Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ζητούν τερματισμό διπλής ασφάλισης υγείας οικιακών βοηθών

Offsite Team -
21.05.2020 - 10:57

Ζητούν τερματισμό διπλής ασφάλισης υγείας οικιακών βοηθών

Thumbnail
Τι ζητά η ΕΚΥΣΥ – ΠΕΟ

Η ΕΚΥΣΥ ΠΕΟ  σε επιστολή προς τους υπουργούς  Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας που έδωσαν στη δημοσιότητα, ενημερώνουν ότι έχουν έντονες διαμαρτυρίες από ηλικιωμένους οι οποίοι χρειάζονται φροντίδα και είναι υποχρεωμένοι να εργοδοτούν οικιακούς βοηθούς, για την διπλή επιβάρυνση που έχουν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οικιακών βοηθών που τους φροντίζουν.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Σύμφωνα με την νομοθεσία, αναφέρεται, όλοι οι πολίτες που έχουν την συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και είναι Ευρωπαίοι πολίτες ή πολίτες τρίτων  χωρών οι οποίοι έχουν αποκτήσει νόμιμο δικαίωμα μόνιμης διαμονής, είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ  και ως εκ τούτου υποχρεώνονται εφόσον εργάζονται να εισφέρουν στο ΓεΣΥ τόσον οι αλλοδαποί όσον και οι εργοδότες τους (συνταξιούχοι).

 Παράλληλα, αναφέρουν, ο Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμος δημιουργεί ξεχωριστή υποχρέωση για σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης με αποτέλεσμα τόσον  ο εργοδότης (συνταξιούχος) όσον και ο/η αλλοδαπός εργαζόμενος/η να υποχρεώνονται να πληρώνουν διπλά για να έχουν πρόσβαση σε ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φροντίδα.  

«Έχοντας υπόψη ότι από 1/6/2020 θα εφαρμοστεί και η 2η φάση του ΓεΣΥ με κάλυψη και της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης ζητούμε όπως καταργηθεί η πρόνοια για υποχρέωση για  ιδιωτική ασφάλιση των οικιακών βοηθών ή και άλλων εργαζομένων από τρίτες χώρες αφού θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ», αναφέρεται.  

Η Οργάνωση θεωρεί ότι επιβάλλεται η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας ή ενδεχομένως να δοθούν σαφείς οδηγίες προς το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα και τις ασφαλιστικές εταιρείες  ούτως ώστε να μην πληρώνονται διπλές εισφορές για την κάλυψη των οικιακών βοηθών των συνταξιούχων. Η  ιδιωτική ασφάλεια, προστίθεται, θα πρέπει να περιοριστεί μόνο για ότι δεν καλύπτεται από το ΓεΣΥ.  

ΚΥΠΕ

Home