Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΝ για Προδημοτική: Όφελος για 8.000 παιδιά & κάποιοι αντιδρούν

Offsite Team -
09.11.2022

ΥΠΑΝ για Προδημοτική: Όφελος για 8.000 παιδιά & κάποιοι αντιδρούν

Απάντηση Προδρόμου σε ΠΟΕΔ & ΑΚΕΛ που αντιδρούν για τον τρόπο επέκτασης της Προδημοτικής για μικρότερα παιδιά

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Προδρόμος Προδρόμου σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο για το θέμα της επέκτασης της δωρεάν Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών ανέφερε:

«Πραγματικά με προβληματισμό ακούμε κάποια σχόλια και κάποιες αντιδράσεις και είναι με λύπη που διαπιστώνουμε ότι κινούνται κάποιοι κύκλοι αυτή τη στιγμή, με επιδίωξη να ματαιώσουν ένα κομμάτι από το Σχέδιο ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_το αύριο».

Ένα σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στην Προδημοτική Εκπαίδευση. Δεν μπορώ πραγματικά να πιστέψω ότι είναι πιθανό να αρνηθούμε σε περισσότερα από 8.000 παιδιά και στις οικογένειες τους το ευεργέτημα που μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή για δωρεάν Προδημοτική Εκπαίδευση.

Είναι στη διάθεση της Πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας €12,2 εκατ., τα οποία θα μεταφερθούν στις οικογένειες, μάλλον σε νεαρά ζευγάρια, για να επωφεληθούν τα παιδιά. Διότι είναι όφελος το να φοιτήσουν νωρίτερα τα παιδιά σε σχολεία, να έχουν την εμπειρία της κοινωνικοποίησης, της ανάπτυξης μέσα σε ένα κατάλληλα σχεδιασμένο παιδαγωγικό περιβάλλον. Να τους το στερήσουμε αυτό, να στερήσουμε τη δυνατότητα από τις οικογένειες, από τους γονείς και συνήθως από τις μητέρες που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος, σε τέτοιες περιπτώσεις να μπορούν, ξέροντας ότι τα παιδιά είναι στο σχολείο ασφαλή, να αναπτύξουν και τις δικές τους κοινωνικές δραστηριότητες, ενδεχομένως απασχόλησης στην αγορά εργασίας, διότι υπάρχει μια στενά συντεχνιακή άποψη, που προβάλλεται τώρα και μέσα στη Βουλή, είναι κρίμα είναι άδικο.

Ελπίζω ότι θα εγκριθεί τελικά η πρόταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, γιατί είναι ευθύνη όλων μας να εξασφαλίσουμε ότι θα επωφεληθούν οι οικογένειες και τα νοικοκυριά από τα €12,2 εκατ. για τη δωρεάν φοίτηση από τις ηλικίες των 4 ετών μέχρι 4 ετών και 8 μηνών, που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει φροντίσει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αριθμός από αυτά τα παιδιά να ενταχθεί στη δημόσια Προδημοτική Εκπαίδευση. Δεν θα μπορούσε όμως αυτό να μπει ως όρος και να χρειαστεί να περιμένουμε πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες, για να υπάρξουν δημόσιες υποδομές και μετά να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Δεν διανοούμαστε ότι θα πρέπει αυτή την ώρα να γίνει  διάκριση αν είναι δημόσια ή αν είναι ιδιωτική η προδημοτική για να μην προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα στις οικογένειες.

Πραγματικά δεν ξέρω ποιος νιώθει ότι έχει αυτό το δικαίωμα, να στερήσει από τα νοικοκυριά αυτή την υπηρεσία που είναι σε θέση να προσφέρει η Πολιτεία, και από τα παιδιά το σχολείο».

Αντιδράσεις από ΠΟΕΔ και ΑΚΕΛ

Για το θέμα θυμίζουμε υπήρξε αντίδραση από την ΠΟΕΔ που ναι μεν συμφωνεί πλήρως με την προς τα κάτω επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης, διαφωνεί όμως

ως προς τον τρόπο που το ΥΠΑΝ επιχειρεί να εφαρμόσει την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής. Ζητούν όπως το ΥΠΑΝ προχωρήσει σε ανάλογο σχεδιασμό, έτσι ώστε το κάθε παιδί να έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το νομοσχέδιο που προωθείται προνοεί ότι το κράτος θα επιχορηγήσει τα δίδακτρα των παιδιών  ηλικίας κάτω των 4 χρονών και 8 μηνών για φοίτηση σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Η ΠΟΕΔ ζητά ουσιαστικά να γίνουν οι ανάλογες ρυθμίσεις, κτηριακές και άλλες, ούτως ώστε τα παιδιά αυτά να φοιτούν στο δημόσιο σχολείο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση από το ΑΚΕΛ που κατέθεση μάλιστα και σχετική τροπολογία με την οποία εάν ψηφιστεί θα διασφαλίζεται ότι η υποχρεωτική δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση θα παρέχεται στο δημόσιο σχολείο και όχι με κουπόνια για φοίτηση στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση.

Home