Υπόθεση πινακίδων: Συνέχιση της αντεξέτασης Κ. Λιασίδη

Υπόθεση πινακίδων: Συνέχιση της αντεξέτασης Κ. Λιασίδη

Όσα ειπώθηκαν στο Δικαστήριο

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Κώστα Λιασίδη Λογιστικού Λειτουργού στο Δήμο Πάφου από το 2012, συνεχίστηκε  σήμερα η υπόθεση  πινακίδων του Δ. Πάφου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου.

Στην σημερινή δικαστική διαδικασία που  ξεκίνησε με την αντεξέταση του δικηγόρου Aλέξανδρου Αλεξάνδρου  , συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου  διευθυντή   της  εταιρείας πινακίδων ΑΛΜΑ, Σωτήρη Αντωνιάδη, ο δικηγόρος  αναφέρθηκε σε βιβλιάριο καταχωρήσεων του Δήμου Πάφου το οποίο περιείχε πλείστες αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες, ο Δήμος Πάφου πωλούσε πινακίδες - αριθμούς  στους πολίτες της Πάφου για τις κατοικίες τους.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του βιβλιαρίου καταχωρήσεων, με τον κ. Αλεξάνδρου να σημειώνει, πως ο κ. Λιασίδης, όφειλε να γνωρίζει και να εξετάσει όλα τα μπλοκ αποδείξεων ώστε να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα στο πλαίσιο της έρευνας του.

Ο κ.Λιασίδης ωστόσο εκφράζοντας την θέση του, είπε πως η έρευνα του βασίστηκε σε όλη την μαρτυρία που είχε ενώπιον του και πως το πόρισμα του είναι ξεκάθαρο.

Ο δικηγόρος διερωτήθηκε ποιος στο πλαίσιο αυτής της έρευνας μπορεί να γνωρίζει τι περιείχε αυτό το μπλοκ καταχωρήσεων . Έκανε λόγο για μη αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα, την στιγμή,  όπως ανέφερε , που ο Κυριάκος Πύργος που εργάζεται ως Γραμματειακός λειτουργός του Δήμου Πάφου από το 1990 μέχρι σήμερα και  του οποίου η σύζυγος έχει εταιρεία κατασκευής πινακίδων, ενεπλάκη στην έρευνα της υπόθεσης των πινακίδων. Δεν μπορεί κάποιος που έχει «ίδιο συμφέρον» να συμμετέχει σε τέτοιας φύσεως  έρευνα , είπε ο κ. Αλεξάνδρου, με τον κ. Λιασίδη να απαντά πως καμία εκτίμηση του κ. Πύργου λήφθηκε υπόψη, παρά μόνο σε επίπεδο μετρήσεων, κάποιων στοιχείων και στην τήρηση σιγής ιχθύος για την διασφάλιση της μυστικότητας της υπόθεσης. 

Πρόσθεσε μάλιστα, πως σε οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε μάρτυρες, με τον κ. Αλεξάνδρου να διευκρινίζει πως δεν αναφέρεται σε προσκόμιση μαρτύρων από πλευράς του Δήμου Πάφου, αλλά στην εμπλοκή του συγκεκριμένου μάρτυρα, στην διεξαγωγή της έρευνας. 

Ο μάρτυρας επανέλαβε πως την έρευνα την ξεκίνησε μετά από εντολή που έλαβε από  τον Εσωτερικό Ελεγκτή του Δήμου Πάφου Ιωάννη Χατζηπαναγιώτου. Τα συμπεράσματα του συζητήθηκαν με τον κ. Χατζηπαναγιώτου. Πρόσθεσε δε, πως στο πλαίσιο της έρευνας εξακρίβωσε κάποια στοιχεία που του έφερναν και πως είδε όλα τα τιμολόγια των επίδικων εταιρειών τα οποία  «τσέκαρε» κατά την έκφραση του ένα προς ένα.

Ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε την θέση ότι στην  έρευνα του οποιοδήποτε υλικό χρησιμοποίησε  έπρεπε να επισυναφθεί  πάνω στην έκθεση του, με τον κ. Λιασίδη να απαντά, πως όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε τα παρέδωσε στον Εσωτερικό Ελεγκτή  κ. Ιωάννη Χατζηπαναγιώτου.

Σε σχέση με τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας σε σχέση με το μέγεθος και τα υλικά στις πινακίδες κυρτωμάτων και ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως για αυτά δεν έχει γίνει αναφορά στις τιμολογήσεις.

Ακολούθως επεσήμανε ότι το κόστος αγοράς υλικών είναι διαφορετικό ανά προμηθευτή. Ένδειξη είπε ο κ. Λιασίδης για το τί αποτελεί  μια ορθή τιμολόγηση είναι οι τιμές που διαγωνίστηκαν οι υπόλοιπες προσφοροδότριες εταιρείες σε έναν διαγωνισμό.

Ερωτηθείς ο μάρτυρας εάν το τελικό αποτέλεσμα των ερευνών καταγράφηκε κάπου, ο κ. Λιασίδης απήντησε ότι με την ολοκλήρωση της κάθε ενότητας του στο πλαίσιο της έρευνας την κατέγραφε και στην συνέχεια την κατέθεσε στην Αστυνομία. Όπως δε εξήγησε, σε έλεγχο που έγινε στα εντάλματα που συμπληρώθηκαν για εξασφάλιση πιστώσεων χρηματικού ποσού, εξακριβώθηκε ότι σε όλα τα εντάλματα η αίτηση και οι λεπτομέρειες, είτε αφορούσαν αγορές υλικών για τα οποία δεν υπήρχε η ανάγκη αγοράς τους, είτε γίνονταν αναφορά υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο Πάφου απλά για εξασφάλιση του ποσού των πιστώσεων. Σε διευκρινιστική ερώτηση και πάλι του δικηγόρου, ο μάρτυρας κατηγορίας απάντησε ότι αναφέρεται σε υλικά που δεν υπήρχε η ανάγκη αγοράς τους, διότι δεν υπήρχε η υποχρέωση να προμηθεύει ο Δήμος Πάφου τις επίδικες εταιρείες με τα υλικά.  

Ο δικηγόρος ωστόσο διερωτήθηκε πως γίνεται ο μάρτυρας να προχώρησε σε μια έρευνα για το Τμήμα Οδοσήμανσης χωρίς να πληροφορείται ποιοι εργάζονταν σε αυτό το Τμήμα. Υπέβαλε επίσης την θέση πως αυτό αποτελεί αναγκαίο υπόβαθρο για μια αμερόληπτη  και αντικειμενική έρευνα. 

Ερωτηθείς σχετικά ο μάρτυρας απάντησε από το 2006 μέχρι το 2012 τοποθετήθηκαν και αντικαταστάθηκαν πινακίδες 800 χιλ. ευρώ. Ο συνήγορος υπεράσπισης, υπέβαλε την θέση πως εάν κάποια υλικά δεν υπήρχαν στις κρατικές αποθήκες, τότε ο Δήμος Πάφου απευθύνονταν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο κ. Λιασίδης είπε ωστόσο, πως ο αριθμός των πινακίδων που αντικαταστάθηκαν δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας, αφού όπως εξήγησε δεν αμφισβητήθηκαν τα ποσά.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου χαρακτήρισε τα συμπεράσματα του μάρτυρα αυθαίρετα και χωρίς υπόβαθρο.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές  των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.    

     

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για συνέχιση της διαδικασίας αύριο 10.7.2019 στις 09:00 το πρωί.

Home