Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ζητά στοιχεία από τον Υπ. Υγείας για τον καρκίνο στο Δάλι η Άννα

Του Χαράλαμπου Ζάκου -
16.07.2020

Ζητά στοιχεία από τον Υπ. Υγείας για τον καρκίνο στο Δάλι η Άννα

Thumbnail
Ζήτησε να ενημερωθεί από τον Υπουργό Υγείας για τα περιστατικά και τον αριθμό θανάτων της περιοχής η Άννα Θεολόγου

Με ερώτηση της βουλευτή των «Ανεξάρτητων», Άννας Θεολόγου, αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά το ζήτημα που παρουσιάζεται στην περιοχή Ιδαλίου στη Λευκωσία σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, από τα δύο εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου που βρίσκονται στην περιοχή. 

Η κα. Θεολόγου με ερώτηση της προς τον Υπουργό Υγείας, ζητά όπως ενημερωθεί για τα περιστατικά καρκίνου και θανάτων στην περιοχή την τελευταία 20ετια. Πιο συγκεκριμένα η βουλευτής των Ανεξάρτητων αναφέρει στην ερώτηση της πως «λόγω των αυξημένων κρουσμάτων καρκίνου που παρουσιάζονται στην περιοχή Ιδαλίου και ειδικότερα στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως μας αποστείλει για τα τελευταία είκοσι χρόνια τον καταγεγραμμένο απόλυτο αριθμό ανά έτος τόσο των ενεργών κρουσμάτων όσο και των αποβιώσαντων κατοίκων της περιοχής, όπως συλλέγονται από το αρχείο καρκίνου»

«Δεν μπορείς να αναπνεύσεις στην περιοχή»

Η κα. Θεολόγου μιλώντας στην Offsite για το όλο ζήτημα ανέφερε πως η προσπάθεια που γίνεται για μετακίνηση των εργοστασίων είναι πολύ σημαντική, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε «είναι για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι ένα πολύ βασικό αγαθό. Τον καθαρό αέρα», ενώ όπως σημειώνει «στην περιοχή δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Είναι μαζί με όλα τα υπόλοιπα και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Μάλιστα, όπως τόνισε, οι βουλευτές είναι υπόχρεοι να βοηθήσουν όσο γίνεται, καθώς, όπως σημειώνει, για το όλο ζήτημα φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις μέχρι και στο Υπουργικό, ενώ σε ερώτηση μας εάν το θέμα θα απασχολήσει τη Βουλή, η κα. Θεολόγου ανέφερε πως το ζήτημα είχε συζητηθεί ακόμη δύο φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ξανά εγγραφή του θέματος στην Περιβάλλοντος, όταν λάβει την απάντηση και τα στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο

Στο απροχώρητο η κατάσταση

Να υπενθυμίσουμε πως μετά και τα τελευταία περιστατικά θανάτου από καρκίνο που σημειώθηκαν στη περιοχή (αν και μέχρι στιγμής δεν έχει τεκμηριωθεί ότι τα περιστατικά καρκίνου οφείλονται στα εργοστάσια) κάτοικοι και τοπική αρχή θεωρούν ως μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη τη μετακίνηση τους, αφού το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανση της ατμόσφαιρας, από τα δύο εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου - τα οποία καίνε μαζούτ και απελευθερώνουν καυσαέρια και αναθυμιάσεις καυσίμων - στην περιοχή Ιδαλίου, δεν έχει ακόμη λυθεί. 

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, ερωτηθείς από την Offsite σε προηγούμενο της δημοσίευμα για το όλο ζήτημα, ανέφερε πως τα τελευταία 5-6 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ώστε να διορθωθεί η κατάσταση και να μετακινηθούν τα δύο εργοστάσια, ενώ όπως σημείωσε πώς είχε ζητήσει από τον Φεβρουάριο από το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου τα στοιχεία των τελευταίων 20 χρόνων που αφορούν τα περιστατικά καρκίνου στην περιοχή, ώστε να προχωρήσουν σε σύγκριση.

 

Home