Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ.Δικαιοσύνης: Προσχέδιο Δράσης για πάταξη & καταστολή διαφθοράς

Offsite Team -
19.04.2019

Υπ.Δικαιοσύνης: Προσχέδιο Δράσης για πάταξη & καταστολή διαφθοράς

Thumbnail
Οι δηλώσεις του Ιωνά Νικολάου για το θέμα

Προσχέδιο ενός Σχεδίου Δράσης ειδικά για τους νέους για πάταξη και καταστολή της Διαφθοράς, ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αυτό το διάστημα, προωθεί ενέργειες και συνεργασίες προς τον σκοπό αυτό, ώστε να δώσει ώθηση και στήριγμα στα παιδιά να εμπλακούν και να διεκδικήσουν την καλύτερη κοινωνία και το καλύτερο αύριο που δικαιούνται, δήλωσε από το Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

 

Ο κ. Νικολάου σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής βραβείων διαγωνισμού για την Εκστρατεία κατά της Διαφθοράς σε νέους που διακρίθηκαν, σημείωσε ότι στόχος του διαγωνισμού που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν να δώσουν οι ίδιοι οι νέοι το έναυσμα, μέσα από το δικό τους σκεπτικό και τις δημιουργίες, για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για πρόληψη και πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς.

Όπως επεσήμανε, η εκστρατεία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, μεγάλο μέρος του οποίου προωθείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) από την οποία ζητήθηκε χρηματοδότηση και παροχή τεχνικής βοήθειας.

«Με στόχο, λοιπόν την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας, καλέσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο τους ίδιους τους νέους να συμβάλουν στη διαμόρφωση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης, μέσα από ένα ισχυρό μήνυμα για προώθηση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς», είπε ο κ. Νικολάου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αφού αναφέρθηκε σε εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία κατέδειξαν τον έντονο προβληματισμό και τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι οι συμμετέχοντες στο να αποδώσουν την ανάγκη κινητοποίησης της κοινωνίας προς αντιμετώπιση του φαινομένου, συνεχάρη τους φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.  

Επεσήμανε ότι οι νέοι, μεγαλώνοντας στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον και βιώνοντας την καθημερινότητα της εποχής μας, στην οποία είναι έκδηλα τα φαινόμενα διαφθοράς, δίνουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η νέα γενιά, οι αυριανοί πολίτες αυτού του τόπου, θα θέσει τα θεμέλια ώστε η διαφθορά να μην είναι ανεκτή σε κανένα τομέα της ζωής τους.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο κ. Νικολάου είπε ότι «ως Κυβέρνηση θεωρούμε πολύ σημαντική την επένδυση σε εσάς, τους νέους μας, γι αυτό και σας στηρίζουμε στην απαίτησή σας για αυτοδέσμευση από όλους τους πολιτειακούς φορείς άσκησης εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Δικαστών, των Υπουργών, των Βουλευτών και των Ανεξάρτητων Αξιωματούχων, ότι θα ενεργούν, συμπεριφέρονται και αποφασίζουν στα πλαίσια της Στρατηγικής για πάταξη και καταστολή της διαφθοράς και για χρηστή διαχείριση και λογοδοσία».  

 Μέσω της Κοινής Διακήρυξης, προσχέδιο της οποίας έχει ετοιμαστεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θα ολοκληρωθεί στη βάση του διαλόγου που έχει αρχίσει μεταξύ των οργανωμένων συνόλων των νέων, είπε, «θα κληθούμε όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτειακοί αξιωματούχοι να υπογράψουμε, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι δεν θα αποδεχόμαστε ούτε θα ανεχόμαστε τις πράξεις διαφθοράς. Για τη δέσμευση μας αυτή θα ελεγχόμαστε και θα λογοδοτούμε, με πλήρη διαφάνεια σε σας, στη νέα γενιά».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, το Υπουργείο θέλοντας να ενισχύσει και να στηρίξει τα παιδιά και τους νέους στον αγώνα που θα πρέπει να δώσουν υπέρ της διαφάνειας και της ακεραιότητας, έχει ετοιμάσει προσχέδιο ενός Σχεδίου Δράσης ειδικά για τους νέους για πάταξη και καταστολή της Διαφθοράς.  

Πρόσθεσε πως αυτό το διάστημα, το Υπουργείο προωθεί ενέργειες και συνεργασίες προς τον σκοπό αυτό, ώστε να δώσει ώθηση και στήριγμα στα παιδιά να εμπλακούν και να διεκδικήσουν αυτή την καλύτερη κοινωνία, αυτό το καλύτερο αύριο που δικαιούνται.

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Νικολάου, δίνεται μεγάλη έμφαση στον τομέα της πρόληψης, μέσω της εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς. «Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, ετοιμάζοντας ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που στοχεύει στην καλλιέργεια αντιστάσεων στη Δημόσια Υπηρεσία», πρόσθεσε. «Προτεραιότητα και ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών μας, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενίσχυση των κανόνων ηθικής, με στόχο να ωθήσουμε το κοινό να καταγγέλλει φαινόμενα διαφθοράς και να επιτυγχάνεται η αποτροπή», είπε.  

Πάνω απ’ όλα, όμως, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, χρειάζεται η θέσπιση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία με τις εξουσίες της θα μπορεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο σε όλους ανεξαιρέτως. Είναι, όπως ανέφερε, εξαιρετικά επείγον να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να λειτουργήσει αυτός ο ανεξάρτητος φορέας ελέγχου, που απουσιάζει από τα κυπριακά δεδομένα ενώ υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Εξίσου, όπως τόνισε, σημαντικό είναι να ψηφιστεί σύντομα και το νομοσχέδιο που προνοεί συμπληρωματικά μέτρα προστασίας σε πρόσωπα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, ώστε να ενθαρρύνονται οι πολίτες να παραχωρούν πληροφορίες για σκοπούς διερεύνησης και δίωξης τους, καθώς και η προώθηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τις επαφές σχετικά με το lobbying προς αντιμετώπιση του πολυδιάστατου φαινομένου της διαφθοράς.

Εξάλλου,  το Υπουργείο προχωρά στην ετοιμασία Μνημονίου Συνεργασίας με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου, ως ζήτημα που πλήττει τη δημοκρατία και την ανάπτυξη του τόπου μας, μέσα από τη διεξαγωγή κοινών προγραμμάτων και ερευνών, την εφαρμογή εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων σε διάφορους κλάδους, τη διοργάνωση διεπιστημονικών συνεδρίων και διαλειτουργικών ημερίδων είτε από κοινού ή ξεχωριστά.

Ειδική αναφορά έκανε στο ρόλο των πανεπιστημίων ως εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα, ενώ καταλήγοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεο Παπαδόπουλο.

Home