Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΣ: Δεν αποκρύψαμε ότι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Offsite Team -
15.12.2021 - 15:22

ΥΠΕΣ: Δεν αποκρύψαμε ότι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Απαντά το ΥΠΕΣ σε δημοσιεύματα για το Πουρνάρα

Η Κύπρος για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποτελεί το κράτος μέλος που δέχεται τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογία πληθυσμού, με το ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας να αντιστοιχεί στο 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι συνολικά μέχρι σήμερα για το 2021 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 12.200 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων το 85% αφορούν πρόσωπα που έχουν περάσει παράτυπα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, διά μέσου της πράσινης γραμμής.  

Κατ΄ επανάληψη, προστίθεται, έχουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών αναφερθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας.

«Αντί, λοιπόν, να παρουσιάζουν κάποιοι το πρόβλημα ωσάν να είναι κάτι καινούριο και πυροβολώντας την Κυβέρνηση ωσάν να έμεινε άπραγη και αδιάφορη, ας απαντήσουν τα ερωτήματα, εάν αυτό που επιθυμούν είναι να ανοίξουμε τα σύνορα της Κύπρου, δίχως μέτρα και χωρίς σταθμά, και να τη μετατρέψουμε σε έναν τεράστιο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας, όσες κι αν είναι οι δυνατότητές μας, όσο κι αν είναι το οικονομικό τίμημα για τους Κύπριους πολίτες», σημειώνεται.

Τόσο η χώρα μας, όσο και οι πολίτες της, αναφέρεται, όχι απλά δεν στερούνται ανθρωπιάς και ευαισθησίας, αλλά την επιδεικνύουν διαχρονικά - έχουμε όλη την καλή διάθεση και πρόθεση να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και να στηρίξουμε ιδίως ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως ποτέ δεν παρουσιάσαμε ότι το ολοένα διογκούμενο μεταναστευτικό ζήτημα διαμορφώνει συνθήκες αγγελικά πλασμένες για την κοινωνία μας, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες.

«Ποτέ δεν κρύψαμε ότι το σύστημα ασύλου και υποδοχής της χώρας έχει ξεπεράσει τα όριά του. Ότι στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», χωρητικότητας 800 ατόμων, ο αριθμός των διαμενόντων έχει ξεπεράσει τα 2.500 άτομα, με τη χωρητικότητα να ξεπερνά το 310%».

Ποτέ, συνεχίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν κλείσαμε το στόμα για να αποκρύψουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι η δυνατότητα για φιλοξενία περισσότερων μεταναστών έχει προ πολλού εξαντληθεί.

«Πόσες φορές αναφέραμε ότι οι αυξανόμενες ροές έχουν καθηλώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες αφίξεις; Πόσες φορές είπαμε ότι οι δυσανάλογες πιέσεις θυματοποιούν αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη; Πόσες φορές μιλήσαμε για υπέρογκους αριθμούς που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε; Πόσες φορές υποδείξαμε τις τεράστιες πιέσεις και δακτυλοδείξαμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών; Πόσες φορές αναφερθήκαμε σε δημογραφική αλλοίωση, σε γκετοποιήσεις και αύξηση της εγκληματικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές;», τίθενται τα ερωτήματα. Δεν είναι ανάγκη, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, να μας υποδεικνύουν κάποιοι το πρόβλημα, γιατί ποτέ δεν το κρύψαμε κάτω από το χαλί, γιατί περί προβλήματος πρόκειται, για το οποίο όμως ποτέ δεν εφησυχάσαμε.

Αντίθετα, συνεχίζει η ανακοίνωση, δηλώνουμε ότι ποτέ άλλοτε δεν λήφθηκαν τόσα μέτρα και ποτέ άλλοτε δεν βελτιώθηκαν τόσο οι διαδικασίες υποδοχής και εξέτασης ασύλου, όσο σε καμία άλλη διακυβέρνηση.

Σημειώνει ότι πιέσαμε πολλάκις την ΕΕ και ζητήσαμε, όσο ποτέ άλλοτε, χείρα βοηθείας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε έκτακτη στήριξη και βοήθεια για τη διαχείριση της κρίσης. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως μεταξύ άλλων, «καταθέσαμε σύνολο προτάσεων, οι οποίες υιοθετήθηκαν από τους αρμοδίους Υπουργούς των MED5, στις οποίες ζητάμε από την ΕΕ, την τροχοδρόμηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και της πράσινης γραμμής, η οποία δεν αποτελεί σύνορο- και είναι κάτι το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση Υπουργών για πρώτη φορά».  

Προσπαθούμε, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, να κλείσουμε μαύρες τρύπες στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μήκους 180 χιλιομέτρων, η οποία  αδιαμφισβήτητα δημιουργεί μοναδικές συνθήκες για την ανάπτυξη της παράτυπης μετανάστευσης και συνεχίζουμε με ενίσχυση των μέτρων. 

Ήδη, σημειώνεται, αυξήσαμε κατά πολύ τη χωρητικότητα των Κέντρων Υποδοχής για να διαχειριστούμε τους δυσανάλογους, για τη χώρα μας, αριθμούς. Την ίδια ώρα, όμως, προστίθεται, δεν μπορούμε να γεμίσουμε την Κύπρο με Κέντρα Φιλοξενίας.

«Παρέχουμε κίνητρα στους μετανάστες για εθελούσιες επιστροφές στις χώρες καταγωγής τους. Επικεντρώσαμε, όσο ποτέ άλλοτε, τις προσπάθειες μας στην εξέταση των πρόδηλα αβάσιμων αιτήσεων με ταχείες διαδικασίες και ήδη από την 01/01/21 που εφαρμόζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική, επεδώσαμε 14.762 αποφάσεις σε αντιδιαστολή με 6.468 το 2020 και 5.164 το 2019», αναφέρεται.  

Αυξήσαμε, χωρίς προηγούμενο, συνεχίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου για την εξέταση αιτήσεων, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Ασύλου να ολοκληρώνει την πρωτοβάθμια εξέταση και να εκδίδει αποφάσεις εντός 10 ημερών. Την ίδια ώρα αυξήσαμε, όσο ποτέ άλλοτε, προστίθεται, τους Δικαστές του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν και οι δευτεροβάθμιες διαδικασίες.  

«Χτυπήσαμε στη ρίζα το πρόβλημα με τις αφίξεις εικονικών φοιτητών, ενώ περιορίσαμε δραστικά τις περιπτώσεις εικονικών γάμων. Προωθήσαμε συμφωνίες με τρίτες χώρες και αυξάνουμε τις επιστροφές. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι το τι πράττουμε στο εσωτερικό, ως Υπουργείο Εσωτερικών», επισημαίνεται.

Η Κύπρος, αναφέρεται, αφέθηκε μόνη στο έλεος ενός συνεχούς βομβαρδισμού εισροής μεταναστών - μεταναστών, οι οποίοι προωθούνται από την Τουρκία ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου από κυκλώματα που «πωλούν» την Κύπρο ως ένα φθηνό προορισμό που ανοίγει τις «πύλες του παραδείσου» προς την Ευρώπη.

«Και απαντάμε πως ναι, γι αυτούς τους λόγους, δεν περιορίστηκαν οι αριθμοί, παρά τις προσπάθειες μας. Δυστυχώς η Κύπρος δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει στους ώμους της τέτοιους αριθμούς, και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν κάποιοι», καταλήγει η ανακοίνωση.  

ΚΥΠΕ

Home