν να διεξάγονται αγώνες με ασφάλεια είναι απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής Αδειοδότησης Γηπέδων, που πρέπει να αξιολογήσει τα άλλα θέματα, πρόσθεσε. «Κανείς δεν θέλει να γίνονται αγώνες σε στάδια που δημιουργούν πρόβλημα ασφάλειας με την έννοια του κινδύνου τραυματισμού θεατών». Σε θέματα ταξινόμησης όσων θα παρακολουθούν τον αγώνα από το γήπεδο, είπε, πρέπει να δημιουργήσουμε την κουλτούρα και την υποδομή να το κάνουμε.  

«Αλλά με όλο το σέβας δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που άπτεται ή δημιουργεί κινδύνους στην ασφάλειας των φιλάθλων. Είναι κάτι που προσθέτει στην άνεση εκείνων που παρακολουθούν το ποδόσφαιρο». Αξιολογώντας όλα αυτά είπε, μίλησε ο ίδιος με Βουλευτές της Επιτροπής Νομικών και κάποια στιγμή όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να ασχοληθούν με το θέμα της ασφάλειας γηπέδων.  

Θα πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις, δήλωσε, για το αν κάποια γήπεδα όντως πληρούν τις προϋποθέσεις και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για την διεξαγωγή αγώνων.  

Υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών με βάση το Σύνταγμα και δική του θέση είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ότι η κάρτα φιλάθλου θα πρέπει να μείνει σε ισχύ. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω το δικαίωμα της Βουλής να αποφασίσει κάτι άλλο από αυτό που θέλει η κυβέρνηση, συνέχισε, και επανέλαβε την έκκληση που έκανε γραπτώς την πρώτη ημέρα της απόφασης της Βουλής, έχοντας την αίσθηση – όπως είπε – ότι θα προχωρήσουν με το νομοσχέδιο του Υπουργείου.  

Κάρτα κινητής στα ρούχα του Μεταξά

Το θέμα της ανεύρεσης νέας κάρτας κινητής τηλεφωνίας στα ρούχα του Νίκου Μεταξά διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές της Αστυνομίας και μόλις ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις θα γίνουν ανακοινώσεις, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Η Αστυνομία ήδη γνωρίζει την σοβαρότητα του θέματος, είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το καθήκον της και πολύ σύντομα να προβεί σε ανακοινώσεις, πρόσθεσε.  

Οι δηλώσεις του έγιναν στο περιθώριο της εκδήλωση βράβευσης πολιτών που συνέβαλαν με διάφορους τρόπους στο έργο της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχάρη την Αστυνομία αλλά και τους πολίτες δίδοντας το μήνυμα «σε όλο τον κόσμο να συνεργάζεται άφοβα με την Αστυνομία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα».  

Home