Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Μεταφορών: Τα προβλήματα στο FIR Λευκωσίας λόγω Τουρκίας

Offsite Team
- 11.04.2019

Υπ. Μεταφορών: Τα προβλήματα στο FIR Λευκωσίας λόγω Τουρκίας

Thumbnail
Τι ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών για τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία

Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου δήλωσε την Πέμπτη πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε οτιδήποτε δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις αρχής και τα θέματα ασφάλειας πτήσεων, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εγείρει στην περιεκτική συμφωνία με την Τουρκία που συζητείται στην ΕΕ.

 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, κατά την οποία συζητήθηκε η ετήσια Έκθεση Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το Έτος 2017 και η Ειδική Έκθεση ημερομηνίας 05.10.2018 για το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, η κ. Αναστασιάδου είπε πως στην Επιτροπή διεξήχθη εποικοδομητική συζήτηση, προσθέτοντας πως οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή είναι αποδεκτές, εκ των οποίων κάποιες έχουν ήδη υλοποιηθεί.

 

Τόσο ενώπιον της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Μεταφορών είπε πως το FIR Λευκωσίας είναι υπερφορτωμένο λόγω των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί με τις αρχές της Δημοκρατίας.

 

Ερωτηθείσα αναφορικά με το πρόβλημα ασφάλειας που δημιουργείται στο FIR Λευκωσίας από την Τουρκία, η κ. Αναστασιάδου είπε πως «θέτουμε το θέμα σε πολιτικό επίπεδο και η αντίδραση είναι ότι αναγνωρίζουν το θέμα από πλευράς μας και ότι αποδέχονται τις θέσεις της Κύπρου».  

«Μιλώντας συγκεκριμένα για την περιεκτική συμφωνία με την Τουρκία που συζητείται, η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε πως δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε οτιδήποτε δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις αρχής και τα θέματα ασφάλειας τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εγείρει», διευκρίνισε.  

Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα θέμα που τυγχάνει χειρισμών σε πολιτικό επίπεδο, τόσο από την ίδια στο πλαίσιο των συναντήσεων της με την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ, όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών.  

Αναφερόμενη στο θέμα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, είπε πως όποτε εγείρει το θέμα της Τουρκίας στην ΕΕ καλείται να απαντήσει τι γίνεται με τη σύσταση της Eurocontrol για την εταιρεία παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας.  

Ερωτηθείσα εξάλλου στο πλαίσιο των δηλώσεων της αναφορικά με το νομοσχέδιο με το οποίο θα ιδρυθεί η εταιρεία παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, η Υπουργός ανέφερε πως το νομοσχέδιο έχει επανακατεθεί στη Βουλή, αφού ενσωματώθηκαν σε αυτό οι τροποποιήσεις που συζητήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών με όλους τους ενδιαφερόμενους και τη Νομική Υπηρεσία.  

Πρόσθεσε πως την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε σε πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών και ανέφερε πως εντός των επομένων ημερών, το Υπουργείο της απαντά στα ερωτήματα και εισηγήσεις που τέθηκαν.  

Η κ. Αναστασιάδου απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή, όπως προωθήσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η Υπουργός Μεταφορών είπε πως στη μονάδα ασφάλειας πτήσεων και σε όλα τα τμήματα της Πολιτικής Αεροπορίας λαμβάνονται όλα τα μέτρα αποφυγής εκπτώσεων στα θέματα ασφάλειας και σε αυτό το πλαίσιο οι απαιτούμενες θέσεις στελεχώνονται με εγχώριο προσωπικό.

Πρόσθεσε πως σε θέσεις στις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον από προσοντούχους Κύπριους, αγοράζονται υπηρεσίες με σύμβαση με αρμόδιες υπηρεσίες είτε του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε της Ιρλανδίας, είτε της Ελλάδας, σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές άλλων κρατών του ΗΒ και με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).  

Η Υπουργός Μεταφορών είπε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ότι η Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων θα στελεχωθεί πλήρως σε δύο χρόνια.  

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Αναστασιάδου είπε ότι στόχος  είναι να μειωθεί ο μέσος όρος καθυστέρησης ανά πτήση από το 1,1 λεπτά που είναι σήμερα, στα 0,6 λεπτά ανά πτήση καθυστέρηση, με υπερωρίες των ελεγκτών.  

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας την έκθεση του, ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εργάζονται μία ώρα και ξεκουράζονται άλλη μία.  

Πρόσθεσε πως την πρώτη ώρα εργασίας, όταν προσέρχονται στα καθήκοντα τους, δεν εργάζονται, όπως και την τελευταία ώρα, παρατηρώντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ελεγκτές εργάζονται δύο ώρες και ξεκουράζονται μισή ώρα.  

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη πως αν άλλαζε το σύστημα βάρδιας και αντί 12 ή 13 ώρες εργασίας, αυτές μειώνονταν στις 8 ώρες, τότε θα υπήρχε εξοικονόμηση 35% σε μισθούς.  

Ο Ελεγκτής εξέφρασε την άποψη ότι κύρια αιτία της στρέβλωσης είναι η ισχυρή αντίσταση των συντεχνιών.  

Απαντώντας η Υπουργός Μεταφορών είπε ότι τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις, αναμένεται να αντιμετωπιστούν με την ίδρυση εταιρίας ιδιωτικού δικαίου.  

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στην αναβάθμιση  του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, Θαλής, που είναι όπως είπε συμφερόντων του γαλλικού κράτους, παρατηρώντας πως η λογική ότι είναι γαλλική κρατική εταιρεία δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ζητούνται άλλες προσφορές σε ανοικτό διαγωνισμό.  

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη λογική των αναβαθμίσεων μπήκαμε το 2001 και κάθε λίγο πάμε και δίνουμε μερικά εκατομμύρια.  

Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το 2011 όταν τερματίστηκε η συζήτηση με την εταιρεία του LEFCO, δαπανήθηκε 1,7 εκ. για αναβάθμιση  του Θαλής και είπε πως εντός Φεβρουαρίου υπήρξε  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για νέα δαπάνη προς εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου.  

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ανησυχεί ότι σε δύο χρόνια θα ζητηθεί άλλο σύστημα 15 εκ. – 20 εκ. για την Κοκκινοτριμιθιά  και θα αγοραστεί και πάλι Θαλής με το δικαιολογητικό ότι οι ελεγκτές είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Τουλάχιστον όταν θα αγοραστεί το μεγάλο, να ζητηθούν προσφορές από την Θαλής και την άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.  

Η Υπουργός είπε στην Επιτροπή Ελέγχου πως η πρόσθεση της είναι όταν προκύψει θέμα αγοράς, να πάρει προσφορές και από τις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες.  

Σε ό,τι αφορά το θέμα της στελέχωσης της μονάδας ασφάλειας πτήσεων, η οποία ελέγχει τις εγγεγραμμένες στην Κύπρο, αεροπορικές εταιρίες, σε θέματα προσωπικού  και αεροσκαφών, η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Παναγιώτα Δημητρίου είπε πως λόγω αδυναμίας εξεύρεσης προσωπικού, εργοδοτούνται δύο επιθεωρητές από τη Βρετανία που έρχονται στην Κύπρο μία βδομάδα τον μήνα και πληρώνονται συνολικά 317 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.  

Ανέφερε επίσης ότι έχουν εργοδοτηθεί στο Τμήμα  και βρίσκονται στην Κύπρο ένας Ισπανός και ένας Ελλαδίτης Ελεγκτές, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ελέγχου πως η δυστοκία στην πρόσληψη ελεγκτών έγκειται στο γεγονός ότι η Πολιτική Αεροπορία δεν πληρώνει ελκυστικούς μισθούς.  

 Η Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως εξασφάλισε με απόφαση Υπουργικού επίδομα 1,000 ευρώ προς τους Ελεγκτές.  

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας σε δήλωση μετά τη συνεδρία τόνισε ότι ο εναέριος χώρος είναι πολύ σημαντικός. Πρόσθεσε πως πληροφορηθήκαμε ότι εισπράττουμε 50 εκ το χρόνο για τη χρήση του χώρου από αεροσκάφη γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες που προσφέρονται από την Πολιτική Αεροπορία πληρώνονται από αυτά τα έσοδα.  

Σημειώνοντας περαιτέρω πως πρόκειται για μια πολύ απαιτητική υπηρεσία, το έργο της οποίας περιέχει στρατιωτικές ασκήσεις και δέσμευση εναερίου χώρου από την Τουρκία, τόνισε πως «έχουμε πειστεί ότι παρά τα προβλήματα το Υπουργείο Μεταφορών δίνει λύσεις και οι πτήσεις εντός του FIR Λευκωσίας είναι ασφαλείς».  

Ο κ. Κουλίας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η σύσταση ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, που θα ανήκει στο κράτος θα δώσει ευελιξία στην πολιτική αεροπορία.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Μεταφορών προς συμμόρφωση με τις εισηγήσεις του Ελεγκτή και για την ασφάλεια των πτήσεων.  

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε πως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια πτήσεων δεν τίθεται τίποτε υπό διαπραγμάτευση.

Πρόσθεσε πως υπάρχει κενό και μαύρη τρύπα στον έλεγχο των πτήσεων που προέρχονται από την Τουρκία και την κίνηση με το κατεχόμενο αεροδρόμιο και εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παρέμβει για την ασφάλεια των πτήσεων.  

Δεν αφορά μόνο τις πτήσεις των κυπριακών αεροπορικών εταιρειών, αλλά όλες τις πτήσεις και πρέπει  να διασφαλιστεί ότι δεν διατρέχουν κινδύνους, συμπλήρωσε, και αυτό πρέπει η Τουρκία να το καταλάβει.  

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία για να προσελκύσει έμπειρους Ελεγκτές (μονάδα ασφάλειας πτήσεων) πρέπει να ξοδέψει καθώς  δεν μπορεί με 3.000 ευρώ το μήνα προσοντούχοι να εγκαταλείψουν ηγεμονικούς μισθούς που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες.  

Εγγραφή από ΑΚΕΛ θέματος για συμβούλους του Προέδρου

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε εξάλλου στις δηλώσεις της και στην εγγραφή προς συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου του θέματος των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως ζητήθηκε το θέμα να τεθεί προς συζήτηση το συντομότερο.  

«Είναι καιρός στο Προεδρικό  να καταλάβουν ότι με τα χρήματα των φορολογουμένων δεν θα επιχορηγούν πρόσωπα που ουδείς γνωρίζει τι κάνουν στο Προεδρικό», ανέφερε.  

Εξήγησε περαιτέρω πως κρίθηκε απαραίτητο η συζήτηση να μεταφερθεί από την Επιτροπή Οικονομικών στην Επιτροπή Ελέγχου, λόγω και της έκθεσης Γενικού Ελεγκτή επί του θέματ

Home