Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλκοόλ και Ανήλικοι: Πως να το χειριστούν οι γονείς

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 23.02.2020

Αλκοόλ και Ανήλικοι: Πως να το χειριστούν οι γονείς

Thumbnail
3η η Κύπρος στην κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους - Οι συμβουλές σχολικού ψυχολόγου

Την τρίτη θέση Πανευρωπαϊκά κατέχει η Κύπρος στην κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η Αρχή Εξαρτήσεων και τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής πριν από λίγες μέρες.

Το φαινόμενο κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους είναι αρκετά ανησυχητικό, ενώ το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις το κάνει ακόμη πιο ανησυχητικό και επικίνδυνο.

Ο  Επαγγελματίας Σχολικός Ψυχολόγος, Γιώργος Πογιατζής, μίλησε στην Offsite για το αλκοόλ και τους ανήλικους, εξήγησε τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό και έδωσε συμβουλές διαχείρισης της κατάστασης στους γονείς.  

-Η Κύπρος είναι η 3η χώρα Πανευρωπαϊκά σε κατανάλωση αλκοόλ σε ανηλίκους. Γιατί πίνει ένας έφηβος; 

Δεν υπάρχει μια μονοπαραγοντική αιτιολόγηση, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας μια πιο αλληλεπιδρασιακή προοπτική, συμπεριλαμβάνοντας τις διάφορες μεταβλητές που πιστεύεται πως επηρεάζουν τη σχετική με το αλκοόλ συμπεριφορά. Αυτοί είναι οι κοινωνικοπολιτιστικές και κοινωνικές επιρροές, η οικογένεια, οι φίλοι και τέλος οι επιρροές που έχουν σχέση με την προσωπικότητα του ίδιου του ατόμου. Ιδιαίτερη σημασία στους έφηβους είναι οι επιρροές των φίλων όπου βαθμιαία αυξάνουν σε σοβαρότητα την πιθανότητα (κατα)χρησης, ενώ παράλληλα ο παράγοντας οικογένεια αρχίζει να έχει λιγότερη σημασία και μειώνεται σημαντικά στην αρχή της ενηλικίωσης.

-Μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ στους εφήβους λειτουργεί όπως και το τσιγάρο; Δηλαδή θεωρούν ότι τους κάνει “σπουδαίους”;

Ο έφηβος στην πορεία της ανεξαρτητοποίησης του, της αναζήτησης ταυτότητας αλλά και στην εξ ορισμού σύγκρουση με ότι θεωρεί κατεστημένο, αναπόφευκτα τον ενδιαφέρει η εικόνα που έχουν οι σημαντικοί για την ζωή του άνθρωποι. Υπο το πρίσμα της κοινωνικής αποδοχής μπορούμε να πούμε ότι η χρήση αλκοόλ ή και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών εμπίπτει στα ανάλογα κοινωνικά δεδομένα της εποχής. Αν δηλαδή την χρονική στιγμή παρουσίας του στην εφηβεία το κοινωνικό πρότυπο θεωρεί την χρήση του αλκοόλ «σπουδαία» ή όχι.

-Σε ποια ηλικία οι γονείς να επιτρέψουν την κατανάλωση αλκοόλ στο παιδί τους;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχει όριο ηλικίας στην πώληση αλκοόλ και αυτό συνεπάγεται την μη χρήση του από ανήλικους στην ηλικία των δεκαεπτά ετών. Αυτό όμως που είναι ίσως πιο σημαντικό είναι ο τρόπος χρήσης του από τους οικείους του παιδιού πολύ πριν την ενηλικίωση του. Πρακτικά σημαίνει ότι κατανοούμε ότι το παιδί δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να έρθει σε επαφή με το αλκοόλ με μόνο γνώμονα την ηλικία του, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ είναι στην ζωή του μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή. 

Με άλλα λόγια ουτε προσποιούμαστε εθελοτυφλώντας ότι δεν υπάρχει καν η λέξη «αλκοόλ» στο λεξιλόγιο του μέχρι να γίνει δεκαεπτά και μετά να το χρησιμοποιεί ως νερό! Αλλά παράλληλα δεν σημαίνει ότι επιτρέπουμε από νεαρή ηλικία να έχει ελεγχόμενη χρήση υπό την επίβλεψη μας. Το πιο λειτουργικό μοντέλο βρίσκεται κάπου στη μέση, όπου αποδεχόμαστε την παρουσία του (αλκοόλ) στη ζωή του, αλλά διασφαλίζουμε την γνώση και την σωστή χρήση μέσα από την καλή επικοινωνία που πρέπει να έχουμε.

-Οι γονείς μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τα παιδιά; Δηλαδή αν καταναλώνουν αρκετό αλκοόλ οι ίδιοι, συνεπώς και τα παιδιά θα το ακολουθήσουν; 

Ως επι το πλείστον οι γονείς (ή και οι σημαντικοί ενήλικες) στη ζωή του παιδιού παίζουν αξιόλογο ρόλο στην διαμόρφωση της στάσης του παιδιού ως προς τη (κατά)χρήση του αλκοόλ, καθώς επίσης και άλλοι εξωγενής παράγοντες. Οι γονείς θα αποτελέσουν την βάση του πρότυπου χρήσης αλλά και διαχείρισης του αλκοόλ. Είναι δεόμενο επίσης ότι εάν υπάρχει κατάχρηση στο σπίτι, και από μικρή ηλικία αυτό αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου κατάχρησης αλκοόλ από τα παιδιά, σημειώνουμε όμως ότι δεν είναι απόλυτο για κάθε περίπτωση.

-Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους γονείς; Πως να προσεγγίσουν το θέμα του αλκοόλ στα παιδιά τους;

Οι συμβουλές κινούνται σε δύο άξονες, του προσωπικού παραδείγματος και της καλής επικοινωνίας. Όπως στα περισσότερα θέματα που αφορούν τον  γονικό μας ρόλο, το δικό μας παράδειγμα, δηλαδή η δική μας χρήση του, η στάση μας ως προς την υγεία, τις καταχρήσεις, τις διαπροσωπικές σχέσεις θα αποτελέσουν τα θεμέλια μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης του παιδιού προς την ενηλικίωση. Μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας (όχι δαιμονοποίησης) στην οποία θα μπορεί ο γονιός να διευκολύνει και να ενθαρρύνει την αμφίδρομη επικοινωνία, ακόμα και στις δύσκολες περιόδους της εφηβείας, μια εδραιωμένη καλή σχέση μεταξύ γονιού-παιδιού, αποδεδειγμένα αντέχει στις εντάσεις και ανισορροπίες της εν λόγω περιόδου. Μιλάμε ειλικρινά, χωρίς υπερβολές και ανακρίβειες, βάζοντας κανόνες (από μικρή ηλικία), οι οποίοι να είναι πάντα ανάλογοι και αντίστοιχοι της ηλικίας του παιδιού, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε την υγιή ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες ενδιαφέροντος.

-Η απαγόρευση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα;

Σε καμία περίπτωση. Είναι προτιμότερο (και επιστημονικά ορθότερο) να επενδύσουμε στην πρόληψη παρά στην καταστολή. Εξ ορισμού η απαγόρευση δημιουργεί την αίσθηση του ορίου που χρήζει υπέρβασης και ειδικά στην εφηβεία, εύκολα μπορεί να επιφέρει τα αρνητικά αποτελέσματα που όλοι φοβούνται.  

Home