Υπ.Υγείας: Εκδόθηκε το νέο διάταγμα για Επ. Λευκωσίας και Λεμεσού

Υπ.Υγείας: Εκδόθηκε το νέο διάταγμα για Επ. Λευκωσίας και Λεμεσού

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ για περίοδο 10 ημερών

Το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που τίθενται από σήμερα σε ισχύ στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, όπως ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ για περίοδο 10 ημερών, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020.

Δείτε ΕΔΩ το διάταγμα

Τι αναφέρουν τα νέα μέτρα 

Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα (13/10) σε δύο επαρχίες με στόχο να αποκοπούν οι αλυσίδες μετάδοσης αλλά και τα αυξημένα κρούσματα τα οποία παρουσιάστηκαν τις τελευταίες. 

Συγκεκριμένα εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων που εντοπίζονται στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού  θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα  με την έκδοση Διατάγματος έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα:

  1. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
  2. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
  3. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις των Επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα. Συστήνεται στους φιλάθλους των οποίων οι ομάδες έχουν την έδρα τους σε άλλες Επαρχίες να μην μετακινούνται από την Λευκωσία και τη Λεμεσό.
  4. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.
  5. Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των κατευθυντήριων γραμμών και των πρωτοκόλλων.
  6. Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα. 

Επιπρόσθετα  το υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδοτούμενους παγκύπρια, όπως τηρούν με συνέπεια και αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν για τους διάφορους χώρους/επιχειρήσεις.

Μάλιστα όπως διαφάνηκε από τα πρόσφατα αποτελέσματα υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, γεγονός που δείχνει ότι δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις σωστή εφαρμογή των οδηγιών.  

Home