Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Γεωργίας: Δύσκολη η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος

Offsite Team -
17.05.2019 - 16:35

Υπ. Γεωργίας: Δύσκολη η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος

Thumbnail
Έκκληση σε πολίτες για να βρίσκονται σε εγρήγορση από τον κ. Καδή

Η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος προμηνύεται δυσκολότερη, λόγω της αυξημένης βλάστησης, αποτέλεσμα των ευεργετικών βροχών που σημειώθηκαν τον χειμώνα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, καλώντας τους πολίτες σε εγρήγορση.  

 

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες του τόπου μας, να βρίσκονται σε μια γενική εγρήγορση αυτό το καλοκαίρι. Η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος προμηνύεται δυσκολότερη, λόγω της αυξημένης βλάστησης, αποτέλεσμα των ευεργετικών βροχών που σημειώθηκαν τον χειμώνα. Οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση και επέκταση των πυρκαγιών που έχουν δημιουργηθεί, προκαλούν εύλογη ανησυχία και ελλοχεύουν σημαντικούς κινδύνους», ανέφερε.  

Συμπλήρωσε ότι  πολύ πρόσφατα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε από τα αρμόδια Υπουργεία, τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές, να συντονιστούν και να συνεργαστούν, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί καθαριότητας, πρόληψης και αντιμετώπισης του κινδύνου και να υλοποιηθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας.

«Οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασών αλλά και για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τα δάση μας, τις πυρκαγιές. Η καλλιέργεια της δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες και κυρίως στους νέους μας, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και  Περιβάλλοντος», ανέφερε ο Υπουργός.

 

Πρόσθεσε ότι τα δάση έχουν τεράστια αξία για τον τόπο, αποτελούν ανανεώσιμο φυσικό πόρο και τη σπονδυλική στήλη του φυσικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.  Το κράτος, είπε, καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση και την προστασία τους από τις πυρκαγιές.

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι τα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά και έχουν αναπτύξει μηχανισμούς μεταπυρικής αναγέννησης, η κλιματική αλλαγή, που είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή της Κύπρου, πέραν από το ότι αυξάνει τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης των πυρκαγιών, καθιστά και δυσκολότερες τις συνθήκες φυσικής αποκατάστασης.  

 Για τον λόγο αυτό, είπε, ο σχεδιασμός και η οργάνωση του «Συστήματος Διαχείρισης των Δασικών Πυρκαγιών» αναπροσαρμόζεται συνεχώς σε νέα δεδομένα.  

«Πέρσι είχαμε μια σχετικά καλή αντιπυρική περίοδο. Φέτος ευελπιστούμε σε μια ακόμη καλύτερη και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα γι αυτό. Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία, αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Παράλληλα, απαιτείται από όλους ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επισκέψεις στα δάση, ώστε να αποφεύγονται πυρκαγιές από αλόγιστες ενέργειες», είπε.  

Ο κ. Καδής ευχαρίστησε επίσης το Τμήμα Δασών για το σημαντικό έργο που επιτελεί και συνεχάρη τη διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με σκοπό να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, όποτε παραστεί ανάγκη.  

Home