Υπερπληθυσμός - Φυλακές:Οι 4 λύσεις που συζητεί η ad Hoc Επιτροπή

Υπερπληθυσμός - Φυλακές:Οι 4 λύσεις που συζητεί η ad Hoc Επιτροπή

Πληροφορίες - Αναμένεται πόρισμα τον Ιανουάριο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ένα είναι το κυρίαρχο πρόβλημα των Κεντρικών Φυλακών διαχρονικά. Ο υπερπληθυσμός στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Τα τελευταία πολλά χρόνια στις Φυλακές βρίσκονται στριμωγμένοι δεκάδες κατάδικοι που υπερβαίνουν τη συνολική χωρητικότητα των Φυλακών. Άλλωστε, για το λόγο αυτό κατά καιρούς η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε δριμείς παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή κατά Βασανιστηρίων.

Μια από τις πράξεις του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης και νυν Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη στους 13 μήνες που έμεινε στην Κυβέρνηση ήταν ο διορισμός Ad Hoc Επιτροπής που θα ετοιμάσει μελέτη για την επίλυση του υπερπληθυσμού στις Φυλακές. Η Επιτροπή ορίστηκε, άρχισε το έργο της όμως οι ανακατατάξεις που έγιναν στους γενικούς διευθυντές στα Υπουργεία έφεραν τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανδρέα Γρηγορίου στη διεύθυνση του Υπ. Γεωργίας. Η νυν Υπουργός Έμιλυ Γιολίτη δεν έχασε χρόνο διορίζοντας στη θέση του τον επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Άριστο Τσάρτα. 

Πλέον η Επιτροπή αποτελείται από τους: Άννα Αριστοτελους - Διευθύντρια Φυλακών - Πρόεδρος και Αθηνά Δημητρίου - Ανώτερη Λειτουργός Φυλακών, Λεμονιά Καουτζάνη - Πρόεδρο της Επιτροπής Αποφυλάκισης Επ’ Αδεία, Κώστα Παρασκευά - Νομικός -Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, - Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) και Άριστο Τσάρτα  - επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι σαφείς οδηγίες που έδωσε η κα Γιολίτη είναι όπως η Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της εκδίδοντας πόρισμα εντός Ιανουαρίου 2021.

Η Offsite αλίευσε πληροφορίες για τις πρώτες σκέψεις των μελών της Επιτροπής για αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι: Πρώτο: Εντοπισμός εναλλακτικών κυρώσεων για συγκεκριμένα αδικήματα.

Δεύτερο: Oι προϋποθέσεις έκτισης ποινής εκτός Φυλακών μέσω ενίσχυσης της ηλεκτρονικής παρακολουθησης.

Τρίτο: Οι χρήστες ναρκωτικών να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και όχι ως κατάδικοι.

Τέταρτο: Αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική ώστε οι αλλοδαποί να μην οδηγούνται στις Φυλακές.

Αυτές οι τέσσερις είναι οι βασικές ιδέες που συζητούνται ωστόσο αναμένεται να προκύψουν και άλλες. 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται πέραν των 600 καταδίκων ενώ την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου και την πρώτη έξαρση της πανδημίας υπήρχαν πέραν των 800.

 

Home