Υπ.Υγείας : «Δεν θα έχουμε γενικό lockdown σε νέο κύμα κορωνοϊού»

Υπ.Υγείας : «Δεν θα έχουμε γενικό lockdown σε νέο κύμα κορωνοϊού»

Τι αναφέρει στο ΑΠΕ για τις πιο δύσκολες στιγμές που βίωσε

«Έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας, οι σχεδιασμοί δεν προνοούν για γενικό lockdown, όπως συνέβη κατά την πρώτη φάση. Aυτό τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρηε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. O κ. Ιωάννου ηγήθηκε των αρμόδιων υπουργείων σε ό,τι αφορά την έκδοση διαταγμάτων και την τήρηση οδηγιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι άφησε πίσω της στην Κύπρο όλη αυτή η κατάσταση από τις αρχές Μαρτίου και έπειτα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις πιο δύσκολες στιγμές αναφέρντας ότι: «’Όλη αυτή η περίοδος ήταν για μένα δύσκολη. Βιώσαμε όλοι πολύ έντονες στιγμές και σε αρκετές περιπτώσεις οι αποφάσεις που αναγκαστήκαμε να λάβουμε ήταν επώδυνες και για μας. Πηγαίνοντας πίσω, μπορώ να σας πω ότι ήδη από τον Γενάρη, βλέποντας ότι καταγράφονταν κρούσματα εκτός Κίνας, είχα αρχίσει να προβληματίζομαι και έδωσα οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου να παρακολουθούν στενά τα δεδομένα σε άλλες χώρες και να επικαιροποιήσουν το πλάνο δράσης.

Ένιωθα έντονα ότι έπρεπε να ετοιμαστούμε άμεσα και έγκαιρα, για να μην αφήσουμε να ξεφύγει από τον έλεγχό μας η κατάσταση. Κάναμε με τους συνεργάτες μου αρκετά ξενύχτια, ειδικά το πρώτο διάστημα όταν η γνώση μας για τα του ιού ήταν πολύ περιορισμένη και, ως ήταν φυσιολογικό, ανησυχούσαμε ακόμα και για άτομα με υποψία συμπτωμάτων.

Όταν στις 9 Μαρτίου νωρίς το απόγευμα ενημερώθηκα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τον εντοπισμό των πρώτων δύο κρουσμάτων του ιού στην Κύπρο, το ένα εκ των οποίων μάλιστα ήταν επαγγελματίας υγείας στο νοσοκομείο, αμέσως σήμανε καμπανάκι. Είχαμε πια περάσει από τις ασκήσεις επί χάρτου, στο στάδιο που έπρεπε να υλοποιηθούν όσα σχεδιάζαμε το προηγούμενο διάστημα. Το γεγονός ότι είχαμε κρούσμα σε νοσηλευτήριο στην αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, μάς προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία και χρειάστηκε να λάβουμε έκτακτα μέτρα στα νοσηλευτήρια.

Θυμάμαι, επίσης, χαρακτηριστικά τη μέρα που αποφασίσαμε να κλείσουμε τα αεροδρόμια και να απαγορεύσουμε την είσοδο στη χώρα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα είχα τον άχαρο ρόλο να ανακοινώσω σε χιλιάδες οικογένειες ότι θα έπρεπε να στερηθούν τα παιδιά τους και τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Ως πατέρας κι εγώ, μπορούσα να αντιληφθώ απόλυτα την αγανάκτηση και τον θυμό που προκαλέσαμε. Ή τη μέρα εκείνη που αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε το lockdown, να κλείσουμε επιχειρήσεις και σχολεία, να περιορίσουμε τη διακίνηση των πολιτών. Δύσκολη στιγμή για μένα ήταν επίσης η 1η Απριλίου, όταν έπρεπε να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είχαμε 58 νέα περιστατικά της νόσου. Σε εκείνο το σημείο, που όπως φάνηκε εκ των υστέρων ήταν η κορύφωση της καμπύλης, και με 800 άτομα που έπρεπε να ιχνηλατηθούν ως επαφές, είχα ανησυχήσει έντονα ότι θα εκτροχιαζόταν η κατάσταση.

Ήταν πολλές οι έντονες στιγμές που βίωσα σαν υπουργός, αλλά κυρίως σαν άνθρωπος. Δέχθηκα πολλές επικρίσεις για τα μέτρα που εφαρμόσαμε. Όμως σε καμία στιγμή δεν μετανιώνω, διότι γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα ότι όλες μας οι αποφάσεις ήταν προς το κοινό καλό. Όλα τα μέτρα που λάβαμε προστάτευσαν τη Δημόσια Υγεία και όλοι μαζί πετύχαμε να βγούμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την υγειονομική κρίση.  

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «Η εμπειρία που αποκτήσαμε όλο αυτό το διάστημα και η γνώση που πλέον έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο για τον ιό, σίγουρα θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για τη συνέχεια και το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων. Το lockdown και οι περιορισμοί που εφαρμόσαμε την άνοιξη μάς έδωσε τον χρόνο να προετοιμαστούμε.

Αρχικά, μπορέσαμε να αναδιαμορφώσουμε το πλάνο δράσης στη βάση υφιστάμενων διαδικασιών που είχε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης για αντιμετώπιση παλαιότερων επιδημιών. Με το πλάνο αυτό, τόσο οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας όσο και τα αρμόδια Τμήματα άλλων Υπουργείων γνωρίζουν επακριβώς τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν σε κάθε στάδιο.

Ορίσαμε νοσοκομείο αναφοράς και εκπαιδεύσαμε το προσωπικό ως προς τη διαχείριση των κρουσμάτων, αλλά και για να επανδρώσουν -αν χρειαστεί- τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξασφαλίσαμε με μεγάλη δυσκολία, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε σε διεθνές επίπεδο και των περιορισμών που εφάρμοζαν όλες οι χώρες, προστατευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα για τα νοσοκομεία και τους επαγγελματίες υγείας.

Δημιουργήσαμε μέσα σε μόλις 25 μέρες νέα πτέρυγα ΜΕΘ, με δυναμικότητα για επιπλέον 28 κλίνες. Απευχόμαστε το σενάριο να χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουμε, ωστόσο λάβαμε έγκαιρα μέτρα για να μην δούμε και στη χώρα μας τα δυσάρεστα φαινόμενα που παρακολουθήσαμε σε άλλες χώρες, όπου ασθενείς, λόγω έλλειψης υποδομών, αφήνονταν να καταλήξουν.  

Home