Ζητούν «ασυλία» οι Ειδικοί - Πληρώνει τους δικηγόρους η Κυβέρνηση

Ζητούν «ασυλία» οι Ειδικοί - Πληρώνει τους δικηγόρους η Κυβέρνηση

Η αντίδραση της Κυβέρνησης / Σημερα οι 108 αγωγές στο Δικαστήριο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Αναπάντεχα τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής  για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης τη στιγμή που από χθες Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 η Κύπρος έκανε άλλο ένα βήμα προς την κανονικότητα! Συνολικά, 108 αιτητές, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη καταχωρώντας αγωγές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργού Υγείας και μελών της επιδημιολογικής ομάδας με αφορμή τα διατάγματα που εκδόθηκαν  τους τελευταίους 15 μήνες για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως όμως πληροφορούμαστε με απόφαση του Υπουργικού, τα δικηγορικά έξοδα των εναγομένων επιστημόνων θα καταβληθούν από την Κυβέρνηση. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής αποζημιώσεων από τους επιστήμονες. Ωστόσο, εάν προκύψει τέτοιο θέμα οι αποζημιώσεις θα καλυφθούν πάλι από  Κυβερνητικούς πόρους.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σήμερα Παρασκευή μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργού Υγείας, καθώς και άλλα στελέχη κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο Δικαστήριο. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επιστημόνων οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, απειλούν να μην ξαναδώσουν άλλες συμβουλές στην Κυβέρνηση μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία και να αποσυρθούν οι αγωγές.

Ταυτοχρόνως μερίδα των εναγομένων ζητούν από τη Δημοκρατία να τους καλύψει τα δικηγορικά τους έξοδα, ενώ κάποιοι διόρισαν και νομικούς συμβούλους. Παράλληλα,   έστειλαν επιστολές και στον Υπουργό Υγείας. Ταυτοχρόνως ζητούν όπως η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρήσει  νομική "ασυλία" όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, θεωρούν ότι  η Νομική Υπηρεσία πρέπει να φροντίσει ώστε να ανασταλεί η όποια δικαστική διαδικασία εναντίον των επιστημόνων, λέγοντας πως ο ρόλος τους όλο αυτό το διάστημα ήταν καθαρά συμβουλευτικός και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονταν από την Κυβέρνηση.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Κωστρίκκης: «Είναι λυπηρό»

Σε μια άλλη εξέλιξη το πρώην μέλος της συμβουλευτικής ομάδας Δρ Λεόντιος Κωστρίκης μιλώνας την Πέμπτη στην εκπομπή του ΡΙΚ «Μέρα -Μεσημέρι» ανέφερε ότι ο ίδιος κλήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ως μάρτυρας υπεράσπισης χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει το οτιδήποτε. Η υπόθεση αφορούσε άνδρα, ο οποίος κατηγορείτο από την Αστυνομία για ηλιοθεραπεία κατά την περίοδο των αυστηρών μέτρων περιορισμού.

Ο κατηγορούμενος υπερασπιζόταν ο ίδιος τον εαυτό του και έκανε στον Δρ. Κωστρίκη ερωτήσεις περί της ειδικότητας του και των μέτρων που λαμβάνονταν.

Παράλληλα,  ο δρ Κωστρίκκης χαρακτήρσε λυπηρό το γεγονός ότι οι επιστήμονες σέρνονται στα Δικαστήρια αναφέροντας  ότι « θα υποστούν μια αχρείαστη ταλαιπωρία. Ανέφερε, επίσης, ότι τα μέλη της επιτροπής εκφράζουν φόβους πως η συγκεκριμένη εξέλιξη, θα οδηγήσει σε ένα κύμα μελλοντικών αγωγών εναντίον τους.»

Home