Υπ. Υγείας: Θετικό το πρόσημο στον ένα μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ

Υπ. Υγείας: Θετικό το πρόσημο στον ένα μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ

gesy
Συνεχίζονται οι προσπάθειες ένταξης περισσότερων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, γιατρών και φαρμακοποιών

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δηλώνει πως το πρόσημο είναι θετικό και τα προβλήματα που εντοπίζονται επιλύονται. Την ίδια ώρα σημειώνει πως συνεχίζονται οι προσπάθειες ένταξης περισσότερων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, γιατρών και φαρμακοποιών.  

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, από το νοσοκομείο Mediterranean, όπου νοσηλεύεται ο ΠτΔ, ο κ.Ιωάννου κλήθηκε να σχολιάσει τη συμπλήρωση ενός μήνα από την εφαρμογή του Σχεδίου, λέγοντας πως "είναι θετικό το πρόσημο".

 

"Υπάρχουν τα δεδομένα, κάποια προβλήματα, τα οποία όμως επιλύονται", ανέφερε και πρόσθεσε "έχω ήδη κάνει μια διευρυμένη σύσκεψη, την προηγούμενη Τρίτη, με εκπροσώπους από όλους τους συμβαλλόμενους, για να καταγραφούν κάτω τα προβλήματα, να δοθούν στον ΟΑΥ, με απαντήσεις, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πότε επιλύονται".

 

Υπέδειξε δε ότι, κάποια από αυτά τα προβλήματα έχουν σχέση "με τη γνώση, τόσο των παρόχων, όσο και των δικαιούχων όσον αφορά το ΓεΣΥ" και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως αυτό θα εξομαλυνθεί με την πάροδο του χρόνου.  

Ο Υπουργός Υγείας είπε, επίσης, πως αναγνωρίζει πως ο ΟΑΥ "έχει σχετικά γρήγορα αντανακλαστικά και επιλύει τα διάφορα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί".  

Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία αναφέρει πως γίνονται άτυπες διαβουλεύσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δήλωσε πως αυτό γίνεται εδώ και μήνες, "δηλαδή συναντήσεις κάνουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κάποιες άτυπα, διότι υπήρχε μέχρι τώρα η άρνηση από τα συλλογικά όργανα να προσέλθουν, αλλά άτυπες συναντήσεις κάνουμε σε εβδομαδιαία βάση και με νοσηλευτήρια και με γιατρούς και με φαρμακοποιούς κ.ο.κ."

 

Σημείωσε ότι στην τελευταία συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων είχαν υποβληθεί κάποια αιτήματα, "τα οποία όλα, πλην ενός, έχουν δρομολογηθεί, έχουν ικανοποιηθεί".  

"Δηλαδή, τα πολεοδομικά κίνητρα, που με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που φέραμε από κοινού με τον Υπουργό Εσωτερικών, έχει δοθεί αύξηση 20% στον συντελεστή δόμησης, έχει δοθεί επιχορήγηση διαπίστευση στα ποιοτικά κριτήρια, προχωρά η αλλαγή της νομοθεσίας για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, και προχωρούμε και με σχέδιο De Minimis για να δοθεί χορηγία για αλλαγή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ως αντιστάθμισμα του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ", συμπλήρωσε.  

Σήμερα, συνέχισε, έχει σταλεί επιστολή στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, όπου καταγράφονται τα όσα έχουν γίνει προς ικανοποίηση αιτημάτων που τέθηκαν, ενώ  ο ίδιος καλεί το Σύνδεσμο σε σύσκεψη την μεθεπόμενη εβδομάδα, ώστε να συζητηθούν τόσο αυτά τα αιτήματα όσο και οποιαδήποτε άλλα θέματα.

Home