Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΠΑΝ: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για μέθοδο κλιματισμού στα σχολεία

Offsite Team
- 23.09.2020

ΥΠΠΑΝ: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για μέθοδο κλιματισμού στα σχολεία

Thumbnail
Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κλιματισμός στις αίθουσες διδασκαλίας

Απόφαση για το ποια θα είναι η μέθοδος κλιματισμού στις σχολικές αίθουσες δεν έχει ληφθεί, είπε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει κλιματισμός στις αίθουσες διδασκαλίας.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, εν μέσω έντονου κλίματος εντός της αίθουσας συνεδρίας της, ενημερώθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, σχετικά με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας ως προς την εφαρμογή κλιματιστικών συστημάτων στις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και για το θέμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σχολικά κτίρια.

 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι σήμερα είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας σχετικά με τους προγραμματισμούς του Υπουργείου Παιδείας και το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εφαρμογή για τα ενεργειακά ζητήματα.

 

«Πρώτα απ΄ όλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε συνεργασία με την ΑΗΚ, εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά σε 405 σχολικά κτίρια. Μιλάμε για μια συνολική ισχύ 4,9 MW . Είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα. Ταυτόχρονα, θα γίνει υγροθερμομόνωση των οροφών των σχολείων», είπε.

Η ΑΗΚ, πρόσθεσε, «έχει ξεκινήσει, έχουν προκηρυχθεί προσφορές, οι οποίες λήγουν στις 23 Οκτωβρίου, και το όλο έργο θα ολοκληρωθεί στα 405 σχολικά κτίρια το τρίτο τρίμηνο του 2021. Με αυτό τον τρόπο και με μια συμφωνία που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας με την ΑΗΚ θα γίνει αποπληρωμή του όλου έργου, που έχει ένα συνολικό κόστος γύρω στα 12 εκατομμύρια, σε βάθος 20ετίας».  

Ενώ, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, προβλέπεται ότι η ΑΗΚ θα λειτουργεί, θα επιτηρεί και θα συντηρεί τα φωτοβολταϊκά για τα επόμενα 10 χρόνια .  

«Με αυτό τον τρόπο και με το σύστημα net metering, το Υπουργείο θα εξασφαλίσει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και αυτό αποτελεί μια προϋπόθεση για την ισορροπία, ούτως ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε τώρα σε μια διαφορετική βάση, έχοντας αυτή την μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, να μπορούμε να συζητήσουμε την εγκατάσταση κλιματισμού στα σχολεία», ανέφερε.

«Είμαστε ήδη στη διαδικασία και θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί η πολιτική απόφαση για να έχουμε κλιματισμό στα σχολεία πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημείωσε.  

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Προδρόμου, το Υπουργείο Παιδείας συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσα από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

«Αξιοποιούμε ευρωπαϊκά κονδύλια για την προώθηση ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων στα σχολεία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε να έχουμε σχολικά κτίρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας».

Ήδη, είπε, «όσα σχολικά κτίρια κτίζονται στο σημερινό κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας είναι ενεργειακής κλάσης Α και σε όσα σχολεία γίνεται είτε αντισεισμική είτε άλλη αναβάθμιση το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτός είναι ο στόχος και αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας».  

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, «θα σχεδιάσουμε και θα δούμε και την προσφορότερη λύση για να έχουμε το συντομότερο δυνατό, και όχι να παραπέμψουμε σε κάποιο μέλλον, κλιματισμό στις σχολικές αίθουσες».  

Ανέφερε επίσης ότι «σε ένα μεγάλο αριθμό αιθουσών των σχολείων έχουν εγκατασταθεί συστήματα κλιματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε μιλάμε για εργαστήρια των σχολείων είτε μιλάμε για αίθουσες των καθηγητικών συλλόγων είτε μιλάμε για αίθουσες των Διευθύνσεων είτε για οποιουσδήποτε άλλους βοηθητικούς χώρους, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «παντού υπάρχουν συστήματα κλιματισμού χωρίς προηγουμένως, τα προηγούμενα χρόνια να είχε ληφθεί μια απόφαση ότι είναι ή δεν είναι επιθυμητό». Αυτό το λέω, διευκρίνισε, «γιατί σήμερα ακούσαμε σχόλια και τοποθετήσεις στη Βουλή και βέβαια θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στην Κύπρο λειτουργούν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση υπάρχουν συστήματα κλιματισμού χωρίς ποτέ να τεθεί θέμα εάν είναι ή δεν είναι ακατάλληλα για τα σχολεία».

«Εμείς στα δημόσια σχολεία θέλουμε τις προσφορότερες λύσεις, αλλά οι λύσεις αυτές θα εξασφαλίζουν στα παιδιά το συντομότερο δυνατό κλιματισμό», ανέφερε.  

Είπε, επιπρόσθετα, ότι όπως έχουμε στα πανεπιστήμια για τους φοιτητές, θα πρέπει να έχουμε και στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, για τους μαθητές και τις μαθήτριες και στα σχολεία της Δημοτικής και της Προδημοτικής.  

«Αυτές οι ανισότητες και η διαφορετική μεταχείριση που υπάρχει με την δημόσια εκπαίδευση μέχρι τώρα να θεωρείται ότι είναι χώρος που δεν χρειάζεται κλιματισμό, ενώ σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής μας και σε όλους τους χώρους όπου λειτουργούμε υπάρχει κλιματισμός, νομίζω ότι είναι μια κραυγαλέα αντίθεση την οποία θα πρέπει να αποφύγουμε, να καταργήσουμε και να επανορθώσουμε», επισήμανε ο κ. Προδρόμου.

Με το σωστό τρόπο, πρόσθεσε, «για αυτό είναι που υπογραμμίζω ότι ήδη το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει προγράμματα, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και εφαρμόζει και δικά του προγράμματα για την σωστή ενεργειακή διαχείριση των σχολικών κτιρίων και για να έχουμε στο εξής και στο μέλλον όλα τα σχολικά μας κτίρια να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης ή και ακόμα να έχουμε και παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας, ενέργειας από εναλλακτικές πηγές όπως είναι η ανάπτυξη του συστήματος με φωτοβολταϊκά».  

Σε ερώτηση για τη θέση του ΕΤΕΚ ότι δεν πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει στην τοποθέτηση κλιματισμών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι απόφαση για το ποια θα είναι η μέθοδος κλιματισμού δεν έχει ληφθεί.  

«Πρέπει να υπάρξει κλιματισμός στις αίθουσες. Τελεία. Η θέση που ακούστηκε μέσα δεν είναι καινούργια. Είναι μια μελέτη, η οποία υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, η οποία προϋποθέτει δαπάνες 60 εκατομμυρίων χωρίς κλιματισμό», είπε. Όμως, πρόσθεσε, «οι πρόσφατες εμπειρίες, οι συστάσεις και οι επίσης επιστημονικές συμβουλές για παράδειγμα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, όταν πριν από μερικές μέρες, μας είπαν ότι είναι επικίνδυνος ο θερμικός φόρτος που υπήρχε εκείνες τις μέρες στην Κύπρο και θα ήταν επιθυμητό αν ήταν δυνατό να αναβάλουμε την λειτουργία των σχολείων. Αντιλαμβάνεται κανένας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να εξασφαλίσουμε και τις κατάλληλες συνθήκες στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που πηγαίνουν στα σχολεία».  

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «δεν νομίζω ότι είτε κάποιο πανεπιστήμιο είτε κάποιοι επιστήμονες είτε το ΕΤΕΚ θα είχε αμφιβολία ως προς το ότι και στο δημόσιο σχολείο πρέπει να έχουμε αυτό το οποίο έχουμε στα ιδιωτικά σχολεία, στα πανεπιστήμια , στους χώρους εργασίας, παντού στην Κύπρο».  

«Το να γίνει με το σωστό τρόπο είναι επιθυμία και του Υπουργείου. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε εκτός από τις δικές μας τεχνικές υπηρεσίες και την τεχνογνωσία που έχουμε και την εμπειρογνωμοσύνη και τις συμβουλές και πανεπιστημιακών και φυσικά και του ΕΤΕΚ και οποιωνδήποτε άλλων ειδικών», σημείωσε.

Η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση. Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ συγκεκριμένη. Την ώρα που μιλάμε στα σχολεία μας στα μεν ιδιωτικά υπάρχουν παντού κλιματιστικά, στα δε δημόσια υπάρχουν και λειτουργούν στις μισές αίθουσες». «Άρα λοιπόν θα πρέπει να δώσουμε λύση για τις υπόλοιπες αίθουσες που είναι οι αίθουσες διδασκαλίας», σημείωσε.     

 

Εναντίον κλιματιστικών διαιρεμένου τύπου το ΕΤΕΚ

Ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αιμίλιος Μιχαήλ, σε δηλώσεις του είπε ότι ως ΕΤΕΚ αναγνωρίζουν την επιτακτική ανάγκη για βελτίωση της θερμικής άνεσης στα σχολικά κτίρια και πρόσθεσε ότι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.  

«Επίσης, χαιρετίζουμε την πρόθεση του Υπουργείου για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων, το οποίο είναι μια κίνηση προς την ενεργειακή εξοικονόμηση. Ωστόσο, όσον αφορά την τοποθέτηση κλιματιστικών και μάλιστα κλιματιστικών διαιρεμένου τύπου που είναι η επικρατούσα τάση και είναι και αυτό που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στα σχολικά κτίρια, εδώ θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τη θέση μας και να πούμε ότι αυτή αποτελεί μια καθαρή πολιτική απόφαση, η οποία στερείται από οποιανδήποτε επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση», σημείωσε.  

Τα κλιματιστικά, συνέχισε ο κ. Μιχαήλ, διαιρεμένου τύπου δεν επιτρέπουν την ανανέωση του αέρα, ψύχουν τον αέρα εσωτερικά χωρίς να επιτρέπουν την εισαγωγή νωπού αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων.  

«Και αυτό είναι απαγορευτικό δεδομένου του μεγάλου αριθμού μαθητών έναντι των τετραγωνικών μέτρων της αίθουσας, δηλαδή έχουμε περίπου 25 μαθητές στα 50 τετραγωνικά, δηλαδή ένα μαθητή ανά δύο τετραγωνικά. Τέτοιοι χώροι δεν μπορούν να κλιματιστούν με στοιχεία διαιρεμένου τύπου, με μονάδες κλιματιστικά διαιρεμένου τύπου», συμπλήρωσε.  

Όπως είπε, η πρόθεση και η πρόταση του ΕΤΕΚ αλλά και τις διευρυμένης Επιτροπής που είχε συνεδριάσει εκτεταμένα πέρσι και αποτελείτο και από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Εργασίας, εκπροσώπων της ΑΗΚ, εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ, εκπροσώπων του ΕΤΕΚ, αλλά και εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Κτιρίων έχει καταλήξει σε μια σειρά από μέτρα, εναλλακτικής ανακαίνισης, αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, τα οποία είναι και πιο λειτουργικά και πιο άμεσα και μικρότερου προϋπολογισμού.

Οι δηλώσεις των Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι ένα διαχρονικό πρόβλημα όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είτε διδάσκουν είτε είναι διδασκόμενοι, μέσα σε αυτές απάνθρωπες συνθήκες πρέπει να τερματιστεί.  

«Δεν μπορεί να υπάρχει στρουθοκαμηλισμός πίσω από είτε δήθεν μελέτες είτε πίσω από εναλλακτικές αγνώστου τρόπου και δυνατότητες. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα ιστορικά αυτού του τόπου, το επίσημο Υπουργείο, η επίσημη Κυβέρνηση έχει έρθει και δήλωσε την απόφαση της να εφαρμόσει κλιματιστικά στα σχολεία μέσα στις τάξεις. Πρέπει να εφαρμοστούν τα κλιματιστικά», ανέφερε.

«Σήμερα δε συζητήσαμε συγκεκριμένους τεχνολογικούς σχεδιασμούς. Σήμερα η Επιτροπή Παιδείας δεν είχε ενώπιον της να επιλέξει ή να εφαρμόσει την άλφα ή την βήτα προσφορά. Η όποιαδήποτε πρόταση για κλιματισμό μέσα στην αίθουσα, που σκοπό έχει να κρατά την θερμοκρασία σε υποφερτά για τους ανθρώπους επίπεδα, σκοπός, λοιπόν, είναι να διασφαλιστεί παράλληλα και η υγεία», πρόσθεσε.  

Σημείωσε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά αυτούς που σήμερα ήρθαν με εμμονές και επιμονές να θέσουν προϋποθέσεις και να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις».  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αυτή η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει εκείνες τις χαμηλότερες θερμοκρασίες για τα παιδιά μας και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτεία οφείλει να τηρήσει την αειφορία και τις σχετικές νομοθεσίες που έχουν να κάνουν με την υγιεινή εντός της τάξης και αυτή η πολιτεία οφείλει, επίσης, να διασφαλίσει και την αειφορία των οποιωνδήποτε προτάσεων και λύσεων.   

 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι η κατάσταση με τις ψηλές θερμοκρασίες στις σχολικές μονάδες και ειδικότερα στις τάξεις, είναι αναμφίβολα ανυπόφορη.  

«Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς έχουν όλα τα δίκαια του κόσμου όταν απαιτούν την άμεση επίλυση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Είναι αλήθεια ότι η πολιτεία άργησε να αντιδράσει και καθυστερεί να δώσει λύσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «όλοι συμφωνούμε ότι το ζητούμενο είναι η αλλαγή των δεδομένων και η βελτίωση του μικροκλίματος μέσα στις τάξεις για να πετύχουμε συνθήκες θερμικής άνεσης. Απαντήσεις ωστόσο, σε σχέση με το πότε, το πώς, με ποια τεχνολογία θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους δεν έχουν δοθεί». «Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον σύμβουλο του επί αυτών των θεμάτων, το ΕΤΕΚ, να συγκεκριμενοποιήσει το πλάνο του», σημείωσε.  

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι το  Δημοκρατικό Κόμμα αναγνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μαθητές και  εκπαιδευτικοί, λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργούνται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή.  

«Η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών εντός των σχολικών αιθουσών πρέπει να αποτελεί για όλους μας ύψιστη προτεραιότητα. Το κράτος οφείλει να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν τη βελτίωση της θερμικής άνεσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας τις ενδεδειγμένες λύσεις», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, «χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για σταδιακή εφαρμογή ενός ρεαλιστικού προγράμματος για κλιματισμό στα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο το κράτος να αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και να λάβει υπόψη τις απόψεις και τις εισηγήσεις τόσο των Ακαδημαϊκών όσο και του ΕΤΕΚ, ώστε να εφαρμόσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα ευνοούν τη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης εντός των σχολικών μονάδων».  

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η απόφαση για διασφάλιση του κατάλληλου κλιματισμού στις σχολικές αίθουσες είναι απόλυτα ορθή.  

«Η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια και στον τόπο μας να αυξάνονται οι θερμοκρασίες σε πολύ ψηλά επίπεδα, δυσχεραίνοντας το εκπαιδευτικό έργο. Οι μαθητές μας και οι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν της αναγκαίας θερμικής άνεσης και της ποιότητας αέρα, καθ` όλη τη διάρκεια διαμονής τους στη σχολική μονάδα και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Το έργο του κλιματισμού των σχολείων είναι απόλυτα αναγκαίο αλλά την ίδια ώρα είναι αρκετά δύσκολο», πρόσθεσε.  

Όπως είπε, η υλοποίηση του απαιτεί να γίνει από το Υπουργείο Παιδείας εξατομικευμένη μελέτη της κάθε σχολικής μονάδας για να καταγραφούν οι δυνατότητες και οι ανάγκες της.  

«Στη βάση αυτής της μελέτης θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα διάφορα μηχανικά και φυσικά μέσα, τα οποία θα μπορούν να εξασφαλίζουν την θερμική άνεση και την ποιότητα αέρα που θα αναβαθμίσουν το εκπαιδευτικό περιβάλλον σε κάθε σχολική αίθουσα», σημείωσε.  

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε δηλώσεις του είπε ότι «συμμεριζόμαστε την άποψη, την οποία έχουν εκφράσει οι δύο επιστήμονες του ΕΤΕΚ και οι καθηγητές σε Πανεπιστήμια, το οποίο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».  

«Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση για ένα σχολικό κτίριο είναι να έχουμε μια θερμική άνεση μέσα στις αίθουσες και χειμώνα και καλοκαίρι για να μπορούν και οι μαθητές και οι καθηγητές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά επίσης θέλουμε να υπάρχει και ένας έλεγχος όσον αφορά την ποιότητα του αέρα μέσα στις αίθουσες. Για να πετύχουμε αυτού τους δύο στόχους πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί στους σχεδιασμούς στους οποίους θα κάνουμε», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home