Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αϋπνία: Αυξάνει τον κίνδυνο για την πάθηση που όλοι φοβόμαστε

Offsite Team
- 11.01.2020

Αϋπνία: Αυξάνει τον κίνδυνο για την πάθηση που όλοι φοβόμαστε

Thumbnail
Αρκεί μια νύχτα λιγοστού ύπνου για να αυξηθεί η έκκριση της ύποπτης για την πρόκληση νόσου Αλτσχάιμερ πρωτεΐνης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology, ένας μόλις κακός βραδινός ύπνος ήταν αρκετός για να αυξήσει τα επίπεδα πρωτεΐνης ταυ σε νέους, υγιείς άνδρες που αποτελούσαν του συμμετέχοντες της μελέτης, σε αντίθεση με όσους κοιμήθηκαν επαρκώς και χωρίς να διακόψουν τον ύπνο τους.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης ταυ οι οποίες προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων του. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες ταυ σχετίζονται με την πρόκληση της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς η εναπόθεσή τους στον εγκέφαλο καθίσταται προβληματική επειδή εκείνος δεν  δεν κατορθώνει να τις αποβάλει.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Jonathan Cedernaes, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, η συσσώρευση πρωτεΐνης ταυ συναντάται στον εγκέφαλο ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Όλες οι νέες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην πρωτεΐνη ταυ, η οποία θεωρείται ο κυριότερος υπεύθυνος στην εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με τη νόσο. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του β αμυλοειδούς, της άλλης πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο.

Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, επιστήμονες σημείωσαν ότι είναι δυνατόν να προβλέψουν με σχετικά υψηλή ακρίβεια ποιες περιοχές του εγκεφάλου θα ατροφήσουν, εντοπίζοντας τα σημεία που έχει συσσωρευτεί η πρωτεΐνη ταυ.

Στο παραπάνω κατέληξαν μετά τη μελέτη 15 νεαρών ηλικίας περίπου 22 ετών, με μέση διάρκεια ύπνου επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, οι οποίοι για δύο συνεχόμενες νύχτες κοιμήθηκαν κανονικά και σε δεύτερη διήμερη φάση, ο ύπνος τους διακόπηκε απότομα τη δεύτερη νύχτα. Ύστερα από έναν πλήρη και καλό ύπνο, η αύξηση της πρωτεΐνης ταυ ήταν μόλις 2%, ενώ μετά τον διακεκομμένο ύπνο, η υπήρξε αύξηση 17%.

Όσο πιο δραστήριοι είναι οι εγκεφαλικοί νευρώνες, τόσο περισσότερη πρωτεΐνη ταυ παράγουν. Συνεπώς, αν μένουμε ξύπνιοι για περισσότερες από 15 με 18 ώρες τα επίπεδα συσσώρευσης της πρωτεΐνης ταυ υπερβαίνουν τη δυνατότητα του εγκεφάλου να την αποβάλει.

Μια άλλη εκδοχή σχετικά με την πολλαπλάσια παραγωγή της εν λόγω πρωτεΐνης, είναι πως απελευθερώνεται από τα εγκεφαλικά κύτταρα όταν έχουν υποστεί βλάβη. Για παράδειγμα, ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης ταυ στο αίμα. Όπως λέει ο Keith Fargo, διευθυντής των επιστημονικών προγραμμάτων στην Ένωση για το Αλτσχάιμερ «αυτό που εν τέλει παρατηρούμε, είναι η απώλεια της ακεραιότητας των εγκεφαλικών κυττάρων όταν δεν κοιμόμαστε καλά».

Ygeiamou.gr

 

Home