Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπερχειλίζει αύριο το φράγμα του Ασπρόκρεμμου

Offsite Team -
08.02.2022 - 11:53

Υπερχειλίζει αύριο το φράγμα του Ασπρόκρεμμου

Θέμα μερικών ωρών η υπερχείλιση του Ασπρόκρεμμου

Τριακόσια εβδομήντα πέντε χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού υπολείπονται για την υπερχείλιση του φράγματος του Ασπρόκρεμμου και αναμένεται αύριο προς το μεσημέρι να υπερχειλίσει, σύμφωνα με τον Χάρη Κασιουλή, Επαρχιακό Μηχανικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κασιουλής ανέφερε πως η εισροή το τελευταίο 24ωρο στον υδατοφράκτη του Ασπρόκρεμμου, ανήλθε στις 400 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού με την αποθηκευμένη ποσότητα νερού να είναι αυτή τη στιγμή κοντά στα 52 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ανέφερε, ακόμα, πως για την υπερχείλιση του φράγματος του Ασπρόκρεμμου, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα σε χωρητικότητα στην Κύπρο, υπολείπονται 375 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Εκτιμούμε, είπε, “πως κάποια στιγμή αύριο προς το μεσημέρι, αν δεν σημειωθούν άλλες βροχοπτώσεις να έχουμε την υπερχείλιση”.

Ο κ. Κασιουλής ανέφερε πως στην Επαρχία Πάφου ήδη έχει υπερχειλίσει το  φράγμα του Πωμού συνολικής χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού καθώς και το φράγμα Αργάκας χωρητικότητας 990 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού.

Επεσήμανε επίσης πως πολύ κοντά στην υπερχείλιση είναι πολύ μικρό φράγμα της Αγίας Μαρίνας, αφού η πληρότητα του είναι κοντά στο 78%. Το συγκεκριμένο φράγμα τροφοδοτείται από τις όχθες του ποταμού Ξερού και απέχει μόλις δυόμισι χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Η χωρητικότητα του αγγίζει λίγο παραπάνω από τα εξήντα ένα κυβικά μέτρα νερού. 

Ευελπιστούμε, είπε ο κ. Κασιουλής, σε έναν επίσης βροχερό Φεβρουάριο έτσι ώστε να έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την υπερχείλιση και του υδατοφράκτη της Καναβιού. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σε σχέση με την περσινή χρονιά έχουμε υπερβεί τα αποθέματα, σημείωσε. Η προσπάθεια όλων μας, είπε, “είναι να διαχειριζόμαστε τις ποσότητες οι οποίες τις βρόχινες περιόδους έχουμε τη χαρά να αποθηκεύουμε στα φράγματα μας”,  έτσι ώστε, πρόσθεσε, “να μπορούμε τις άνομβρες χρονιές, οι οποίες θα έρθουν δυστυχώς, να διαχειριστούμε ποσότητες για να μπορούμε να παρέχουμε ποσότητες νερού και για ύδρευση και για άρδευση με τον πιο ορθολογιστικό τρόπο”. 

Σημειώνεται πως η τεχνητή Λίμνη Ασπρόκρεμμου εμπλουτίζεται με διάφορα είδη ψαριών και επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home