Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΠΑΝ: Σημαντικό να εξασφαλιστεί τη φοίτηση όλων των παιδιών

Offsite Team -
03.09.2020

ΥΠΠΑΝ: Σημαντικό να εξασφαλιστεί τη φοίτηση όλων των παιδιών

Thumbnail
Το σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε τη φοίτηση όλων των παιδιών, βρίσκοντας τις λύσεις, είπε ο ΥΠΠΑΝ

Το σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε τη φοίτηση όλων των παιδιών βρίσκοντας τις λύσεις, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας επίσκεψης του στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου.

 

«Είμαστε σήμερα εδώ στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου, με τους συνεργάτες μου, προκειμένου να συζητήσουμε με τη Διεύθυνση του Σχολείου, να δούμε τις ετοιμασίες που γίνονται , να δούμε τυχόν ερωτηματικά που τίθεται ή και προβλήματα. Επίσης, αργότερα σήμερα συνεργείο του Υπουργείου θα επισκεφτεί και σχολεία στη Λεμεσό. Παρακολουθούμε γενικά τα όσα γίνονται ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας και της έναρξης της σχολικής χρονιάς», πρόσθεσε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα που εκκρεμούν, ο κ. Προδρόμου είπε πως προβλήματα πάντα υπάρχουν, το θέμα είναι να λύνουμε τα προβλήματα.

 

«Το σημαντικό για τα σχολεία, θα το επαναλάβω, είναι το ότι έχουμε καταφέρει όχι μόνοι μας στο Υπουργείο Παιδείας, η χώρα μας με τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, με τις σωστές επιστημονικές κατευθύνσεις που έχουμε από τους ειδικούς, έχουμε καταφέρει να ελέγχεται σχετικά η επιδημιολογική κατάσταση και να μπορούμε να πάμε στα σχολεία κανονικά, δηλαδή όλα τα παιδιά», πρόσθεσε.  

Όπως είπε, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την κοινωνική ζωή, για τις οικογένειες, για την εργασία των ανθρώπων, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους είναι πάρα πολύ σημαντικό, «γιατί αν τυχόν ήμασταν αναγκασμένοι να έχουμε είτε εκ περιτροπής φοίτηση είτε άλλες μεθόδους τις οποίες επίσης προβλέπουμε στη διάρκεια αν τυχόν αλλάξουν οι συνθήκες, αλλά αν τυχόν είχαμε άλλες μορφές φοίτησης κάποια παιδιά που βρίσκονται σε λιγότερο δυναμικό περιβάλλον ή σε απομακρυσμένες περιοχές αδικούνται και χάνουν κάτι από την εκπαίδευση».  

«Αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε. Το σημαντικό λοιπόν είναι να εξασφαλίσουμε τη φοίτηση όλων των παιδιών βρίσκοντας τις λύσεις. Χρειάζεται για αυτό υπομονή. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα, τη δυσκολία που θα έχουν οι άνθρωποι με τη χρήση της μάσκας, οι εκπαιδευτικοί μέσα στις τάξεις, τα παιδιά στη Μέση εκπαίδευση, όμως πάνω από όλα είναι η υγειονομική ασφάλεια και το σχολείο θα κριθεί και αυτή τη σχολική χρονιά, όπως και την προηγούμενη, και κατά πόσο θα τηρήσει τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, κάτι το οποίο στο προηγούμενο σχολικό έτος φάνηκε ότι έγινε με πολύ ικανοποιητικό τρόπο στα σχολεία», συμπλήρωσε.  

Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «όλοι μαζί οι εκπαιδευτικοί, το Υπουργείο, οι Διευθύνσεις των σχολείων που παίζουν καίριο ρόλο και βεβαίως οι γονείς οι οποίοι συνεργάζονται, αξιοποιώντας και την επιμέλεια, τη σύνεση των μαθητών και μαθητριών μας - που έχει αποδειχθεί-, να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία λύνοντας τα όποια προβλήματα».  

«Το να εντοπίζουμε ή να απαγγέλουμε μόνο προβλήματα δεν βοηθά . Αυτό που χρειάζεται είναι με τη συνεργασία να τα λύσουμε. Το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί και συνολικό σχεδιασμό, αλλά και μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες θα εφαρμόζουμε αναλόγως  της περίπτωσης.  

Ερωτηθείς για το Γυμνάσιο Παραλιμνίου και το θέμα υπερπληθυσμού, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα υπερπληθυσμού».  

«Στο Υπουργείο υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα κτηριολογικά, συγκεκριμένος προγραμματισμός, οργάνωσης, τμημάτων και σχολείων και πάντα τηρούμε τους αριθμούς. Αν κάπου υπερβαίνουν τα παιδιά τους επιτρεπτούς αριθμούς λαμβάνονται αποφάσεις. Ξέρω το αίτημα εδώ της περιοχής για καινούργιο σχολείο. Καινούργιο σχολείο δεν έχει σχεδιαστεί μέχρι στιγμής. Είναι πράγματα που θα πρέπει να το συζητήσουμε. Το καθένα με τη σειρά του και τη προτεραιότητα του», σημείωσε.  

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, προτεραιότητα απόλυτη είναι η υγειονομική ασφάλεια.  

«Τα υπόλοιπα συνεχίζουμε να τα συζητάμε όπως πάντα. Και όσον αφορά έργα αναβάθμισης που γίνονται στα σχολεία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους σαν αποφάσεις βελτίωσης. Δεν μπορεί εκεί που βελτιώνουμε τα σχολεία να εμφανίζεται η εικόνα ότι τα σχολεία έχουν πρόβλημα. Δεν έχουν πρόβλημα. Και όταν ξεκινήσουν και όσο διαρκούν οι εργασίες σε σχολεία, όπως το Γυμνάσιο Παραλιμνίου θα δοθούν οι προσωρινές λύσεις όσο να αποπερατωθούν τα έργα», πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς ότι είναι η τρίτη χρονιά που θα λειτουργήσει το Γυμνάσιο Παραλιμνίου σε λυόμενες αίθουσες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η κατασκευή ενός έργου έχει ένα χρονοδιάγραμμα.  

«Στο Υπουργείο Παιδείας ευτυχώς από ό,τι έχω αντιληφθεί σε γενικές γραμμές τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα. Είναι γνωστό ότι ένα σχολείο δεν χτίζεται σε ένα χρόνο, δεν αναβαθμίζεται σε ένα ή ενάμιση χρόνο. Άρα, λοιπόν, πρέπει να αφήσουμε αυτούς που κάνουν τις εργασίες να τις κάνουν. Υπάρχει σίγουρα ταλαιπωρία», ανέφερε.  

Σε ερώτηση αν υπάρχει πλάνο στο Υπουργείο για ανέγερση άλλου σχολείου στην περιοχή,  ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν έχει ληφθεί ποτέ τέτοια απόφαση «και απορώ γιατί με ρωτούν εμένα το Σεπτέμβρη του 2020».  

«Είναι υπό συζήτηση το θέμα. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση κάνουν προγραμματισμό. Είναι γνωστός ο προγραμματισμός. Το Υπουργείο Παιδείας προ μερικών εβδομάδων έχουμε ανακοινώσει δημόσια το κτηριολογικό πρόγραμμα. Είναι πάρα πολλά σχολεία τα οποία αυτή την στιγμή αναβαθμίζονται είτε για λόγους αντισεισμικής προστασίας είτε για λόγους βελτίωσης. Είναι γνωστά αυτά τα σχολεία. Είναι επίσης γνωστό το πρόγραμμα για την έναρξη κατασκευαστικών έργων το 2020-2021. Το αίτημα του Γυμνασίου Παραλιμνίου για τη δημιουργία άλλου σχολείου είναι υπό συζήτηση. Ο προγραμματισμός όμως του Υπουργείου περιλαμβάνει όλη την Κύπρο», κατέληξε.    

ΚΥΠΕ

Home