Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απαντούν ειδικοί: Για πόσο μπορούμε να φοράμε τις μάσκες N95

Offsite Team -
15.01.2022 - 10:54

Απαντούν ειδικοί: Για πόσο μπορούμε να φοράμε τις μάσκες N95

Πολλές χώρες έχουν επιβάλει τη χρήση μασκών τύπου N95

Η μάσκα N95 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού όλο και περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αποτελούν το πλέον προστατευτικό μέσο για τον περιορισμό της διασποράς της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Ωστόσο το υψηλότερο, συγκριτικά, κόστος τους και η επισήμανση «μιας χρήσης», αποτελούν για αρκετούς συνανθρώπους μας αποτρεπτικούς παράγοντες.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε τελικά να φοράμε τις συγκεκριμένες μάσκες και παράλληλα να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από τους κινδύνους της Covid-19;

«Φοράω τη δικιά μου μία εβδομάδα», λέει ή Λίτσεϊ Μαρ, καθηγήτρια πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στη Βιρτζίνια.

Το υλικό της μάσκας N95 και η ικανότητά της να φιλτράρει τα σωματίδια δεν «πρόκειται να υποβαθμιστούν, εκτός κι αν κανείς την τρίψει ή την τρυπήσει», λέει η Μαρ. «Θα πρέπει να βρισκόμαστε σε έναν πραγματικά μολυσμένο αέρα για αρκετές ημέρες προκειμένου να χάσει την ικανότητά της να απωθεί τα σωματίδια». Επομένως μπορούμε να τη φοράμε για αρκετό χρονικό διάστημα.

«Οι άνθρωποι μιλούν για 40 ώρες - νομίζω ότι αυτό είναι εντάξει. Πραγματικά, θα κολλήσει στο πρόσωπό σου ή τα λαστιχάκια θα χαλαρώσουν πολύ ή ίσως σπάσουν πριν χάσει την ικανότητα φιλτραρίσματος», προσθέτει.

Ο λόγος για τον οποίο οι μάσκες N95 χαρακτηρίζονται ως μίας χρήσης είναι επειδή κατηγοριοποιούνται ως ιατρικές μάσκες, λέει η Έριν Μπρομάτζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Dartmouth.

Γιατί μάσκες N95

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας έχουν επιβάλει τη χρήση μασκών τύπου N95, σχεδιασμένες «ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων. Επιπλέον διαθέτουν πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες καθώς έχουν φτιαχτεί από πολυπροπυλένιο, που τις κάνει 10 φορές πιο αποτελεσματικές στο να "πιάνουν" σωματίδια»

Πότε τις ξαναχρησιμοποιούμε – Και πότε όχι

Για να επαναχρησιμοποιήσετε τις μάσκες N95 με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, αποφύγετε να αγγίζετε το μπροστινό εξωτερικό μέρος της μάσκας όταν τη φοράτε, συστήνει η Μαρ. Αντίθετα, προσπαθήστε να τις χειρίζεστε από τις άκρες ή τα λαστιχάκια. «Αποφύγετε οπωσδήποτε το μέρος ακριβώς μπροστά από το σημείο που αναπνέετε, δηλαδή ακριβώς μπροστά από τη μύτη και το στόμα σας», πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού φόρεσε μία μάσκα N95 σε ένα πολυσύχναστο εσωτερικό περιβάλλον -- όπως το μετρό η Μαρ υποστηρίζει ότι «αυτές οι μάσκες είναι πραγματικά σχεδιασμένες για να χειρίζονται πολλά σωματίδια και θα συνεχίζουν να λειτουργούν».

Ωστόσο, μια γνωστή επαφή με κρούσμα θα πρέπει να επηρεάσει την προσέγγισή σας. Αν «δούλευα σε ένα γραφείο και φορούσα μία N95 και κάποιος στο γραφείο μου είχε βγει θετικός στο τεστ, θα ήξερα ότι ήμουν καλά προστατευμένος», λέει η Μπρομάτζ. «Αλλά μάλλον θα πέταγα αυτή τη μάσκα. Επειδή αυτή η μάσκα έχει κάνει τη δουλειά της παγιδεύοντας τον ιό και δεν θέλω να διακινδυνεύσω να πιάσω στα χέρια μου οτιδήποτε.

Το ότι θα μπορούσατε να βρεθήκατε εν αγνοία σας κοντά σε ένα μολυσμένο άτομο σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο -όπως στο μετρό ή το σούπερ μάρκετ- φορώντας μάσκα N95 είναι πιθανό. Η παραμονή τουλάχιστον δύο μέτρων μακριά από τους άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου Covid-19.

Εάν η μάσκα σας υγρανθεί, βρωμίσει, τσακιστεί, ζαρώσει ή αλλοιωθεί – με μέικ απ για παράδειγμα- θα πρέπει να την αντικαταστήσετε καθώς αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητά της, συμφωνούν Μαρ και Μπρομάτζ.

«Όσο περισσότερο τη φοράτε, τόσο περισσότερο παγιδεύει υλικό -- πράγμα που σημαίνει ότι η διαπνοή, η αντίσταση της μάσκας, αρχίζει να μειώνεται», λέει η δεύτερη. «Μία από τις βασικές ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα να την αλλάξουμε είναι όταν, ακόμη κι αν φαίνεται ωραία και καθαρή είναι όταν έχει σταματήσει να μας δυσκολεύει έστω λίγο στο να αναπνεύσουμε. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση σε κάθε αναπνοή».

Πώς να την αποστειρώσετε

Επειδή οι μάσκες N95 έχουν αυτό το ειδικό στατικό φορτίο που βοηθά στο φιλτράρισμα των ιών, δεν πρέπει να πλένετε τις μάσκες, καθώς το νερό θα διαλύσει το φορτίο, λέει η Μαρ.

Συνολικά, ο κίνδυνος μόλυνσης στην επαναχρησιμοποίηση μασκών N95 είναι «μικρότερος, πολύ μικρότερος, από τον κίνδυνο να μην φοράτε N95 και να αναπνέετε σωματίδια», προσθέτει.

Οι ειδικοί συνιστούν, μετά τη χρήση της KN95, να βγάλετε τη μάσκα και να την τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα, ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα. Κλείστε και αφήστε την σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Πλύνετε καλά τα χέρια σας. Αφήστε την μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών- τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή. Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Πηγή: Cnn.gr

Γιατί οι επιστήμονες λένε να μην πίνουμε καφέ πριν πάμε για ψώνια

Offsite Team -
26.06.2022 - 07:26

Γιατί οι επιστήμονες λένε να μην πίνουμε καφέ πριν πάμε για ψώνια

Η καφεΐνη επηρεάζει τα ψώνια που κάνουμε - Τι έδειξαν πειράματα

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής το πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα (USF) διαπίστωσε ότι η καφεΐνη επηρεάζει το τι αγοράζετε και το πόσα ξοδεύετε όταν ψωνίζετε!

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε τρία πειράματα σε καταστήματα λιανικής. Ολοένα και συχνότερα θα προσέξετε ότι είτε εντός, είτε εκτός του χώρου, σερβίρουν καφέ στους πελάτες.

Στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marketing, διαπίστωσαν ότι οι αγοραστές που έπιναν ένα φλιτζάνι δωρεάν καφέ με καφεΐνη πριν από την βόλτα τους στα καταστήματα ξόδευαν περίπου 50% περισσότερα χρήματα και αγόραζαν σχεδόν 30% περισσότερα είδη από τους αγοραστές που έπιναν ντεκαφεϊνέ, ή νερό.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 20 κόλπα για καλό ύπνο όταν έχει πολλή ζέστη

«Η καφεΐνη, ως ισχυρό διεγερτικό, απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, η οποία διεγείρει το μυαλό και το σώμα. Αυτό οδηγεί σε μια υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την παρορμητικότητα και μειώνει τον αυτοέλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dipayan Biswas, καθηγητής μάρκετινγκ στο USF. “Ως αποτέλεσμα, η πρόσληψη καφεΐνης οδηγεί σε παρορμητικότητα αγορών όσον αφορά τον μεγαλύτερο αριθμό αγορών και την μεγαλύτερη δαπάνη”.

Η καφεϊνη επηρεάζει τα ψώνια που κάνουμε - Πώς έγιναν και τι έδειξαν τα πειράματα

Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια μηχανή εσπρέσο στις εισόδους μιας αλυσίδας λιανικής και ενός καταστήματος οικιακών ειδών στη Γαλλία και ενός πολυκαταστήματος στην Ισπανία. Κατά την είσοδο, σε περισσότερους από 300 αγοραστές δόθηκε ένα δωρεάν φλιτζάνι καφέ. Περίπου στους μισούς προσφέρθηκε καφές που περιείχε περίπου 100 mg καφεΐνης και στους υπόλοιπους προσφέρθηκε καφές χωρίς καφεΐνη, ή νερό. Όταν ολοκλήρωσαν τα ψώνια τους, οι πελάτες έδειξαν τις αποδείξεις των αγορών τους στους ερευνητές.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει καφεΐνη αγόραζαν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων και ξόδευαν περισσότερα χρήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη επηρέασε επίσης το είδος των αντικειμένων που αγόραζαν οι πελάτες. Όσοι έπιναν καφέ με καφεΐνη αγόραζαν περισσότερα μη απαραίτητα πράγματα από τους άλλους αγοραστές. Ωστόσο, υπήρχε μια ελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τις χρηστικές αγορές.

Τεστ και στις διαδικτυακές αγορές

Οργάνωσαν ένα τέταρτο πείραμα σε ένα εργαστήριο και έλαβαν παρόμοια αποτελέσματα, αυτήν τη φορά σχετικά με τις διαδικτυακές αγορές. Μοίρασαν μια “δεξαμενή μελέτης” 200 φοιτητών από σχολές επιχειρηματικών σπουδών σε άτομα που κατανάλωναν καφέ με καφεΐνη και σε άτομα που έπιναν ντεκαφεϊνέ. Τους ζήτησαν να επιλέξουν ποια είδη θα αγοράσουν από μια προεπιλεγμένη λίστα 66 επιλογών.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα έχετε δροσιά όταν κοιμάστε χωρίς air condition

Όσοι κατανάλωναν καφεΐνη διάλεξαν περισσότερα αντικείμενα που θεωρούνταν παρορμητικές αγορές, ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν πιο πρακτικά αντικείμενα/υπηρεσίες.

“Αν και η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία, μπορεί να υπάρξουν ακούσιες συνέπειες από την κατανάλωση καφεΐνης όσον αφορά την οικιακή οικονομία και ειδικά τα ψώνια που κάνουμε. Δηλαδή, οι καταναλωτές που προσπαθούν να ελέγξουν τις παρορμητικές τους δαπάνες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη πριν ψωνίσουν”, είπε επιγραμματικά ο Biswas.

Πηγή: iatropedia.gr

Home