Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

263 μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Κύπρο από το 2011

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 17.02.2023

263 μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Κύπρο από το 2011

Τα στοιχεία μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο - Γιατί είναι σημαντικό να γίνουμε δυνητικοί δότες

Ως ένα ιατρικό θαύμα χαρακτηρίζεται η δωρεά οργάνων. Ένα θαύμα το οποίο συντελείται μέσα από περίσσευμα ψυχής ανθρώπων οι οποίοι από το μαύρο του θανάτου, είδαν το λευκό της ζωής.

Ένας δότης οργάνων μπορεί να προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε ασθενείς που καρτερικά και επώδυνα περιμένουν σε λίστες τη στιγμή της σωτηρίας τους. 

Όπως ανέφερε στην OffsiteNews ο Νεφρολόγος και υπεύθυνος της Μεταμοσχευτικής Κλινικής δρ Ανδρέας Σολουκίδης, για την Κύπρο υπάρχει αδειοδότηση και εξειδίκευση μόνο για μεταμοσχεύσεις νεφρών και παγκρέατος. Εκτός Κύπρου μπορεί να γίνει μεταμόσχευση των ακόλουθων οργάνων:

  • Νεφρός
  • Συκώτι
  • Πνεύμονες
  • Καρδιά
  • Πάγκρεας
  • Λεπτό έντερο 
  • Κερατοειδής από ιστούς

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία εξασφάλισε η OffsiteNews, στην Κύπρο από το 2011, έχουν γίνει συνολικά 263 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Συγκεκριμένα, διενεργούνται περίπου 20 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως. 

Από τις 263, οι 179 ήταν ζώσες μεταμοσχεύσεις οργάνων. Δηλαδή εν ζωή δότης, δώρισε νεφρό σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο. Οι υπόλοιπες 84 μεταμοσχεύσεις, αφορούσαν αποβιώσαντες. 

Επιπλέον, στις 263 μεταμοσχεύσεις συμπεριλαμβάνονται και 8 παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις. 

Σε σχέση με το πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι δωρητές οργάνων στην Κύπρο, ο δρ Σολουκίδης ανέφερε πως ο αριθμός φτάνει τις 6000. Ένας αριθμός ο οποίος συγκριτικά με τον πληθυσμό της Κύπρου, είναι σχετικά μικρός. 

Τα ποσοστά της ζώσας δωρεάς οργάνων στην Κύπρο, είναι αρκετά ψηλά σε σύγκριση με την μεταθανάτια δωρεά. 

Ερωτηθείς γιατί είναι σημαντική η δωρεά οργάνων, ο δρ Σολουκίδης απάντησε πως «η πιθανότητα να απαιτήσουμε εμείς οι ίδιοι στη ζωή μας όργανο, είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να χρειαστεί να δώσουμε. Στην ουσία τα όργανα μας, πρέπει να τα δώσουμε σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Όταν διαγνωστεί κάποιος με εγκεφαλικό θάνατο, τα όργανα του είναι άχρηστα. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα όποια ταμπού και ανησυχίες υπάρχουν και να δούμε την μεταμόσχευση οργάνων ως μια πράξη προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί την επιστήμη και να τολμήσει να εγγράψει τον εαυτό του στην λίστα των δυνητικών δοτών». 

Καταληκτικά σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο του 2022 άνοιξε τις πόρτες της η ειδικά διαρρυθμισμένη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας της οποίας σήμερα εγκαινιάζεται. Παρόλο που η Μεταμοσχευτική Κλινική ιδρύθηκε το 2011, ωστόσο οι ασθενείς νοσηλεύονταν στον νεφρολογικό θάλαμο το Νοσοκομείου.

Home