Υπ. Υγείας: Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για τον μητρικό θηλασμό

Υπ. Υγείας: Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για τον μητρικό θηλασμό

ΜΩΡΟ
«Ενδυναμώνουμε τους γονείς – Διευκολύνουμε τον Θηλασμό»

Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού Κύπρου, οι οποίες είχαν την προώθηση και την προστασία του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό το σύνθημα «Ενδυναμώνουμε τους γονείς – Διευκολύνουμε τον Θηλασμό» και διήρκεσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Οκτώβρη.

Η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, βασιζόμενη στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τονίζει ότι το μητρικό γάλα αποτελεί μοναδικό θησαυρό ζωής, υγείας και ευεξίας για το παιδί, τη μητέρα και την οικογένεια και είναι προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας να μπορούν να θηλάζουν όλες οι μητέρες τα βρέφη τους, όπου και όποτε αυτά το έχουν ανάγκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους, για εφαρμογή πολιτικών και προώθηση δράσεων επαναφοράς του μητρικού θηλασμού ως του φυσιολογικού τρόπου αποκλειστικής διατροφής των βρεφών για τους πρώτους έξι μήνες ζωής και συνέχισής του μαζί με κατάλληλες, επαρκείς συμπληρωματικές τροφές, μέχρι τα δύο έτη ή και περισσότερο.

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του προωθεί την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και την εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής Μητρικού Θηλασμού μέσα από την οποία πηγάζει η ανάγκη προώθησης της εφαρμογής της Φιλικής προς τα Βρέφη Πρωτοβουλίας και η δημιουργία αντίστοιχων υπηρεσιών υγείας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα Φιλικά προς το Βρέφος Νοσοκομεία, εφαρμόζουν στη βάση οδηγιών του ΠΟΥ, πολιτικές και πρακτικές οι οποίες προστατεύουν, προάγουν και υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό τόσο κατά τη διάρκεια της παραμονής της μητέρας στο νοσοκομείο όσο και μετά την έξοδό της.

Για σκοπούς προώθησης της εφαρμογής της Φιλικής προς τα Βρέφη Πρωτοβουλίας, οργανώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2019, στη Λευκωσία, από το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, εκπαιδευτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας, στην οποία συμμετείχαν Παιδίατροι, Γυναικολόγοι, Μαίες, Επισκέπτριες Υγείας και Νοσηλευτές τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται η προώθηση και η ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής της Πρωτοβουλίας για τα Φιλικά προς το Βρέφος Νοσοκομεία, σε όλα τα νοσοκομεία στα οποία λειτουργεί Μαιευτική Κλινική, μια διαδικασία που στον δημόσιο τομέα άρχισε στις αρχές του 2017 και συνεχίζεται σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των νοσοκομείων.

ΚΥΠΕ

Home