Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΠΑΝ: Προωθεί συνεργασίες Πανεπιστημίων Κύπρου με ευρωπαϊκά

Offsite Team -
11.02.2022 - 06:06

ΥΠΠΑΝ: Προωθεί συνεργασίες Πανεπιστημίων Κύπρου με ευρωπαϊκά

Τι είπε ο Προδρόμου για την αλλαγή για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου

ΓΡΑΦΕΙ Η

ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Για την εξομοίωση των αδειών ανάπαυσης και ασθενείας εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου που αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο και για την έγκριση οικονομικής ενίσχυσης πανεπιστημίων που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά δίκτυα πανεπιστημίων μίλησε στην εκπομπή Offsite on Air την Πέμπτη (10/2), ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Οι αλλαγές στις άδειες για του αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς

Υπενθυμίζεται ότι την έγκριση έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για εξομοίωση των αδειών ανάπαυσης και ασθενείας για τους εργοδοτούμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου στην εκπαιδευτική υπηρεσία. 

Όπως τόνισε ο Υπουργός Παιδείας μιλώντας στην Offsite on air, η εξομοίωση των συγκεκριμένων αδειών στην εκπαιδευτική υπηρεσία, έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει και με αυτόν τον τρόπο δίνεται το μήνυμα ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση προσπαθούν να δώσουν στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση το καθεστώς και τα δικαιώματα που τους αναλογούν, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά τους,

Συμπλήρωσε ότι, «η Κυβέρνηση ως εργοδότης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αδικήσει τους εργαζόμενους. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι στην Κύπρο οι όροι εργασίας στον δημόσιο τομέα και στον δημόσιο εκπαιδευτικό τομέα είναι πολύ ελκυστικοί και δίκαιοι».

Ο κύριος Προδρόμου υπενθύμισε ότι  η διαδικασία λειτουργίας με έκτακτο προσωπικό και εργαζομένων αορίστου χρόνου  δεν είναι κάτι το οποίο είναι πρώτη επιθυμητή λύση επισημαίνοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να είχαμε ως επί το πλείστον μόνιμο προσωπικό και μόνο κατά εξαίρεση έκτακτο προσωπικό. «Δυστυχώς είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει από την δική μας την προαίρεση και τι προγραμματίζουμε γιατί τα δεδομένα αλλάζουν, μειώνεται ο χρόνος διδασκαλίας, προκύπτουν συνέχεια ανάγκες ανάλογα από το πόσες είναι οι προαγωγές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας απαντώντας στα πυρά των εκπαιδευτικών οργανώσεων για αντικαταστάσεις τόνισε ότι φέτος εξαιτίας και της πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε από την αρχή του σχολικού έτους και έστειλε στα δημοτικά σχολεία με έκτακτους διορισμούς περίπου 170 εκπαιδευτικούς, ενώ τα παιδιά που είχαν εγγραφεί φέτος στα δημόσια δημοτικά σχολεία ήταν λιγότερα, γύρω στα 1600- 1700 λιγότερα παιδιά απ' ότι πέρσι. Την ίδια ώρα τόνισε ότι δόθηκε βοήθεια και στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν 116 βοηθοί εκπαιδευτικοί.

Έγκριση οικονομικής ενίσχυσης πανεπιστημίων 

Παράλληλα μιλώντας στο Offsite on air ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε στην έγκριση της πρότασης για οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά δίκτυα πανεπιστημίων γνωστά και ως συμμαχίες πανεπιστημίων.Όπως ανέφερε ο κύριος Προδρόμου: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πολύ καλή πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από εισήγηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για να λειτουργήσουμε εκτός από το πολύ δημοφιλές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, ανταλλαγής φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών έχουμε πλέον έναν νέο σχεδιασμό για την λειτουργία Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων».

Εξήγησε πως πρόκειται για συνεργασίες Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που κάποτε αποκαλούνται και συμμαχίες Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Συμπλήρωσε ότι, πανεπιστήμια από διάφορες χώρες συμβάλλονται, κάνουν κοινά προγράμματα και ανταλλαγές και ήδη τα 2 δημόσια / κρατικά πανεπιστήμια έχουν συμμετάσχει σε κάποια δίκτυα και αυτή την στιγμή και ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε συνεργασία και πρόκειται να ενταθούν και εκείνα. 

«Η Κυβέρνηση θέλοντας να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των Κυπριακών πανεπιστημίων δίνει μια οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που ένα πανεπιστήμιο ενταχθεί σε μια τέτοια συνεργασία για να δώσουμε κίνητρο», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Ανέφερε επίσης ότι φέτος και με την Γαλλική προεδρία, υπάρχει μία πρωτοβουλία από την Γαλλία για να προώθηση της ιδέας για λειτουργία των Ευρωπαίων καθηγητών. Δηλαδή όπως έχουμε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να έχουμε Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς με λειτουργία σε επίπεδο της Ευρώπης ολόκληρης. 

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air ο κ Προδρόμου:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Home