Υπόθεση Μεταξά: Τι θα γίνει τώρα με τους 15 Αστυνομικούς

Υπόθεση Μεταξά: Τι θα γίνει τώρα με τους 15 Αστυνομικούς

Νέα δεδομένα έφερε η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην διωχθούν ποινικά / Τα επόμενα βήματα - Οι ποινές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση δίωξης 15 αστυνομικών κατά τη διερεύνηση της εξαφάνισης ελλειπόντων προσώπων για την υπόθεση Μεταξά.  Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη  να μην διωχθούν ποινικά οι αστυνομικοί έφερε νέα δεδομένα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται με την ενδεχόμενη πειθαρχική δίωξη των αστυνομικών και πλέον ο πρώτος και τελευταίος λόγος πέφτει στην Αρχή Ισχυρισμών και Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας. Η Αρχή είναι το μόνο όργανο πλέον που θα αποφασίσει εάν προκύπτουν και ποια πειθαρχικά αδικήματα, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην αποπομπή τους από το Σώμα.

Ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «όντως πλέον η έρευνα περνά στα δικά μας χέρια. Η Αρχή είναι το μόνο όργανο για να εξετάσει τα τυχόν πειθαρχικά αδικήματα προκύπτουν». Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει η Αρχή, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι «εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα αποφανθούμε εάν και για ποιοι θα διωχθούν πειθαρχικά, ανεξαρτήτως εάν εισηγηθήκαμε ή όχι  την ποινική τους δίωξη».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όσοι και εφόσον έχουν πειθαρχικές ευθύνες θα κληθούν στην Αρχή για να κατηγορηθούν. Ακολούθως, θα συσταθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αστυνομίας. Σε αυτό θα μετέχουν δυο βαθμοφόροι αξιωματικοί που θα κατέχουν μεγαλύτερο βαθμό από τους κατηγορούμενους συναδελφους τους. Παράλληλα,  της Επιτροπής θα ηγείται και θα έχει τον τελευταίο λόγο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν είναι από επίπληξη (η ελαφρύτερη) μέχρι αποπομπή από το Σώμα (η βαρύτερη).

 

Home