Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΣ: Στόχος ένα ισορροπημένο σχέδιο για Ακάμα

Offsite Team -
11.10.2022 - 13:15

ΥΠΕΣ: Στόχος ένα ισορροπημένο σχέδιο για Ακάμα

Προέχει η προστασία της φύσης, δήλωσε ο ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής

Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η τελική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής αναφορικά με το τοπικό σχέδιο του Ακάμα, η όποια είναι δεσμευτική, ανέφερε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Όπως είπε, στόχος είναι να δημοσιευτεί ένα ισορροπημένο σχέδιο.

Μεταξύ των δύο Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και του Πολεοδομικού Συμβουλίου μελετώνται όλες εκείνες οι εισηγήσεις που έχουν διαφοροποιηθεί στην τελική γνωμοδότηση για να δούμε το βέλτιστο αποτέλεσμα σε σχέση με το τοπικό σχέδιο του Ακάμα, για το οποίο υπάρχει αξιολόγηση αυτή την στιγμή, είπε ο κ. Νουρής σε δηλώσεις του στην Πάφο πριν από την επαρχιακή συνάντηση για την εφαρμογή του νομοθετικού παλισίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι αυτό που πάντοτε λαμβάνεται υπόψη είναι ότι ένα τοπικό σχέδιο δεν είναι μόνο σχέδιο προστασίας της φύσης. Υπάρχει, συνέχισε, απόλυτος σεβασμός στο γεγονός ότι υπάρχει μια τελική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής, η οποία ενέχει χαρακτήρα δεσμευτικό. Από την άλλη όμως υπάρχει το δικαίωμα να μελετηθεί αυτή η τελική γνωμοδότηση, κάτι το οποίο γίνεται, όπως είπε.

Ανέφερε ότι προέχει η προστασία της φύσης, αλλά είπε επίσης ότι το σχέδιο θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, να προάγει την ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, να συγκρατεί τον πληθυσμό της υπαίθρου, να δημιουργεί συνθήκες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και οικονομικής βιωσιμότητας. Μίλησε για «σύνθετο σχέδιο» και είπε ότι με υπέρτατο την προστασία της φύσης, θα πρέπει να ικανοποιούνται όλα αυτά τα κριτήρια.

Ο κ. Νουρής ανέφερε πως συζητούν με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και γίνεται μια ανάλυση των τελικών εισηγήσεων.

Επεσήμανε τέλος πως δεν θα ήθελε να προδικάσει την τελική εξέλιξη και παρέπεμψε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι επιθυμία του να βρεθεί ο τρόπος και να δημοσιευτεί ένα ισορροπημένο σχέδιο, σημειώνοντας καταληκτικά πως «προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home