Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΠΑΝ:Αποχαιρέτησε τον αφυπηρετούντα ΓΔ του Κύπρο Κυπριανού

Offsite Team -
06.09.2021 - 16:37

ΥΠΠΑΝ:Αποχαιρέτησε τον αφυπηρετούντα ΓΔ του Κύπρο Κυπριανού

Όσα ανέφερε ο ΥΠΠΑΝ στη λιτή εκδήλωση - «αν ήταν στο χέρι μας, θα την αναβάλλαμε».

Με μια λιτή, αλλά άκρως συγκινητική εκδήλωση, και εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αποχαιρέτησε τον αφυπηρετούντα Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Κύπρο Κυπριανού.

Σε ομιλία του για την επικείμενη αφυπηρέτηση του κ. Κυπριανού, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «αν ήταν στο χέρι μας, θα την αναβάλλαμε».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Είναι πράγματι με συναισθήματα πρώτα-πρώτα στεναχώριας που είμαστε εδώ σήμερα, γιατί μας φεύγει ένας πολύτιμος συνεργάτης. Όχι μόνο αυτό. Ένας σπουδαίος άνθρωπος και θα πρόσθετα ένας καλός φίλος. Έχει βέβαια ο Κύπρος κάθε δικαίωμα να ξεκουραστεί, μετά από τόσα χρόνια προσφοράς και όχι μόνο να ξεκουραστεί, αλλά φύγει μακριά και από αυτό το δύσκολο και απαιτητικό Υπουργείο. Αν ήταν όμως στο χέρι μας, στο χέρι μου, πράγματι θα τον κρατούσα, δεν θα τον άφηνα να φύγει», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, χάνει ένα σπουδαίο Γενικό Διευθυντή.

«Η Διοικητική ηγεσία του θα αφήσει, νομίζω, μνήμες σε όλους. Εγώ χάνω και το δεξί μου χέρι και ένα πολύ καλό φίλο. Τον Κύπρο Κυπριανού θα πρέπει, όμως, να τον αποχαιρετήσουν και να τον τιμήσουν όχι μόνο το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Υπηρεσίες Προεδρίας της Δημοκρατίας, διότι έχει πίσω του ευδόκιμη υπηρεσία και σε αυτές τις περιοχές της δημόσιας διοίκησης, περισσότερο μάλιστα από όσο στο δικό μας Υπουργείο», σημείωσε.

Όπως είπε, «δεν νομίζω ότι η ευρυμάθεια και η ευθυκρισία του οφείλεται μόνο σε αυτή την πλούσια σταδιοδρομία. Το έχει νομίζω και ο άνθρωπος».

«Σε ένα τόσο περίπλοκο και μεγάλης διευρυμένης εμβέλειας Υπουργείο, όπως αυτό εδώ, η παιδεία από μόνη της ίσως να είναι δύο και τρία Υπουργεία μαζί. Πόσο μάλλον όταν προστίθενται πράγματι άλλα τρία: ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η νεολαία. Και μπορεί για τον καθένα αυτό να είναι απλώς ένας τίτλος στο όνομα του Υπουργείου, αλλά για ένα Γενικό Διευθυντή είναι ταυτόχρονα τέσσερα, πέντε Υπουργεία που είχε να διαχειριστεί ταυτοχρόνως», πρόσθεσε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι σε ένα τόσο περίπλοκο Υπουργείο, λοιπόν, ο Κύπρος Κυπριανού προσαρμόστηκε, ενημερώθηκε, εμβάθυνε σε χρόνο ρεκόρ «και αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό, εάν λάβουμε υπόψιν ότι λειτούργησε, όπως και όλοι μας, σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μέσα στην πολιορκία της πανδημίας».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε σε δομικά και διαρθρωτικά ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν παρά την πίεση και τις εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις, με κρούσματα, πρωτόκολλα, την αγωνία της νόσου, τα rapid test και τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση, αναδόμηση Υπηρεσιών του Υπουργείου με την ενσωμάτωση και μιας φουρνιάς νέων λειτουργών, στη συμμετοχή της εκπαίδευσης στο Ταμείο Ανάκαμψης στην προετοιμασία της Κύπρου του αύριο, με μια προικοδότηση σχεδόν 100 εκατ. για τα επόμενα χρόνια στο χώρο του Υπουργείου μας, στην αναδιοργάνωση εσωτερικών δομών και οριζόντιων δομών και Υπηρεσιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, στα δύσκολα θέματα της Αγοράς Υπηρεσιών, στην πρόταση για ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικών και στην πρόταση για ένα νέο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Αλλά και τόσα άλλα, είπε, «που θα κινδύνευα να υποπέσω σε παραλήψεις, αν προσπαθούσα να τα απαριθμήσω όλα».

Στη δική του αποχαιρετιστήρια ομιλία, ο κ. Κυπριανού, είπε πως την Πέμπτη θα είναι η τελευταία του μέρα και η αποχώρηση του από το Υπουργείο συμπίπτει και με την έναρξη της προαφυπηρετικής του άδειας.

«Πρέπει να πω ότι πριν χρόνια πολλά, όταν ήμουν ακόμα στο Τμήμα Προσωπικού και άκουγα για κάποιον ότι θα αφυπηρετήσει έκανα πάντα τον λογαριασμό για να δω πότε αφυπηρετώ και εγώ και έλεγα πάντα ως το 2022 ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Τελικά, ο χρόνος περνά πάρα πολύ γρήγορα, πριν καν το καταλάβεις και ο χρόνος που ήμουν εδώ, ο ένας χρόνος στο Υπουργείο, πραγματικά πέρασε τόσο γρήγορα. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε φαντάστηκα ότι θα αφυπηρετούσα από το Υπουργείο Παιδείας για να είμαι ειλικρινής», συμπλήρωσε.

Όμως, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω στο Υπουργείο Παιδείας και αν θέλετε, να γνωρίσω και την πραγματικότητα του Υπουργείου Παιδείας, γιατί είναι ένα Υπουργείο που θεωρώ -και δεν το λέω ως κομπλιμέντο- αλλά και ο Υπουργός Παιδείας και ο Γενικός του Υπουργείου Παιδείας και οι Διευθυντές και προϊστάμενοί του Υπουργείου Παιδείας και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, έχουν να κάνουν με παιδιά και μάλιστα με 80.000 παιδιά».

«Έχουμε καμιά 20αρια χιλιάδες εκπαιδευτικούς, 700 σχολεία, 6, 6,5 χιλιάδες τάξεις. Νομίζω ότι αν κάποιος έτσι τα βάλει κάτω όλα αυτά και το έργο που έχει να επιτελέσει το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να αντιληφθεί και το μέγεθος του. Όντως είναι τεράστιο Υπουργείο. Χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια, αλλά το κυριότερο που χρειάζεται είναι αφοσίωση και να κάνεις κάτι στο οποίο πιστεύεις. Και θεωρώ ότι γνώρισα πάρα πολλούς ανθρώπους εδώ, με άλλους περισσότερο, με άλλους λιγότερο, διότι πραγματικά είναι αφοσιωμένοι και είναι μέσα από αυτή την αφοσίωση που βγαίνει η δουλειά και καταφέρνει το Υπουργείο να κάνει αυτά που κάνει», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι σίγουρα έχει πάρα πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να γίνουν και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός έχει όραμα για το Υπουργείο, «αλλά βέβαια για να μπορέσει να το μετουσιώσει σε πράξη θα χρειαστεί τη στήριξη και τη βοήθεια όλων και ελπίζω, βέβαια, η χρονιά που θα μπει να μην είναι σαν πρώτο στοιχείο η πανδημία, αλλά να είναι οι διάφορες εκπαιδευτικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι ως τεχνοκράτης, «αν κοιτάξει κάποιος τις στατιστικές της δημόσιας εκπαίδευσης με την ιδιωτική εκπαίδευση, νομίζω αντιλαμβάνεται κάτι» και πρόσθεσε ότι «τούτο που είναι το καθήκον όλων εσάς εδώ, του Υπουργού, να το ανατρέψετε, γιατί εκείνο που βλέπω είναι ότι δικαιούνται τα παιδιά που πάνε στη δημόσια εκπαίδευση, σίγουρα κάτι καλύτερο που αυτά που παίρνουν σήμερα».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Όχι ότι δεν παίρνουν, αλλά σίγουρα δικαιούνται κάτι καλύτερο και τούτο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από όλους εσάς. Εύχομαι κάθε επιτυχία και εξυπακούεται ότι είμαι στη διάθεση σας Υπουργέ για οτιδήποτε χρειαστεί και αν με χρειαστείτε», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ο κύκλος της ζωής κάπου κλείνει και πρέπει να έρθουν νέοι άνθρωποι, έτσι το βλέπω».  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home