Ζώνη, κινητό κράνος: 300 ευρώ το κόστος για τους παραβάτες

Ζώνη, κινητό κράνος: 300 ευρώ το κόστος για τους παραβάτες

Τα τελευταία βήματα προτού έχουμε το νέο νόμο που αλλάζει τα δεδομένα στους δρόμους

Οι ποινές που φέρνουν τσουχτερά πρόστιμα  σε όλους όσοι θα παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα για τα τροχαία βρίσκεται τρία βήματα προτού γίνει επίσημα Νόμος του Κράτους. Τα επτά συνολικά νομοσχέδια που αφορούν το συγκεκριμένο «πακέτο» που θέλει να αλλάξει άρδην τη συμπεριφορά των Κυπρίων οδηγών στους δρόμους θα βρεθούν εντός της εβδομάδας που διανύουμε στις κοινοβουλευτικές ομάδες. Ακολούθως, όταν ολοκληρωθούν οι συνεδρίες των Επιτροπών και «φιξαριστούν» οι τροπολογίες θα περάσουν για τελικό έλεγχο από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα βάλει την τελευταία πινελιά προτού σταλούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.

 

Με βάση το νέο κανονισμό της Βουλής οι οποιεσδήποτε τροπολογίες πρέπει να περάσουν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές προτού βρεθούν στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος της Επ. Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαδικαστικών θεμάτων για να πάνε τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια». Ερωτηθείς πότε υπολογίζεται να οδηγηθεί το «πακέτο» για ψήφιση, ο κ. Προκοπίου το οριοθέτησε σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν εντός Μαρτίου.  

Η Offsite πληροφορείται ότι οι νέες ποινές θα παρέχουν και δεύτερη ευκαιρία στους οδηγούς αφού η πρώτη ποινή δεν θα είναι  περίοδος χάριτος, αλλά θα πέσουν στα μαλακά. Χαρακτηριστικά, οι ποινές είναι οι ακόλουθες:

  • Χρήση κινητού Τηλεφώνου: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ.
  • Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ.
  • Mη χρήση προστατευτικού κράνους:  Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 200 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ.
  • Στάθμευση σε χώρο αναπήρων: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 ευρώ.
  • Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 100 ευρώ.

H Eπιτροπή Μεταφορών θα καταλήξει και στον χειρισμό περιπτώσεων που αφορούν παράβαση ορίου ταχύτητας αφού υπάρχουν διατιμήσεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Ωστόσο, κλείδωσε η παροχή ελαστικότητας για το όριο ταχύτητας μέχρι τα 120 χιλιόμετρα στους υπεραστικούς δρόμους. Ακολούθως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας θα ποινικοποιείται κλιμακωτά.

Εξάλλου, θα γίνεται ρυμούλκηση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα, ενώ πολύ αυστηρές θα είναι οι ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών αλλά οι ποινές θα ξεκαθαρίσουν σύντομα.

Home