Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΑΕΚ: Προτεραιότητα η πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων

Offsite Team -
30.11.2022 - 12:01

ΑΑΕΚ: Προτεραιότητα η πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων

Τα μέτρα που προωθεί η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ)

Με σύνθημα “Equalize” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το πρόγραμμα UNAIDS (Κοινό Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε για τον ιό HIV και το AIDS) τιμούν και φέτος, την 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, σημείωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ. Χρίστος Μηνά.

Όπως ανέφερε, το σύνθημα “Equalize” είναι ένα κάλεσμα για δράση. Είναι μια προτροπή για όλους μας να εργαστούμε για τις αποδεδειγμένες πρακτικές ενέργειες που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του AIDS. Ο ΠΟΥ και το UNAIDS καλούν τους ηγέτες και τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με τόλμη τις ανισότητες που εμποδίζουν σε αυτή την πρόοδο, και να εξισώσουν (“Equalize”) την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες HIV προς όλους, μακριά από διακρίσεις.

Στην Κύπρο, πρόσθεσε, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) έχει θέσει ως προτεραιότητα στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028, την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων ανάμεσα στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης/ΕΚΤΕΠΝ της ΑΑΕΚ, από τα 271 άτομα που έχουν αναφέρει να έχουν κάνει ενέσιμη χρήση ουσιών έστω και μία φορά στη ζωή τους το 2021, μόνο 72 έχουν εξετασθεί για μεταδιδόμενες ασθένειες, ενώ το 48% των ενέσιμων χρηστών που εξετάσθηκε, διαγνώσθηκε θετικό στην Ηπατίτιδα Γ και 8 άτομα διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό του HIV.

Τα μέτρα που προωθεί η ΑΑΕΚ, πρόσθεσε, τα οποία στοχεύουν στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και άλλων λοιμωδών νοσημάτων, είναι η παροχή κουτιών μείωσης της βλάβης, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αποστειρωμένες σύριγγες, μέσω αυτόματων μηχανών, η παροχή ταχέων διαγνωστικών τεστ Ηπατιτίδων Β - Γ και HIV στις θεραπευτικές δομές, για αύξηση των ατόμων που διαγιγνώσκονται και συνδέονται με θεραπεία και η προώθηση μέτρων μείωσης της βλάβης μέσω της κινητής μονάδας “Care Zone”, σε Παγκύπρια εμβέλεια.

Με αυτές τις δράσεις,σημείωσε,  ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο ανανεώνουν τη δέσμευσή της ΑΑΕΚ για την πάταξη του ιού HIV, ενώ παράλληλα προωθούν την ισότιμη πρόσβαση στην εξέταση και τη θεραπεία του AIDS.

ΚΥΠΕ

Home