Ανάγκη επέκτασης ηλικιών 45-72 σε γυναίκες για μαστογραφία

Ανάγκη επέκτασης ηλικιών 45-72 σε γυναίκες για μαστογραφία

Τι αναφέρει για το θέμα η βουλευτής, Σάβια Ορφανίδου

Στην κοστολόγηση της επέκτασης του πληθυσμιακού προγράμματος μαστογραφικού ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του μαστού με στόχο την κάλυψη γυναικών από 45 μέχρι 72 χρόνων προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.

Το σοβαρό ζήτημα της μαστογραφίας θέλησε να "αγγίξει" η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, θέτοντας ερωτήσεις στον αρμόδιο Υπουργό αναφορικά με το κόστος, αλλά και τον προγραμματισμό του συγκεκριμένου σχεδίου με τα αναθεωρημένα ηλικιακά όρια.

Όπως δήλωσε στην Offsite, η βουλευτής πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα και το ζήτημα επέκτασης των ηλικιών είναι εξίσου σημαντικό. “Θέλουμε να δούμε αν υπάρχει πρόθεση και στόχος να καλύψουμε τις ηλικίες 45-72, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

“Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, καλύπτεται η μαστογραφία άνω των 50 ετών σε όλες τις γυναίκες. Η ηλικία πρέπει να κατέβει και σε πιο νεαρές γυναίκες, γιατί είδαμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν περιστατικά σε νεαρότερες ηλικίες, ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού. Έτσι, είπαμε να δούμε αν αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή και πότε” υπογραμμίζει η κα Ορφανίδου.

“Ο στόχος μας είναι να συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας, ο ρόλος μας είναι υποβοηθητικός για να στηρίζουμε τις προσπάθειες εκεί και όπου μπορούμε για το συμφέρον του ασθενή, του πολίτη και γενικότερα της εφαρμογής του ΓεΣΥ".

Home