Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΠΑΝ: Ο αγώνας ελληνισμού κατάφερε εκείνο που φαινόταν αδύνατο

Offsite Team
- 31.03.2022

ΥΠΠΑΝ: Ο αγώνας ελληνισμού κατάφερε εκείνο που φαινόταν αδύνατο

Ο αγώνας του κυπριακού ελληνισμού κατάφερε εκείνο που φαινόταν αδύνατο, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας

Ο αγώνας του κυπριακού ελληνισμού κατάφερε εκείνο που φαινόταν αδύνατο, οδήγησε σε υποχώρηση και σε ένα τέλος τη βρετανική κατοχή και την αποικιοκρατία αναφέρει σε μήνυμά του για την επέτειο της 1ης Απριλίου ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι είναι "άλλο θέμα αν οι πολιτικές στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το αίτημα της αυτοδιάθεσης-ένωσης".

"Έφερε όμως (ο αγώνας) ελευθερία στην Κύπρο και, για πρώτη φορά, ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό το ίδιο κράτος των Κυπρίων που καλούμαστε να υπερασπιστούμε σήμερα με έργα ειρήνης και δημιουργίας απέναντι στην επιθετικότητα και τη βουλιμία της επεκτατικής και αυταρχικής Τουρκίας. Αυτή την ίδια ελευθερία διεκδικούμε ακόμα σήμερα για τις κατεχόμενες περιοχές μας. Τα ίδια ιδεώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους, μέσα από μια πραγματική λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή, αλλά και την αιχμαλωσία της Κύπρου από την Τουρκία", αναφέρει ο Υπουργός.

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι την ώρα που τον κόσμο σκιάζει το δράμα της Ουκρανίας και εκφράζουμε αλληλεγγύη σε ένα λαό που υφίσταται τώρα επίθεση και εισβολή, όπως και η Κύπρος από το 1974, θα γιορτάσουμε το έπος του κυπριακού ελληνισμού που με επιτυχία διεκδίκησε το ιδεώδες της ελευθερίας, με τον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

Ο Υπουργός εξήρε την ανδρεία και θυσία των ηρώων του αγώνα αναφέροντας ότι διαδραματίστηκαν σε όλη την Κύπρο στιγμές πατριωτικής αυταπάρνησης και ηρωισμού που ξεπερνούν τα όρια του ανθρώπου καθώς ο πόθος της ελευθερίας και της εθνικής δικαίωσης κέρδισε την καρδιά και τη σκέψη των ανθρώπων.

"Ένας μεθυστικός αέρας ελευθερίας φύσηξε από τα αντάρτικα λημέρια της Πιτσιλιάς, μέχρι τον αχυρώνα του Λιοπετρίου, τα στενά των πόλεων και τα κρησφύγετα του Δικώμου. Διερωτόμαστε κάποτε εμείς σήμερα: πώς ήταν δυνατό τότε άνθρωποι να προχωρούν στον βέβαιο θάνατο και στην αγχόνη, με την ίδια φυσικότητα που κάποιος σήμερα απλώς διασχίζει ένα δρόμο για να πάει στη δουλειά του;", ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ριζωμένη μέσα τους την αίσθηση του «εμείς», για την οποία μιλούσε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, που πίστευαν και ήταν ταγμένοι σε ένα σκοπό πιο πάνω από τα τετριμμένα, τα στενά ατομικά και καθημερινά, που πίστεψαν και ένιωσαν πως δεν αξίζει η ζωή χωρίς ελευθερία.

"Αποφασιστικό ρόλο είχε παίξει όμως, από τις προηγούμενες δεκαετίες, και η ελληνική παιδεία που πρώτη φορά διαδόθηκε και γενικεύτηκε στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα και εμπέδωσε και διαμόρφωσε μια σύγχρονη εθνική και κοινωνική συνείδηση. Της θρυλικής εξέγερσης της ΕΟΚΑ προηγήθηκε μια «μορφωτική επανάσταση», με τη σύγχρονη ελληνική παιδεία στην Κύπρο", σημείωσε.  

ΚΥΠΕ

Home