Υπάρχει κίνδυνος black - out το καλοκαίρι; - Θέση ΑΗΚ

Υπάρχει κίνδυνος black - out το καλοκαίρι; - Θέση ΑΗΚ

Οι εκτιμήσεις στην ΑΗΚ για επάρκεια ρεύματος - Η τιμολογιακή πολιτική

Τις τελευταίες ημέρες (σήμερα ίσως υπάρξει διάλειμμα), η Κύπρος ζει σε συνθήκες καύσωνα ενώ ακόμα βρισκόμαστε στα τέλη Μαϊου. Ήδη, μέσα σε τέσσερις ημέρες την προηγούμενη Κυριακή 17 Μαϊου, αλλά και την Τετάρτη 20 Μαϊου παρατηρήθηκε διακοπή ρεύματος σχεδόν παγκύπρια. Αιτία, των διακοπών ήταν  βλάβες σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς που τροφοδοτούν την Κύπρο. Άραγε, υπάρχει κίνδυνος για πιθανό black -οut ενόψει του φετινού καλοκαιριού που όπως όλα δείχνουν αναμένεται ιδιαιτέρως θερμό;

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

Επισήμως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου λέει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος είναι ικανοποιητική για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού Χριστίνα Παπαδοπούλου μιλώντας στην Offsite ήταν απολύτως καθησυχαστική λέγοντας ότι «οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι η Κύπρος δεν θα έχει πρόβλημα επάρκειας. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση να έχουν απρόσκοπτα ρεύμα τους καλοκαιρινούς μήνες εκτός εάν προκύψουν πρόσκαιρες έκτακτες βλάβες».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Η δουλειά του Διαχειριστή Μεταφοράς

Τα μέτρα του λαμβάνει και η Μονάδα Διαχειριστή Ηλεκτρικού Ρεύματος που έχει την ευθύνη για την επάρκεια ηλεκτρισμού. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Μεταφοράς Γιώργος Ασιήκαλλης «από τη στιγμή που η Αρχή Ηλεκτρισμού μάς προμηθεύει τις μηχανές  σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Ο κ. Ασιήκαλλης τόνισε ότι «υπάρχει σχέδιο plan b και plan C για την επάρκεια ρεύματος». Χαρακτηριστικά μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Ασιήκαλλης τόνισε ότι την Τρίτη 19 Μαϊου με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στα ύψη και στους 44 βαθμούς εξαντλήθηκαν από τη χρήση κλιματιστικών 928 mw, ενώ υπάρχει άνεση ακόμα και όταν η ζήτηση ξεπεράσει  τα 1000 -1100 mw».

Aναφορικά, με το θέμα των ξενοδοχειακών μονάδων, ο κ. Ασιήκαλλης τόνισε ότι με βάση τα δεδομένα λόγω κορωνοϊού η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 30%  αφού τόση θα είναι και η πληρότητα των ξενοδοχείων το καλοκαίρι. Ο κ. Ασιήκαλλης τόνισε όμως ότι οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν λόγω συντήρησης του συστήματος.

Μειώσεις ...αξίας 20 εκ.

Με βάση απόφαση της ΑΗΚ που εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λόγω πανδημίας, η ΑΗΚ προέβη σε μειώσεις 10% των λογαριασμών ρεύματος μεταξύ Μαϊου - Ιουλίου. Σύμφωνα με την κα Χρ. Παπαδοπούλου, η ΑΗΚ έχει επιβάρυνση έως 20 εκ. ευρώ από αυτή την έκτακτη ανάγκη, αλλά ήταν μια πολιτική απόφαση».

 

Home