Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αίμα αναπτύχθηκε στο εργαστήριο & χορηγήθηκε σε ανθρώπους

Offsite Team -
19.11.2022 - 22:35

Αίμα αναπτύχθηκε στο εργαστήριο & χορηγήθηκε σε ανθρώπους

Δοκιμάζονται για να διαπιστωθεί πώς λειτουργεί μέσα στο σώμα

Αίμα που έχει αναπτυχθεί σε εργαστήριο έχει χορηγηθεί σε ανθρώπους, σε μια πρώτη παγκοσμίως κλινική δοκιμή, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Μικροσκοπικές ποσότητες -που αντιστοιχούν σε δύο κουταλιές της σούπας- δοκιμάζονται για να διαπιστωθεί πώς λειτουργεί μέσα στο σώμα.

Ο κύριος όγκος των μεταγγίσεων αίματος θα βασίζεται πάντα στους ανθρώπους που θα σηκώνουν τακτικά το μανίκι τους για να δώσουν αίμα, όπως επισημαίνει το BBC μεταδίδοντας την είδηση.

Αλλά ο απώτερος στόχος είναι η παρασκευή ζωτικών αλλά εξαιρετικά σπάνιων ομάδων αίματος που είναι δύσκολο να βρεθούν.

Αυτές είναι απαραίτητες για τους ανθρώπους που εξαρτώνται από τις τακτικές μεταγγίσεις αίματος για παθήσεις όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Εάν το αίμα δεν ταιριάζει ακριβώς, τότε το σώμα αρχίζει να το απορρίπτει και η θεραπεία αποτυγχάνει. Αυτό το επίπεδο ιστικής αντιστοίχισης υπερβαίνει τις γνωστές ομάδες αίματος Α, Β, ΑΒ και Ο.

Η καθηγήτρια Ashley Toye, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε ότι ορισμένες ομάδες είναι «πολύ, πολύ σπάνιες» και ότι «μπορεί να υπάρχουν μόνο 10 άτομα στη χώρα» που μπορούν να δώσουν αίμα.

Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο τρεις μονάδες της ομάδας αίματος «Βομβάη» -που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία- σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς καλλιεργείται το αίμα

Το ερευνητικό πρόγραμμα συνδυάζει ομάδες στο Μπρίστολ, στο Κέιμπριτζ, στο Λονδίνο και στο NHS Blood and Transplant. Επικεντρώνεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Πηγή: iefimerida.gr

Home