Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

66 καταγγελίες για ιατρική αμέλεια από το 2021 μέχρι σήμερα

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 08.02.2023

66 καταγγελίες για ιατρική αμέλεια από το 2021 μέχρι σήμερα

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κάθε υπόθεση - Στοιχεία - Γιατί καθυστερεί η διερεύνηση

Συνολικά 66 καταγγελίες για ιατρική αμέλεια έχει στα χέρια της η Αστυνομία, από το 2021 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του 2023. 

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία εξασφάλισε η OffsiteNews ο αριθμός των καταγγελιών κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν ίδιος. Στους πίνακες φαίνεται και ο αριθμός των υποθέσεων αναλυτικά ανά επαρχία.

Συγκεκριμένα:

- Για το 2021 έγιναν 32 καταγγελίες

- Για το 2022 έγιναν 32 καταγγελίες 

- Για το 2023 -μέχρι 31.01- έγιναν 2 καταγγελίες

Από τις υποθέσεις του 2021, συνολικά 31 είναι υπό διερεύνηση και 1 καταγγελία έχει αποσυρθεί.

1

Για το 2022, είναι υπό διερεύνηση 30 υποθέσεις και 1 υπόθεση προωθήθηκε στο Δικαστήριο για ποινική δίωξη. Επίσης ολοκληρώθηκε και η διερεύνηση άλλης 1 υπόθεσης και ο φάκελος στάλθηκε στην Νομική Υπηρεσία. 

2

Τέλος, οι 2 υποθέσεις του 2023 βρίσκονται υπό διερεύνηση. 

3

Ποια διαδικασία ακολουθείται

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας στην OffsiteNews, εξήγησε την διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όταν ένας πολίτης καταγγείλει ιατρική αμέλεια, το πρώτο βήμα που γίνεται από την Αστυνομία είναι η παραλαβή του ιατρικού φακέλου του ασθενή από το νοσηλευτήριο που νοσηλεύτηκε. Σε περίπτωση που ο ασθενής απεβίωση, ακολουθεί η νεκροτομή όπου θα καταδείξει τα ακριβή αίτια του θανάτου. Ταυτόχρονα η Αστυνομία μέσω επιστολής, ζητά από το υπουργείο Υγείας όπως οριστεί ιατρικός λειτουργός ο οποίος θα συνδράμει στη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Την ώρα που η Αστυνομία συνεχίζει την διερεύνηση των υποθέσεων λαμβάνοντας καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, είναι στο περίμενε για τα αποτελεσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων, τα οποία συνήθως καθυστερούν.

«Η Αστυνομία αναμένει τις εκθέσεις από τις εξετάσεις, για τις οποίες ενημερώνουμε τον ιατροδικαστή και τον ιατρικό λειτουργό, οι οποίοι πρέπει να ετοιμάσουν την δική τους έκθεση ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της υπόθεσης». 

Σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας, όπως δήλωσε ο κ. Ανδρέου, συνήθως οι υποθέσεις οδηγούνται στην Νομική Υπηρεσία καθώς η Αστυνομία ζητά συμβουλή κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα. 

Γιατί καθυστερεί η διερεύνηση των υποθέσεων

Ερωτηθείς ο κ. Ανδρέου για ποιο λόγο καθυστερεί η διερεύνηση των υποθέσεων απάντησε πως υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μην οριστεί αμέσως ιατρικός λειτουργός από το υπουργείο Υγείας.

Πρόσθεσε πως «όταν υπάρχει καταγγελία για ιατρική αμέλεια, στις πλείστες περιπτώσεις λαμβάνονται δείγματα για ιστοπαθολογικές και άλλες εξετάσεις. Παρατηρείται καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και άλλων εξετάσεων. 

Καθυστέρηση παρατηρείται και στις εκθέσεις που καλούνται να ετοιμάσουν ιατροδικαστές και οι ιατρικοί λειτουργοί. 

Καταληκτικά ο κ. Ανδρέου επεσήμανε πως πρόκειται για ιδιάζουσες περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνηση εις βάθος.  

Home