Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών και στην Κύπρο; Τα δεδομένα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών και στην Κύπρο; Τα δεδομένα

Τι λέει το Υπ. Υγείας - Η θέση ΟΚΥπΥ, ΠΙΣ και νοσηλευτών

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Την ώρα που κρούσματα και νοσηλείες έχουν πάρει την ανιούσα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε κίνητρα εμβολιασμού ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται περαιτέρω κίνητρα για τους νέους. Παράλληλα εξετάζονται και άλλες ενέργειες για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη όπως π.χ. τα κέντρα εμβολιασμού όπου πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς ραντεβού από την πύλη. 

Με αφορμή τις ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα, φαίνεται ότι φουντώνει η συζήτηση για το θέμα και στην Κύπρο. 

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα έχει ανακοινωθεί πως από 1η Σεπτεμβρίου θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πριν την  Ελλάδα επέβαλαν υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. 

Η offsite αναζήτησε πληροφορίες για το θέμα και ποια είναι τα δεδομένα σήμερα στην Κύπρο. Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Υγείας και ρωτήσαμε εάν γίνονται σκέψεις για να γίνει και στην Κύπρο υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας 

Αρμόδια πηγή που μίλησε στην Offsite μας ανέφερε πως «στο πλαίσιο επαναξιολόγησης όλων των μέτρων και σύμφωνα με τα δεδομένα, όλα τα ενδεχόμενα είναι υπό συζήτηση». Ωστόσο όπως μας λέχθηκε, τη δεδομένη στιγμή γίνεται νέα καταγραφή των δεδομένων λόγω του ότι αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, διευθέτησαν το ραντεβού τους μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. 

Παρόλο που τίποτα τώρα δε μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, θα πρέπει πρώτα να καταγραφεί το ποσοστό των εμβολιασμένων επαγγελματιών υγείας και εάν είναι αρκετά χαμηλό, τότε αναλόγως θα ληφθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις, αφού πρώτα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα. 

Η θέση ΟΚΥπΥ, ΠΙΣ και νοσηλευτών

Η Offsite επικοινώνησε επίσης με εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι ρωτήθηκαν για τη θέση τους όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους επαγγελματίες υγείας.

Μιλώντας στην Offsite ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, μας ανέφερε πως αρχικά πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει κάποιον να εμβολιαστεί. «Σε περίπτωση που θα υπάρξει το νομικό πλαίσιο, δηλαδή η απόφαση της πολιτείας για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των υγειονομικών, τότε εμείς ως οργανισμός δημοσίου δικαίου θα ακολουθήσουμε».

Πρόσθεσε πως «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να συμμορφωθούμε με την νομοθεσία, εάν και εφόσον υπάρξει».

Αρμόδια πηγή από τον ΠΙΣ τόνισε πως ο σύλλογος τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών αλλά σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, υποστήριξε ότι πρόκειται για κυβερνητική και νομική πτυχή. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Είναι πρόωρο το εν λόγω ζήτημα για να τοποθετηθούμε, ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση τότε θα συμβουλευτούμε τον νομικό μας σύμβουλο», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά. 

Καταληκτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης ανέφερε πως η εμβολιαστική κάλυψη των νοσηλευτών έχει αυξηθεί και έφθασε το 75%

«Εάν και εφόσον υπάρξει απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό τότε θα πρέπει να το εξετάσουμε ως συμβούλιο».

Επανέλαβε δε πως ως ΠΑΣΥΝΟ τάσσονται υπέρ των εμβολιασμών ωστόσο πρόσθεσε πως τη δεδομένη στιγμή πρέπει να γίνει καλύτερη ενημέρωση του κόσμου αλλά και των επαγγελματιών υγείας ούτως ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο παρθεί απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Home