Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΣ: Προωθεί σύντμηση διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου

Offsite Team
- 17.06.2020

ΥΠΕΣ: Προωθεί σύντμηση διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου

Thumbnail
Οι δηλώσεις των Βουλευτών

Δέσμη τεσσάρων νομοσχεδίων οι οποίες στοχεύουν στη σύντμηση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων και προσφυγών ασύλου, εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή να δηλώνει ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση των έκδηλα αβάσιμων αιτήσεων και να ανακοινώνει αναλυτική παρουσίαση της πολιτικής της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και το άσυλο αύριο Πέμπτη, στο Προεδρικό.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

«Είναι καλά γνωστό ότι υπάρχει μια δραματική αύξηση και εκτόξευση του αριθμού των αιτητών ασύλου σε πολύ μεγάλους αριθμούς», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.

Η Κύπρος έχει γίνει ένας συστηματικός μεταναστευτικός προορισμός για άτομα που είτε διώκονται λόγω της καταγωγής και της θρησκείας τους, είτε προσπαθούν να φύγουν από εμπόλεμες ζώνες όπως για παράδειγμα τη Συρία και αυτοί όλοι είναι αυτοί που ονομάζουμε πρόσφυγες, είτε βρίσκονται σε διαδικασία εξεύρεσης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και αυτοί βεβαίως είναι οι οικονομικοί μετανάστες, είπε.

«Οι μετανάστες που φτάνουν στην Κύπρο δεν είναι όλοι οι ίδιοι, δεν χρήζουν όλοι της ίδιας διαχείρισης, αυτό θέλουμε να το καταστήσουμε σαφές», σημείωσε. Άλλο είναι ο οικογενειάρχης που φεύγει καταδιωκόμενος από μια χώρα για να σώσει την οικογένεια του και άλλο κάποιος άλλος τον οποίο αποχαιρετούν στο αεροδρόμιο μπαίνει σε ένα αεροπλάνο και φθάνει στην Κύπρο ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον.

«Έχουμε το πρόβλημα της κατοχής, έχουμε το πρόβλημα της Τουρκίας, έχουμε ένα πρόβλημα συστηματικής και μαζικής προώθησης μεταναστευτικών ροών από τη διαχωριστική γραμμή που πλησιάζει σχεδόν το 75% των ροών προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και βεβαίως έχουμε και κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν τις διαδικασίες που ακολουθούμε και για τις οποίες έχουμε ήδη δρομολογήσει λύσεις. Προς αυτό αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τους εικονικούς γάμους και το ζήτημα των εικονικών φοιτητών για το οποίο έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, οι αφίξεις αυτών των μεταναστευτικών ροών σε συνδυασμό με τις καταχρήσεις στο σύστημα Ασύλου - και είναι πάρα πολλές - επιβάλουν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Αυτές οι υπέρμετρες πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα με τις χιλιάδες των αιτητών ασύλου που έχουν κατακλύσει την Δημοκρατία έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό ώστε το 3,8% του πληθυσμού της χώρας αποτελείται από αιτητές ασύλου περιλαμβανομένων και αυτών που ήδη απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας, πρόσθεσε.

Επιβάλλεται λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα ως χώρα, «να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικούς τους μηχανισμούς διαχείρισης με πολύ συγκεκριμένο τρόπο».

Θέλουμε, είπε ο κ. Νουρής, να συντμήσουμε τους χρόνους εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ενισχύοντας τις διαδικασίες. Θέλουμε, ανέφερε, να εφαρμόσουμε ταχύρυθμες διαδικασίες για τις εξετάσεις αυτών που ονομάζουμε προδήλως αβάσιμες αιτήσεις, μια πρακτική που προκρίνεται και από την ΕΕ και από την σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.

Πρόσθεσε ότι θέλουμε να εντείνουμε και το ρυθμό των επιστροφών σε ασφαλείς χώρες και ήδη έχουμε δρομολογήσει συγκεκριμένες διαδικασίες και βεβαίως να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου στα σημεία εισόδου της ΚΔ είτε είναι αυτά νόμιμα ή παράνομα.  Προς αυτό ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί μια πολιτική η οποία θα παρουσιαστεί συνολικά αύριο, Πέμπτη.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η συμβολή της Βουλής στην παραχώρηση των νομικών εργαλείων που χρειάζεται η εκτελεστική εξουσία είναι εξαιρετικής σημασίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην δυνατότητα για θεσμοθέτησης καταλόγου των ασφαλών χωρών στη βάση των προνοιών της οδηγίας. Η λίστα, είπε περιλαμβάνει 21 χώρες σήμερα και την οποία έχουμε ήδη κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αυτή την εικόνα, είπε, «υποβάλουμε σήμερα ενώπιον σας τέσσερα νομοθετήματα εξαιρετικής σημασίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης και διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και του προβλήματος του ασύλου».

Με τις νομοθεσίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, πρόσθεσε, στοχεύουμε να μειώσουμε δραστικά και συνολικά τους χρόνους της διαδικασίας εξέτασης ασύλου. Η μείωση, εξήγησε, αφορά τη δυνατότητα του αιτητή να καταθέτει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας από 75 σε 15 μέρες και έφεσης στο Ανώτατο δυνατότητα 42 σε 10 ημέρες.

Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τα νομοσχέδια έχουν συζητηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα, είπε και έχει γίνει αντιπαραβολή με την επικρατούσα κατάσταση στον ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα με την οποία ο συνολικός χρόνος μιας ταχύρυθμης διαδικασίας στην Αυστρία είναι 20 ημέρες, στο Βέλγιο 15, στη Φινλανδία 15, στη Γερμανία 10 μέχρι 25, στη  Λιθουανία 7, στη Νορβηγία 48 ώρες και στην Ολλανδία είναι 10 μέρες.

Εξήγησε επίσης ότι τα δύο νομοσχέδια περιλαμβάνουν τροποποίηση προνοιών έτσι ώστε να αποδίδεται η αρμοδιότητα της έκδοσης απόφασης για το άσυλο και της έκδοσης του διατάγματος απέλασης από το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου ώστε να υπάρξει μείωση του δικαστικού και διοικητικού φόρτου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει δραστικά την ομάδα εξεταστών ασύλου με 30 πρόσθετα άτομα, 15 εκ των οποίων έχουν πιάσει δουλειά από τη Δευτέρα, με στόχο την αποτελεσματικότητα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με την ανέγερση καινούργιου κέντρου, στο χώρο των πρώην εγκαταστάσεων της Επιτροπής Σιτηρών στη Μενόγεια για φιλοξενία αιτητών μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησης τους.

Ο κ. Νουρής είπε ότι η Κυβέρνηση ήδη έχει συμφωνήσει με την Frontex τον επαναπατρισμό μεταναστών σε ασφαλείς χώρες, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις πτήσεις επαναπατρίζοντας ανθρώπους στις χώρες τους το τελευταίο διάστημα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τα νομοθετήματα κρίνονται ως «εξαιρετικά σημαντικά» αφού συμπληρώνουν την ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της πολιτικής ασύλου και ανακοίνωσε ότι αύριο στις 1115 στο Προεδρικό θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της πολιτικής αυτής.

Τα νομοθετήματα τα οποία έχουν πολύ συγκεκριμένο «στόχο την σύντμηση των διαδικασιών και των χρόνων εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και μια σειρά από άλλες διαδικασίες που πάντοτε τελικό στόχο έχουν στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου να δώσουν τη δυνατότητα να εξετάζουμε αυτές που ονομάζουμε ως προδήλως αβάσιμες αιτήσεις δηλαδή αιτήσεις αιτητών που προέρχονται από χώρες ασφαλείς, με ένα διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις βάσιμες αιτήσεις οι οποίες κατατίθενται από ανθρώπους που έχουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα. Ανθρώπους, είπε, «τους οποίους η Δημοκρατία και θέλει να φιλοξενήσει στη χώρα μας και να τους δώσει την απαραίτητα στήριξη». Δεν μπορούμε όμως να πράξουμε το ίδιο, πρόσθεσε, για όσους επιλέγουν την Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο, πολύ απλά γιατί η Δημοκρατία έχει κατακλυστεί από χιλιάδες μετανάστες και αδυνατούμε να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας όλους αυτούς τους αριθμούς.

Οι αριθμοί μειώνονται σωστά με την εφαρμογή πολιτικών και τα νομοσχέδια θα παρέχουν τα εργαλεία εφαρμογής των πολιτικών, είπε απαντώντας σε ερώτηση.

Οι δηλώσεις των Βουλευτών

Σε δηλώσεις της για το θέμα η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα χωρίς εύκολες λύσεις.

«Το σίγουρο είναι ότι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση και η καλλιέργεια ενός ευρύτερου φοβικού κλίματος και πανικού δεν οδηγεί στην σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε.

Σε σχέση με τα τέσσερα νομοσχέδια η κ. Σάββα είπε ότι «έχουμε εντοπίσει παρατηρήσεις και σημειώσει στην Επιτροπή αδυναμίες και τρωτά σημεία που έχουν να κάνουν με την συρρίκνωση δικαιωμάτων, παραβίαση διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και εθνικών νομοθεσιών, τα οποία οδηγούν -ας μου επιτραπεί ο όρος- σε ελλειμματικό κράτος δικαίου».

Σύμφωνα με την Βουλευτή του ΑΚΕΛ εκείνο που χρειάζεται είναι η αποτελεσματική πολιτική βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις και την αλληλεγγύη σ‘ αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο.  

Ένα σύστημα ασύλου, σημείωσε, «που να εξετάζει σωστά και με ταχύτητα τις αιτήσεις, αλλά και πολιτικές ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία», προσθέτοντας ότι ένταξη για εμάς σημαίνει ισότιμη συμμετοχή και ισότιμη μεταχείριση.

Όπως πάντα, είπε, το ΑΚΕΛ θα καταθέσουμε και προτάσεις και τους προβληματισμούς μας στο διάλογο που έχει ξεκινήσει στην Επιτροπή Νομικών.

Σε δηλώσεις για το ζήτημα η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στη ενημέρωση που είχε η Επιτροπή από τον ΥΠΕΣ ότι το τεράστιο πρόβλημα στην Κύπρο που κατά 75% οφείλεται από την συστηματική ροή αιτητών ασύλου από τα κατεχόμενα.

«Η θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο κυπριακός λαός έγινε πρόσφυγας το 1974. Όμως, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι οργανωμένοι στην Κύπρο και στο εξωτερικό δεν προσπαθούν εδώ και χρόνια – και σε ένα βαθμό το έχουν καταφέρει - να καταχραστούν το σύστημα φιλοξενίας που η κυπριακή πολιτεία και ο λαός έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν σε οποιονδήποτε αντιμετωπίζει κίνδυνο.

«Είναι πραγματικά παράξενο να εντοπίζουμε μετά από αρκετά έτη απραξίας ότι το 75% των αιτητών ασύλου προωθούνται συστηματικά και μαζικά, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών εντόπισε, από τα κατεχόμενα.

Ήταν και είναι η θέση μας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αιτήσεις ασύλου και το μεταναστευτικό, είπε, προσθέτοντας όμως ότι αν δεν χειριστούμε το πρόβλημα της συστηματικής ροής θα έχουμε το πρόβλημα να υπάρχει και εμείς να προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο να το χειριστούμε .

«Γι αυτό τονίσαμε στην Επιτροπή Νομικών ότι θα πρέπει επιτέλους το θέμα της μαζικής και συστηματικής εισροής από τα κατεχόμενα να αντιμετωπιστεί», είπε, είτε με επαρκείς ελέγχους είτε με σωστή επιτήρηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

ΚΥΠΕ

Home