Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υποχρεωτική η μάσκα σε Γυμνάσια και Λύκεια

Offsite Team -
19.08.2022 - 12:34

Υποχρεωτική η μάσκα σε Γυμνάσια και Λύκεια

Επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία με τεστ

Ενώπιον των ειδικών τέθηκε το πρωί το προσχέδιο του οδικού χάρτη για διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες.

Σε σύσκεψη που παρακάθησαν τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής με τον υπουργό Υγείας αποφασίστηκε όπως παραμείνει η μάσκα εντός των σχολικών αιθουσών. Θα υποχρεούνται να την φορούν άτομα άνω των 12 ετών.

>>>3 θάνατοι και 2.130 κρούσματα σε μια βδομάδα<<<

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι με τη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή κατά την οποία παρουσιάστηκε προσχέδιο του οδικού χάρτη για τη διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες με κεντρικό άξονα το άνοιγμα των σχολείων. Όπως ανέφερε ο κύριος Χατζηπαντέλα υπάρχει εισήγηση για επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία με ένα ράπιντ τεστ διάρκειας 48 ωρών, ενώ υποχρεωτική θα παραμείνει η χρήση μάσκας για άτομα άνω των δώδεκα ετών.

1

Ο κύριος Χατζηπαντέλα αναφερόμενος στα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό είπε ότι αναμένονται νεότερα τις επόμενες 2-3 βδομάδες.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα τα νέα εμβόλια θα προστατεύουν και από τις νέες μεταλλάξεις της νόσου covid 19 και το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τρόπους για αξιοποίησή τους.

1

Αυτούσιες οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και της Δρ Ζωής Δωροθέα Πανά

Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα:

Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τους επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής που παραβρέθηκαν στην σημερινή συνεδρία, όσο και αυτούς που συμμετείχαν διαδικτυακά. Έδειξαν για ακόμη μια φορά τον Αύγουστο πόσο νοιάζονται για αυτό τον τόπο. Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση σήμερα όπου παρουσιάστηκε από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ο οδικός χάρτης για την διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Αυτός ο οδικός χάρτης που παρουσιάστηκε σήμερα δεν είναι ο τελικός, είναι ένα προσχέδιο Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν. Τις επόμενες επτά μέρες όλοι θα δώσουν κάποιες εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας ώστε να παρουσιαστεί ο τελικός οδικός χάρτης στις 30 Αυγούστου πριν την μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει το πιο σημαντικό που αφορά στον κόσμο τώρα που είναι το άνοιγμα των σχολείων. Είναι ένα θέμα που το είδαμε πολύ προσεκτικά, το συζητήσαμε αρκετά σχετικά μe τα σχολεία. Ένα θέμα που είδαμε σήμερα είναι το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης γιατί όπως γνωρίζετε τους τελευταίους μήνες οι έλεγχοι που έχουμε είναι πολύ χαμηλοί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να έχουμε νέο κύμα τον χειμώνα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που είδαμε σήμερα είναι όσον αφορά στους ασθενείς με Long COVID. Συζητήθηκε εκτενώς αυτό το θέμα, που μας προβληματίζει όλους, και θα το δούμε ξανά την ερχόμενη εβδομάδα. Τέλος, το τελευταίο θέμα που έχει βγει είναι πως θα γίνει μια ανάλυση από τις Ιατρικές Υπηρεσίες για τους λόγους που κάποιοι ασθενείς νοσηλεύονται, ώστε να δούμε τους λόγους που έχουμε αυτές τις νοσηλείες, και αν οι λόγοι είναι για παράδειγμα πως κάποιος δεν παίρνει έγκαιρα τα αντιιικά φάρμακα που έχουμε, να γίνει περισσότερη ενημέρωση στους Προσωπικούς Ιατρούς ώστε να προλάβουμε κάποιες νοσηλείες. Υπάρχει ένα κεφάλαιο που αφορά στον εμβολιασμό και θέλω να σας ενημερώσω ότι σε ενημέρωση που είχα από την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Στέλλα Κυριακίδου, μου είχε αναφέρει πως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε νεότερα σχετικά με τα νέα εμβόλια που θα προστατεύουν τον κόσμο από τις νέες μεταλλάξεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το πως θα τα διαχειριστούμε. Σχετικά με τη διενέργεια Rapid test, η εισήγηση που θα μελετήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα – γιατί όπως γνωρίζετε κι εσείς οι αριθμοί αλλάζουν συνεχώς, ευτυχώς τις τελευταίες 15 μέρες οι αριθμοί είναι πτωτικοί και ελπίζουμε να είναι πτωτικοί και τις επόμενες 15 μέρες – η εισήγηση είναι να διεξαχθεί Rapid test 48 ωρών σε όλους τους μαθητές πριν πάνε πίσω στα σχολεία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτού του Rapid test θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στο μέλλον. Η εισήγηση είναι και εκπαιδευτικοί αλλά προσπαθούμε πριν πάρουμε αυτή την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο να βρούμε τους τρόπους ώστε να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση.

Για την μάσκα οι επιστήμονες είναι έντονοι ότι προστατεύει και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την αφαιρέσουμε, ό,τι ισχύει στην κοινότητα τη συγκεκριμένη στιγμή, δηλαδή για παιδιά άνω των 12 ετών. Όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, είναι ένας ιός που είναι απρόβλεπτος αλλά θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε εδώ, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε πλάνο για να τον διαχειριστούμε, όπως τον διαχειριστήκαμε εξαιρετικά τον τελευταίο καιρό, έτσι να κάνουμε και τους επόμενους μήνες. Είμαστε ικανοποιημένοι, και οι αριθμοί της θετικότητας είναι πτωτικοί τις τελευταίες 15 ημέρες.

Ζωή Δωροθέα Πανά, εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής:

Καλημέρα και από μας. Εκπροσωπώντας την Επιστημονική Ομάδα σήμερα, θα θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε πρώτα απ’ όλα τον Υπουργό, και την ομάδα του, και την Μονάδα, διότι πάντοτε πραγματικά μας αφουγκράζεται, και τους προβληματισμούς μας αλλά και τις συστάσεις και τις απόψεις μας. Δεύτερο, οφείλουμε να πούμε θερμά συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο και για τον οδικό χάρτη, που βασικά για να αποφύγουμε και κάποιες παρερμηνείες, είναι ένα πλαίσιο, οι πυλώνες, τα εργαλεία που θα αναδείξουν το υπάρχον έργο και θα ενισχύσουν το μελλοντικό έργο, αξιοποιώντας ό,τι έχουμε στο χέρι μας στην κάθε φάση της πανδημίας. Άρα λοιπόν και σήμερα νομίζω ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική ζύμωση και ο Υπουργός όπως αναφέρθηκε θα μας δώσει την δυνατότητα στο να παρέχουμε και να δώσουμε και περαιτέρω συστάσεις σε σχέση με τη τελική δομή του σχεδιασμού. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο και νομίζω ότι εναρμονίζεται πλήρως με τις συστάσεις που έχουν δοθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τους πυλώνες που πρέπει να εστιάσουν στο μέλλον.

Σχετικά με τις νοσηλείες, το μεγαλύτερο μάθημα μετά από δύο και χρόνια στην πανδημία είναι στο να είμαστε προσεκτικοί και να μην έχουμε γνώμονα ούτε τον πανικό, ούτε τον εφησυχασμό. Αυτό αφορά και στους δείκτες μας στα νοσοκομεία. Άρα λοιπόν η καλή εικόνα μας δίνει μια αισιοδοξία και για το φθινόπωρο, όμως από την άλλη όπως τόνισε και ο Υπουργός, θα πρέπει να εστιάσουμε την ετοιμότητα, στην ατομική ευθύνη, και στην γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει ώστε να πετύχουμε την ισορροπία του φθινόπωρου και του χειμώνα. Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία. Έχουμε πλέον την εμπειρία, τα πρωτόκολλα, τα φάρμακα, επιπρόσθετα εργαλεία στο να διαχειριστούμε ισορροπημένα τους ασθενείς που έχουν πιο βαριά νόσο, όπως επίσης πρέπει να τονίσουμε την πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού στο να αυξήσει και τις κλίνες το τελευταίο διάστημα, που είναι πολύ σημαντικό – να έχουμε διαθεσιμότητα κλινών.

Πηγή: PIK

Home