Αυτές είναι οι θερμίδες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Αυτές είναι οι θερμίδες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Αναλυτικά οι θερμίδες των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων - Τι να προσέξουμε

Όλα τα νοικοκυριά ετοιμάζουν πυρετωδώς τα γιορτινά τραπέζια. Παρά την ανυπομονησία για τα καλούδια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν πρέπει να ξεχνάμε την υγεία και τη διατροφή μας, καθώς οι λιχουδιές των Χριστουγέννων είναι πλούσιες σε θερμίδες.

Η Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος, Δρ Στάλω Πάπουτσου, μίλησε στην Offsite μας κατέγραψε αναλυτικά τον αριθμό θερμίδων που έχει το κάθε χριστουγεννιάτικο φαγητό και γλυκό και μας συμβούλεψε τι να προσέξουμε. 

-Ποια είναι τα πιο παχυντικά των Χριστουγέννων; 

Τις πιο πολλές θερμίδες έχουν τα σοκολατάκια, καθώς 100 γραμμάρια σοκολάτας φτάνουν τις 600 θερμίδες. Συνεπώς με πέντε σοκολατάκια μικρά μπορεί κάποιος να καταναλώσει αρκετές θερμίδες. Αμέσως μετά έρχονται οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα με 180 και 130 θερμίδες αντίστοιχα. Οπότε αν σκεφτούμε ότι μια κοπέλα μέσα στη μέρα της πρέπει να πάρει 1 500 - 2 000 θερμίδες και καταναλώσει τις 600 από μια σοκολάτα, τότε φεύγει το ⅓ των θερμίδων της ημέρας της. Πρεπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί.

Αναλυτικά οι θερμίδες του παραδοσιακού, κυπριακού, χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 

Γαλοπούλα (100gr)

130 θερμίδες

Γέμιση γαλοπούλας (120gr)

210 θερμίδες

Μακαρόνια του φούρνου (100γρ) 

200 θερμίδες

Κουπέπια (100γρ)

180 θερμίδες

Σούβλα αρνίσια (100γρ)

300 θερμίδες

Σούβλα χοιρινή (100γρ)

230 θερμίδες

Σούβλα κοτόπουλο (100γρ)

130 θερμίδες

Γεμιστά (100γρ)

130 θερμίδες

1 μέτρια ψητή πατάτα χωρίς λάδι 

100 θερμίδες

1 μέτρια ψητή τηγανιτή πατάτα

210-250 θερμίδες

Μελομακάρονο (30-35γρ - μέτριου μεγέθους)

130 θερμίδες

Κουραμπιές (30-35γρ - μέτριου μεγέθους)

180 θερμίδες

Σοκολατάκια (100 γρ)

600 θερμίδες

Christmas cake (100 γρ - μικρό κομμάτι) 

300-350 θερμίδες

Βασιλόπιτα (70 γρ)

240 θερμίδες

Κρασί (100ml)

75 θερμίδες

Ουίσκι (100ml)

265 θερμίδες

Βότκα (100ml)

230 θερμίδες

Μπύρα (100ml)

90 θερμίδες

Ζιβανία (40ml)

105 θερμίδες

 

2

Τι να προσέξουμε - Σε ποιές παγίδες να μην πέσουμε

Όπως σημείωσε η Δρ Πάπουτσου, η βασιλόπιτα είναι μια από τις καλές επιλογές του γιορτινού τραπεζιού καθώς δεν είναι τόσο θερμιδογόνα όσο οι άλλες λιχουδιές. 

Συχνά ξεφεύγουμε και με τα σνακς όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα πατατάκια και όλα αυτά που υπάρχουν στα γιορτινά τραπέζια που δεν τα υπολογίζουμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα σνακς αυτά δίνουν πάρα πολλές θερμίδες. Πρέπει να βάλουμε μέτρο και όταν είμαστε χορτάτοι από ένα φαγητό να μην ξεφύγουμε σε αλκοόλ και σνακ. 

Σχετικά με το αλκοόλ, στην Κύπρο συνηθίζουμε να πίνουμε την παραδοσιακή ζιβανία που έχει αρκετές θερμίδες. Ένα σφηνοπότηρο ζιβανίας έχει 100 θερμίδες, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γενικά το αλκοόλ έχει αρκετές θερμίδες. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το φαγητό, όσο τα υπόλοιπα.

Συμβουλεύουμε τον κόσμο να γεμίζει το μισό του πιάτο με σαλάτα και λαχανικά να μην αφήνει αρκετό χώρο για το φαγητό. Να βάζει δύο κομμάτια κρέας και να προσέχει τα υπόλοιπα αμυλούχα φαγητά - που έχουν και τις περισσότερες θερμίδες -  να μην ξεπερνούν το ¼ του πιάτου. Έτσι αν μειώσουμε την ποσότητα, ούτε θα βαρυστομαχιάσουμε, ούτε θα ξεπεράσουμε τις 500-700 θερμίδες που θεωρείται αρκετό φαγητό.

-Αν φάμε περισσότερο σε ένα γιορτινό τραπέζι το μεσημέρι πως συνεχίζουμε το βράδυ;

Αν είμαστε σκασμένοι από το μεσημεριανό φαγητό μπορούμε να μην φάμε και τίποτα, μόνο ένα φρούτο. Αν πεινάσουμε το βράδυ καλύτερα να φάμε μια χορτόσουπα, ένα γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή ένα τοστ.

-Τι να προσέξουμε στο μαγείρεμα;

Να μαγειρέψουμε τα φαγητά μας παραδοσιακά όπως πάντα. Να μην μαγειρέψουμε διαιτητικά  για να απολαύσουμε τη συνταγή όπως είναι, απλά να φάμε λιγότερη ποσότητα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κρέας καλό είναι να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί τα κάρβουνα παράγουν ουσίες που κάνουν κακό στην υγεία μας. Πρέπει να υπάρχει μια μικρή απόσταση από τα κάρβουνα και το κρέας. Τα υλικά με τα οποία μαρινάρουμε το κρέας δίνουν μια προστασία στο κρέας από αυτές τις ουσίες.

*Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών καλό είναι να κάνουμε μια ώρα περπάτημα την ημέρα για να μην βάλουμε κιλά και να κάψουμε τις περιττές θερμίδες.

 

Home