Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Υγείας: Η ανυπομονησία για εγγραφή έφερε τεχνικά προβλήματα

Offsite Team -
24.04.2019

Υπ. Υγείας: Η ανυπομονησία για εγγραφή έφερε τεχνικά προβλήματα

Thumbnail
Οι πρώτες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για τις εγγραφές στο ΓεΣΥ

Η αυξανόμενη ανυπομονησία όλων για να εγγραφούμε σε Προσωπικούς Ιατρούς έφερε και τα πρώτα τεχνικά προβλήματα στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ, τα οποία θα επιλυθούν άμεσα, είπε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του με αφορμή την σημερινή έναρξη εγγραφής των ενήλικων δικαιούχων στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού.

 

Ο κ. Ιωάννου κάλεσε, παράλληλα, όλους τους πολίτες να έχουν υπομονή και να μην ανησυχούν, προσθέτοντας ότι η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά σήμερα και θα είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία εγγραφής τόσο των δικαιούχων όσο και των παροχέων.

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυσκολίες που θα προκύψουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι οποίες, όπως είπε, είναι αναμενόμενες.

 

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι είναι ορόσημο η σημερινή μέρα για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και πρόσθεσε ότι «η ενεργοποίηση της εγγραφής των πολιτών της χώρας μας στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και η επιλογή Προσωπικού Ιατρού από κάθε έναν από εμάς αποτελούν καθοριστικό βήμα στον δρόμο για την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας».  

Όπως είπε, με την ομόφωνη ψήφιση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Γενικό Σχέδιο Υγείας στις 16 Ιουνίου 2017, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί που εντέλει οδήγησαν σε νέα ορόσημα, όπως η σημερινή μέρα.  

«Με τη σημερινή μέρα, και παρά την πολεμική και το κλίμα άρνησης που καλλιεργήθηκε τους τελευταίους μήνες από κάποιους, το ΓεΣΥ παίρνει σάρκα και οστά και προχωρούμε στη σταδιακή υλοποίηση των στόχων μας. Έφτασε λοιπόν ο καιρός, οι πολίτες της Κύπρου να βιώσουν την εκ βάθρων αλλαγή του τομέα της Υγείας, που τελικό στόχο έχει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας, προς όφελος των ασθενών. Οι αρχές της καθολικότητας, της αλληλεγγύης και της ισότητας που χαρακτηρίζουν το ΓεΣΥ διασφαλίζουν ότι όλοι μας θα έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ισότιμα, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της πάθησης και χωρίς ηλικιακούς και κοινωνικο-οικονομικούς αποκλεισμούς», πρόσθεσε.

Δυσκολίες ΓεΣΥ

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που θα προκύψουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι οποίες, όπως είπε, είναι αναμενόμενες, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι έχουν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, που θα προκύψουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ.  

«Το ΓεΣΥ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι σε κάθε μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν επιχειρείται, αναφύονται προβλήματα. Παρόλα αυτά, είναι με καλή θέληση, αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωση που θα αντιμετωπίσουμε και θα επιλύσουμε τα όποια κωλύματα παρουσιαστούν στην πορεία. Είναι πεποίθησή μας ότι, χωρίς να αποπροσανατολιζόμαστε από τον αρχικό μας στόχο, μέσα από την επίλυση των δυσκολιών, θα πετύχουμε την αναβάθμιση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Ιωάννου κάλεσε, παράλληλα, όλους όσους εμπλέκονται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ «να αγκαλιάσουν το εγχείρημα και να συμπορευθούν μαζί μας».  

«Είναι σημαντικό ολόκληρη η κοινωνία να κατανοήσει πως το ΓεΣΥ γίνεται για το δικό μας όφελος -αφού είμαστε όλοι εν δυνάμει ασθενείς- να αντιληφθεί πως μόνο οι πολίτες μπορούν να κάνουν το εγχείρημα να πετύχει», σημείωσε.  

Σε σχέση με τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «η αυξανόμενη ανυπομονησία όλων μας για να εγγραφούμε σε Προσωπικούς Ιατρούς έφερε και τα πρώτα τεχνικά προβλήματα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, τα οποία θα επιλυθούν άμεσα».  

«Θα τολμήσω να πω πως αυτό δείχνει τη μεγάλη επιθυμία, που είχαν οι πολίτες της Κύπρου για την εισαγωγή ενός καθολικού και αλληλέγγυου Συστήματος Υγείας και την αναγκαιότητα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Καλώ όλους τους πολίτες να έχουν υπομονή και να μην ανησυχούν. Η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά σήμερα και θα είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία εγγραφής τόσο των δικαιούχων όσο και των παροχέων», πρόσθεσε.  

Ανέφερε, επίσης, πως η διαδικασία είναι πολύ απλή και σύντομη και μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά είτε από τον δικαιούχο ή με τη βοήθεια από κάποιο οικείο του πρόσωπο, είτε μέσω επίσκεψης του δικαιούχου στον Προσωπικό Ιατρό της επιλογής του.  

«Οι λειτουργοί του ΟΑΥ βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών για καθοδήγηση και βοήθεια είτε μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού είτε στο τηλέφωνο 17000», είπε ο κ. Ιωάννου και επανέλαβε ότι «η σημερινή μέρα είναι για την κοινωνία της Κύπρου σημαντικός σταθμός».  

«Συνεχίζουμε με βούληση και θέληση την προσπάθεια μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ το 2020, που θα μας επιτρέψει να λαμβάνουμε όλοι τις υπηρεσίες υγείας που μας αξίζουν», σημείωσε.  

Σε παρατήρηση γιατί μπλόκαρε το σύστημα εγγραφής, αφού ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν μπλόκαρε το σύστημα του ΓεΣΥ, αλλά η ιστοσελίδα.  

«Το σύστημα που υπάρχει στη σελίδα του Οργανισμού δουλεύει. Για αυτό και Οργανισμός ανακοίνωσε εναλλακτική λύση, όπου μπορεί κάποιος να αποταθεί για να κάνει την εγγραφή του», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως ήδη το τεχνικό προσωπικό εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος.  

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εικόνα μέχρι στιγμής πόσοι δικαιούχοι έχουν εγγραφή, ο κ. Ιωάννου είπε πως όχι, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη μέρα και είναι μια διαδικασία που ο δικαιούχος μπορεί να γραφτεί οποτεδήποτε.  

 

Ερωτηθείς εάν οι γιατροί μπορούν και έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν κάποιους ασθενείς και να μην τους εγγράψουν στον κατάλογό τους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι μπορεί κάποιος γιατρός και έχει την επιλογή να αρνηθεί σε κάποιον ασθενή να τον εγγράψει στον κατάλογό του.  

«Είναι δικαίωμα του γιατρού αυτό. Είναι καθαρά θέμα της σχέσης του γιατρού με τον ασθενή του. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε σε κάποιον γιατρό να εγγράψει κάποιον ασθενή, που μπορεί να μην θέλει να τον εγγράψει ο ίδιος. Αυτοί είναι και κανόνες δεοντολογίας των γιατρών».  

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ανακοινώνεται όταν ένας γιατρός έχει συμπληρώσει το όριο των 2.500 εγγραφών, ο Υπουργός Υγείας απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι έχουν πολλούς που συμπλήρωσαν εκ των προτέρων τον αριθμό αυτό».

Home