Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπουργικό: Εγκρίθηκε η αγορά 5 κατοικιών για άτομα με αναπηρίες

Offsite Team -
05.05.2022 - 15:57

Υπουργικό: Εγκρίθηκε η αγορά 5 κατοικιών για άτομα με αναπηρίες

Thumbnail
Το κόστος αγοράς θα καλυφθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΚΔ με δαπάνη ύψους €2,4εκ

Την αγορά πέντε κτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με σοβαρές αναπηρίες, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως επίσης και τη σύσταση τετραμελούς επιτροπής Γενικών Διευθυντών, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση για την επιλογή των πέντε κτηρίων, της αξίας αγοράς τους και των όρων συμφωνίας της αγοράς τους.

Το κόστος της αγοράς των πέντε κτηρίων, τα οποία θα υπάγονται στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα καλυφθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δαπάνη ύψους €2,4 εκ. που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, τόσο η αγορά των κατοικιών όσο και η λειτουργία προγραμμάτων υποστηριζόμενης διαβίωσης, αποτελούν δράσεις για την υλοποίηση της πολιτικής της Κυβέρνησης για υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες να διαβιούν ενσωματωμένα μέσα στην κοινότητα και να μην περιθωριοποιούνται ή να ιδρυματοποιούνται, όπως προβλέπεται και από την Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028 αλλά και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κατά το 2020 και το 2021 λειτούργησαν έντεκα κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης παγκύπρια για 45 άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό και οπτική αναπηρία, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Οπως σημειώνεται, οι κατοικίες αυτές αποτελούν τα σπίτια των ατόμων με αναπηρίες, τα οποία συγκατοικούν σε μικρές ομάδες 2-5 ατόμων με πρόσβαση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες φροντίδας, προσωπικής βοήθειας, εκπαίδευσης, συνοδείας, στήριξης στην επικοινωνία, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η δαπάνη για το έργο μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ανήλθε σε €2,8 εκ. μέχρι το 2020 και προϋπολογίστηκαν ακόμα €20 εκ. για την περίοδο 2021-2027.

 ΚΥΠΕ 

Home