Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βλέπουν ΟΑΥ οι φαρμακοποιοί για το commission τους

Offsite Team -
02.02.2023

Βλέπουν ΟΑΥ οι φαρμακοποιοί για το commission τους

Σε εξονυχιστικό έλεγχο διαδικασίες, πρακτικές για αγορές φαρμάκων
Το 2022 έπαιρναν αμοιβή περίπου €1,90 για κάθε συσκευασία - Θα τους δώσει περισσότερα ο ΟΑΥ

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση μεταξύ του ΟΑΥ και του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για την αποζημίωση των φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί έδωσαν πίστωση χρόνου στον ΟΑΥ ώστε να επεξεργαστεί την πρόταση για τις αποζημιώσεις τους, αναστέλλοντας μάλιστα τα απεργιακά μέτρα.

Ο ΟΑΥ από την άλλη βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του προϋπολογισμού για το έτος 2023. 

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα χθες ενημερώθηκε για την πρόταση που θα καταθέσει ο ΟΑΥ στους φαρμακοποιούς. Μάλιστα, ως αρμόδιος υπουργός, ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες πλευρές πως σε περίπτωση αδιεξόδου, είναι πρόθυμος, και πάλι, να αναλάβει ρόλο ... πυροσβέστη για να σβήσει και αυτή τη φωτιά στον τομέα της υγείας. 

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Αρχικά αξίζει να τονιστεί πως ο κάθε φαρμακοποιός αμείβεται ανάλογα με τον αριθμό συσκευασιών φαρμάκων που διαθέτει. Δηλαδή, αμείβεται την τιμή του φαρμάκου όπως την αγοράζει και ακολούθως λαμβάνει και ένα ποσό για κάθε συσκευασία φαρμάκου που χορηγεί στον κάθε πολίτη. 

Η συμφωνία μεταξύ ΟΑΥ και ΠΦΣ προέβλεπε ότι ο προϋπολογισμός για τις αμοιβές των φαρμακοποιών θα ήταν συνολικά €28.5 εκατομμύρια για 15 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων. Σε περίπτωση που οι συσκευασίες αυξάνονται μέχρι και 600.000 ετησίως (δηλαδή σύνολο 15.600.000 συσκευασίες φαρμάκων), ο ΟΑΥ έδινε στους φαρμακοποιούς επιπλέον €1.000.000. Βάσει της συμφωνίας των €28.5 εκατ. ο κάθε φαρμακοποιός για το 2022 λάμβανε περίπου €1.90 για κάθε συσκευασία φαρμάκου που πουλούσε, ανεξαιρέτως της τιμής που κόστιζε.

Την χρονιά που μας πέρασε η αμοιβή των φαρμακοποιών έφθασε συνολικά τα €30 εκατομμύρια, λόγω του ΦΠΑ.  

Περί τα τέλη του 2022, διαπιστώθηκε πως οι συσκευασίες φαρμάκων που διατέθηκαν στα φαρμακεία, έφθασαν τα 19 εκατομμύρια, δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που βρίσκονταν στον προϋπολογισμό και μπορούσε να αποζημιώσει ο ΟΑΥ.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί, έχουν ζητήσει από τον ΟΑΥ όπως τους δοθεί αναδρομικά το συνολικό ποσό που κόστισαν τα επιπλέον 4 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων. 

Θα είναι αυξημένος ο προϋπολογισμός λέει ο ΟΑΥ

Αρμόδια πηγή από τον ΟΑΥ μιλώντας στην OffsiteNews δήλωσε πως ο Οργανισμός σήμερα θα δώσει στους φαρμακοποιούς νέα πρόταση, με αυξημένο προϋπολογισμό λόγω αύξησης και των συσκευασιών των φαρμάκων. 

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι πως ο Οργανισμός δεν προτίθεται να δώσει το αναδρομικό ποσό που ζητούν οι φαρμακοποιοί. 

Στην αναμονή οι φαρμακοποιοί

Σε δηλώσεις της στην OffsiteNews η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, τόνισε πως «ελπίζω να μας δώσουν την πρόταση η οποία θα μας ικανοποιήσει ώστε να μην προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες προς το παρόν έχουν αναβληθεί και όχι ακυρωθεί».

Μάλιστα, υποστήριξε πως σε περίπτωση που δεν τους ικανοποιήσει η πρόταση από τον ΟΑΥ, τότε δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Home