Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΣ: Ορόσημο για τον Δήμο Ιδαλίου η ανάπλαση πλατειών και δρόμων

Offsite Team -
05.12.2022 - 17:04

ΥΠΕΣ: Ορόσημο για τον Δήμο Ιδαλίου η ανάπλαση πλατειών και δρόμων

Μισό δις ευρώ για ανάπτυξη των ορεινών

Εργα ορόσημο για τον Δήμο Ιδαλίου, αποτελούν η ανάπλαση πλατειών και δρόμων στον πυρήνα του Δήμου, όπως και του Γραμμικού Πάρκου και της Πεζογέφυρας στον ποταμό Γυαλιά, σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των έργων, που έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας.

Τα έργα αυτά, είπε ο κ. Νουρής, δημιουργούν νέα δεδομένα στην ανάπτυξη, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, προσφέροντας στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη

Αναφορικά με το πρώτο από τα δύο έργα, δαπάνης €1.059.100, το οποίο αφορά το Γραμμικό Πάρκο στον ποταμό Γυαλιά, ο κ. Νουρής είπε ότι αφενός διασυνδέει με πεζογέφυρα τον πυρήνα του Δήμου με το κέντρο του Πέρα Χωριού Νήσου, αφετέρου με μια σειρά άλλων εργασιών κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, μήκους περίπου 1 χιλ. εξωραΐζει την περιοχή. Όπως ανέφερε, η φυσική συνέχεια αυτού του έργου θα είναι η επόμενη φάση μήκους 3 χλμ., την οποία ο Δήμος ήδη σχεδιάζει, με την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρξει πλήρης διασύνδεση των αστικών πυρήνων του Ιδαλίου και του Πέρα Χωριού, για την οποία έχει ήδη έχει εξασφαλιστεί η συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου, κάτω από το Πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027.

Το δεύτερο έργο, συνέχισε ο Υπουργός, αφορά στην Ανάπλαση του Πυρήνα του Ιδαλίου και περιλαμβάνει την α΄φάση εξωραϊσμού του ευρύτερου ιστορικού πυρήνα κατά την οποία μονοδρομήθηκαν οδοί, ρυθμίζοντας και βελτιώνοντας την κυκλοφορία, δημιουργήθηκαν πεζόδρομοι και πλατείες συνδράμοντας την ασφαλή διακίνηση των πεζών, με την αρχιτεκτονική προσέγγιση αυτής της ανάπλασης που εκπονήθηκε από το ΤΠΟ να ξεπερνά σε εμβαδό τις 13 χιλιάδες τ.μ. με κόστος €2,975,000. Σημείωσε επίσης πως αμφότερα τα έργα χρηματοδοτήθηκαν κατά τα 2/3 από εθνικούς πόρους (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως) και κατά 1/3 από τον Δήμο.

«Είμαι βέβαιος πως με την ολοκλήρωση και των επόμενων φάσεων των έργων η όψη του Δήμου σας θα αλλάξει ριζικά», τόνισε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως με τέτοια έργα και ανάλογες παρεμβάσεις τα 10 τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση πέτυχε την ολική αναστροφή του κακού δομημένου περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή το τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2023, περιλαμβάνει τέτοιας σπουδαιότητας έργα τα οποία, είτε ήδη εκτελούνται είτε προωθούνται στο σύνολο της επικράτειας, με μια συνολική δαπάνη που ξεπερνά τα €785 εκατομμύρια.

Ο Υπουργός υπογράμμισε επίσης πως τους διαγωνισμούς κατασκευής αυτών των έργων τους προκήρυξε ως Αναθέτουσα Αρχή ο ίδιος ο Δήμος, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό καθώς συνιστά την εφαρμογή της νέας πολιτικής της Κυβέρνησης με σκοπό και στόχο την επιτάχυνση υλοποίησης τέτοιων έργων αναθέτοντας στις Τοπικές Αρχές αυτές τις αρμοδιότητες.

«Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον μία πραγματικότητα, εφόσον το εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί και τον Ιούνιο του 2024 οι πολίτες θα απολαμβάνουν υπηρεσιών κάτω από τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα», τόνισε σχετικά ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα έδειξαν ότι, όταν υπάρχει συναίνεση οι μεταρρυθμίσεις γίνονται πράξη. «Και αδιαμφισβήτητα μεγάλος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη είναι ο ίδιος ο πολίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων αποκτά πλέον και δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων. Με διάφανο τρόπο και με περιορισμό στη γραφειοκρατία», επεσήμανε.

Συμπλήρωσε πως από τον Ιούνιο του 2024, ο Δήμος Ιδαλίου μεγαλώνει, αφού συνενώνεται με τις γειτονικές κοινότητες της Αλάμπρας, των Λυμπιών, της Νήσου, του Πέρα Χωρίου και της Ποταμιάς, οι οποίες αναμένεται να του προσδώσουν τη δυναμική που χρειάζεται για να είναι σε θέση να παρέχει στους δημότες του νέου δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου, βελτιωμένες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Ο κ. Νουρής διαβεβαίωσε, τέλος, πως η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, θα συνεχίσουν την αγαστή συνεργασία με την Τοπική Αρχή, ώστε να γίνονται πράξη τέτοια έργα που αλλάζουν την Κύπρο μας και συνεισφέρουν στην ευημερία των πολιτών.

ΚΥΠΕ

Home