Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υποχρεωτικό το κράνος για ποδηλάτες από 2023 - 50 ευρώ πρόστιμο

Της Μαρίας Αντωνίου -
16.07.2022

Υποχρεωτικό το κράνος για ποδηλάτες από 2023 - 50 ευρώ πρόστιμο

Υποχρεωτικό για άτομα άνω των 14 ετών

Την Πέμπτη 14/7 υπερψηφίστηκε με 38 ψήφους η υποχρεωτική χρήση κράνους για τους ποδηλάτες. Η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ αρχές του 2023. Όπως ανέφερε ο κ. Χρύσης Παντελίδης, Βουλευτής ΔΗΚΟ στην Offsite News, ο οποίος είχε καταθέσει στην Βουλή την πρόταση νόμου θα δοθεί το χρονικό περιθώριο των 6 μηνών για να ενημερωθούν οι πολίτες πριν την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Η νομοθεσία θα εφαρμόζεται σε άτομα με ποινική ευθύνη άνω των 14 ετών όπως ισχύει και για άλλα ποινικά αδικήματα.

Ο κ. Παντελίδης τόνισε πως η χρήση κράνους είναι αυστηρά ένα μέτρο προστασίας για τους ποδηλάτες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με θέματα ενθάρρυνσης για τη χρήση ποδηλάτου.  

Όσον αφορά τη σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η χρήση κράνους στα ποδήλατα δεν είναι υποχρεωτική, τονίζει πως είναι μία σκέψη λανθασμένη. «Οι χώρες στις οποίες αναφέρονται, έχουν εντυπωσιακές ποδηλατικές υποδομές, κάτι που δεν έχουμε στην Κύπρο. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τα ζητήματα ασφάλειας έχουν προτεραιότητα». 

Αναφερόμενος στην αμφισβήτηση που προκύπτει ως προς το ότι η υποχρεωτική χρήση κράνους θα αποθαρρύνει το κοινό από το να χρησιμοποιεί ποδήλατα,  ο κ. Παντελίδης σχολιάζει πως κάτι τέτοιο είναι άστοχο. Επισήμανε επίσης πως, από τη στιγμή που τα ποδήλατα κυκλοφορούν στους δρόμους, ο κίνδυνος είναι αυτόματα αυξημένος γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση κράνους. «Με αυτό το μέτρο δεν ενθαρρύνεται μόνο η χρήση ποδηλάτου αλλά αυξάνεται και ο σεβασμός από την πλευρά των οδηγών αυτοκινήτων προς τους ποδηλάτες».

Όπως προαναφέρθηκε, η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2023. Για όσους ποδηλάτες δεν συμμορφώνονται και παραβιάζουν τη σχετική ρύθμιση, θα υπάρχει το εξώδικο των 50 ευρώ το οποίο θα επιβάλλεται από την Αστυνομία. Για τη δοκιμαστική περίοδο των 6 μηνών, η Αστυνομία θα δρα κυρίως στη βάση προειδοποιήσεων και παρατηρήσεων προς τους παραβάτες.

Συνοψίζοντας ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως η υποχρεωτική χρήση κράνους από ποδηλάτες είναι ένα μέτρο που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας «κουλτούρας προστασίας».

Home