Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Υγείας: Κανένας λόγος ανησυχίας για τις παραιτήσεις ιατρών

Offsite Team -
17.03.2019

Υπ. Υγείας: Κανένας λόγος ανησυχίας για τις παραιτήσεις ιατρών

Thumbnail
Κάθε χρόνο αποχωρούν γιατροί για διάφορους λόγους λέει ο Υπ. Υγείας

Κληθείς να δώσει τη δική του απάντηση στους κυβερνητικούς ιατρούς σχετικά με την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη γιατί διαφωνούν με την απόσπασή τους στον ΟΚΥπΥ, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως οι γιατροί του δημοσίου από το 2016 ήταν μέρος της διαβούλευσης που αφορούσε τον νόμο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. 

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργού: 

Μέρος της διαβούλευσης που αφορούσε τον νόμο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων από το 2016 οι γιατροί του δημοσίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ερωτηθείς σχετικά με την εκφρασθείσα πρόθεση τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την απόσπασή τους στον ΟΚΥπΥ.

Μιλώντας στο περιθώριο του ετήσιου εθνικού μνημόσυνου του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, κληθείς να δώσει τη δική του απάντηση στους κυβερνητικούς ιατρούς σχετικά με την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη γιατί διαφωνούν με την απόσπασή τους στον ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι οι αποσπάσεις έγιναν βάσει του νόμου που αφορά στην ίδρυση και τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αναφέρθηκε δε και στη Συμφωνία που υπεγράφη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, «είχε συμφωνηθεί ότι για να προχωρήσουν με την αυτονόμηση και τις αποσπάσεις, θα αναβαθμίζονταν οι μισθολογικές κλίμακες από Α11 σε Α13, θα δίνονταν επιπλέον επιδόματα, τα οποία και έχουν δοθεί. Άρα ήταν μέρος της διαβούλευσης οι γιατροί από το 2016, είχε συμφωνηθεί για το πώς θα προχωρούσε ο νόμος για την αυτονόμηση και το πώς θα διασφαλίζονταν τα δικαιώματα των γιατρών». Διερωτήθηκε δε γιατί υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση τη δεδομένη στιγμή και επεσήμανε ότι υπάρχει και γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για την εγκυρότητα του νόμου.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει παραιτήσεις ιατρών από το δημόσιο, ο κ. Υπουργός απέρριψε τις αναφορές της ΠΑΣΥΚΙ περί μη πλήρωσης αυτών των κενών θέσεων, σημειώνοντας πως έχουν προκηρυχθεί 34 καινούργιες θέσεις πριν τρεις εβδομάδες. «Όποιες θέσεις κενώνονται, προκηρύσσονται άμεσα. Εδώ να τονίσω ότι αυτά που λέγονται συνέχεια για φυγή των γιατρών -διότι και πριν από έναν μήνα γράφτηκε για μαζική φυγή των γιατρών-, είχαν αποχωρήσει τρεις γιατροί. Αυτό είναι και εντός των φυσιολογικών πλαισίων. Κάθε χρόνο αποχωρούν γιατροί για διάφορους λόγους. Έχουμε 825 γιατρούς και προσωπικά εγώ ανέμενα ότι θα αποχωρούσαν και περισσότεροι για να ιδιωτεύσουν», είπε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι αυτό εναπόκειται στον κόσμο για να το κρίνει και επανέλαβε ότι «η πρόθεση είναι όποιος αποχωρήσει να αναπληρώνεται. Αυτό είναι φυσιολογικό σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον, κάποιοι αποχωρούν, κάποιοι νέοι προσλαμβάνονται».

Σε ερώτηση εάν αυτές οι θέσεις θα πληρωθούν πριν την επίσημη εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓεΣΥ την 1ηΙουνίου, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις δεν επηρεάζουν την αυτονόμηση ή την 1ηφάση του ΓεΣΥ και υπογράμμισε ότι θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων, στο χρονικό πλαίσιο που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας σχετικά με τους Κανονισμούς των Προσωπικών και των Ειδικών Ιατρών, και κληθείς να πει εάν θεωρεί πως θα επιλυθούν εν τέλει οι διαφορές και θα βρεθούν οι συγκλίσεις εκείνες που θα οδηγήσουν τους Κανονισμούς στην Ολομέλεια της Βουλής εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Υπουργός είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση. «Έχει ήδη προηγηθεί μια συνάντηση μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, έχουν καταγραφεί και οι συγκλίσεις και οι οποιεσδήποτε διαφορές και πλέον εναπόκειται στη Βουλή και τους βουλευτές να ψηφίσουν. Ήδη έχουν προχωρήσει οι Κανονισμοί των Προσωπικών Ιατρών, οπότε θεωρώ ότι με τον ίδιο ρυθμό θα προχωρήσουν και οι Κανονισμοί των Ειδικών Ιατρών», ανέφερε.

Τέλος, σε ερώτηση με τις ανησυχίες που εκφράζονται για το εάν θα υλοποιηθεί ή όχι το ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι το ΓεΣΥ θα υλοποιηθεί όπως προβλέπεται βάσει των χρονοδιαγραμμάτων στη νομοθεσία. «Την 1η Ιουνίου ξεκινούμε με την 1η φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας στη Βουλή. Και αυτός δεν είναι ο στόχος μας», τόνισε τέλος ο κ. Υπουργός

Home