Υπόθεση Μαρί Ελένης: Δεν παραδέχονται απαγωγή οι 5 κατηγορούμενοι

Υπόθεση Μαρί Ελένης: Δεν παραδέχονται απαγωγή οι 5 κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πέντε κατηγορίες

Μη παραδοχή στις κατηγορίες που τους απήγγειλε σήμερα η Κατηγορούσα Αρχή, απάντησαν οι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση της απαγωγής της 4χρονης Μαρί Ελένης.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι η Christine Hendrika Elisabeth J Janssen(1η), ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου(2ος), ο Γεώργιος Σωκράτου(3ος), ο Ευθύμιος Πέτρου(4ος) και ο Μαρούφ Μαρούφ(5ος).

Η απαγωγή της ανήλικης διαπράχθηκε στις 27/4/2017 έξω από το νηπιαγωγείο στο οποίο φοιτούσε, στη Λευκωσία, από τον Νορβηγό πατέρα της Τόρκελ Γκρίμσρουντ και μπροστά στα έντρομα μάτια της Ελληνοκύπριας μητέρας της.

Η ανήλικη, η οποία ήταν άφαντη για έξι περίπου μήνες παρά τις τότε εντατικές έρευνες της Αστυνομίας, είχε μεταφερθεί από τον πατέρα της στη Νορβηγία όπου τελικώς εντοπίστηκε και παραδόθηκε στη μητέρα της.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πέντε συνολικά κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της αρπαγής προσώπου από τη νόμιμη κηδεμονία, της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, της απαγωγής νεαρής γυναίκας κάτω των 16 ετών και της επίθεσης και πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι την 27η Απριλίου του 2017 στη Λευκωσία, έξω από ιδιωτικό νηπιαγωγείο, μαζί με άλλο πρόσωπο, απήγαγαν την τετράχρονη από τη μητέρα της, η οποία ήταν η νόμιμη κηδεμόνας της προκαλώντας στην ίδια πραγματική σωματική βλάβη.

Να σημειωθεί ότι ο πατέρας της ανήλικης δεν βρίσκεται ανάμεσα στους κατηγορούμενους, αφού θα δικαστεί από Νορβηγικό δικαστήριο.

Πριν από την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον τους, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το κατηγορητήριο μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν κατά την προηγούμενη δικάσιμο οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, η Υπεράσπιση ζήτησε από την Κατηγορούσα Αρχή να αποκαλύψει ποιο είναι το άλλο πρόσωπο, για το οποίο γίνεται λόγος στο κατηγορητήριο, με το οποίο οι κατηγορούμενοι απήγαγαν την Μαρί Ελένη. Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής αποκάλυψε ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο πατέρας της ανήλικης Τόρκελ Γκρίμσρουντ.

Ο δικηγόρος του 2ου κατηγορουμένου, Ανδρέας Ευτυχίου ζήτησε σήμερα από την Κατηγορούσα Αρχή να αναφέρει επίσης ποία σχέση έχει ο πατέρας Μαρί Ελένης με την μητέρα της. Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η μεταξύ τους σχέση σήμερα, προσθέτοντας ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε επιστολή από τον δικηγόρο του κατηγορουμένου με την οποία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, να ζητά να μάθει για τη μεταξύ τους σχέση.  

Ο δικηγόρος της 1ης κατηγορούμενης, Πάνος Παφίτης υπέβαλε αίτημα προς την Κατηγορούσα Αρχής όπως παραδώσει στην υπεράσπιση τα διατάγματα κηδεμονίας, λέγοντας ότι από το μαρτυρικό υλικό που έχει λάβει η υπεράσπιση δεν φαίνεται ποιος από τους δύο γονείς κατείχε την κηδεμονία της ανήλικης.

Ο κ. Παφίτης διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο διάταγμα που να απαγόρευε στον πατέρα να παραλάβει την ανήλικη κόρη του από το νηπιαγωγείο. «Δεν μας δόθηκαν τέτοια διατάγματα», ανέφερε ο κ. Παφίτης και υποστήριξε πως από το μαρτυρικό υλικό και συγκεκριμένα από την κατάθεση της μητέρας της ανήλικης προκύπτει ότι διάταγμα κηδεμονίας εξεδόθηκε μετά την διάπραξη των αδικημάτων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία από την υπεράσπιση, κάποιες από τις κατηγορίες θα πρέπει να ανασταλούν και η υπόθεση να πρέπει να εκδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο και όχι από το Κακουργιοδικείο.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής εξέφρασε την πρόθεση της να παραδώσει προς τους συνηγόρους υπεράσπισης όλο το μαρτυρικό υλικό που σχετίζεται με την παρούσα υπόθεση.

Ο δικηγόρος του 2ου κατηγορούμενου ζήτησε επίσης να εγείρει ένσταση προτού κληθεί ο πελάτης του να απαντήσεις στις εις βάρος του κατηγορίες.

Ο κ. Ευτυχίου προέβαλε τη θέση ότι οι κατηγορίες 1 και 2 δεν αποκαλύπτουν το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο πελάτης του λόγω του ότι, όπως υποστήριξε, ο πατέρας είχε το δικαίωμα να παραλάβει την ανήλικη κόρη του.      

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής διαφώνησε με τη θέση της υπεράσπισης, λέγοντας ότι δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να εγείρεται μια τέτοια ένσταση λόγω του ότι το δικαστήριο δεν έχει ενώπιον του γεγονότα για να αποφασίσει.  

Το δικαστήριο συμφώνησε με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής απορρίπτοντας την ένταση. «Διαβάζοντας τις κατηγορίες 1 και 2 όπως είναι διατυπωμένες στο κατηγορητήριο δεν διαπιστώνουμε να ελλείπει οποιοδήποτε στοιχείο ώστε να καθίσταται ελαττωματικό το κατηγορητήριο στην όψη του», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου, προσθέτοντας ότι όλα όσα ανέφερε ο κ. Ευτυχίου αφορούν τη μαρτυρία που οφείλει να προσκομίσει η Κατηγορούσα Αρχή στο κατάλληλο στάδιο για να αποδείξει τις κατηγορίες που εμπεριέχονται στο κατηγορητήριο.

Το Δικαστήριο όρισε την ακρόαση της υπόθεσης στις 30 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί.

Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τους ίδιους όρους που επιβλήθηκαν κατά τη τελευταία δικάσιμο.

Συγκεκριμένα υπέγραψαν προσωπική εγγύηση ύψους €50.000 έκαστος, παρέδωσαν στις αστυνομικές αρχές τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τα ονόματα τους περιλήφθηκαν στο ‘stop-list’ έτσι ώστε να μην τους επιτρέπεται η έξοδος από την Κύπρο, ενώ θα παρουσιάζονται επίσης δύο φορές την εβδομάδα στον αστυνομικό σταθμό που έχουν επιλέξει οι ίδιοι.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Home