Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλευτές ζητούν ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ

Μικαέλλα Μέσσιου -
28.02.2022 - 06:15

Βουλευτές ζητούν ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ

Ανοίγει η συζήτηση στην επιτροπή Υγείας - Προβληματισμός για ποσοστά υπογεννητικότητας

Ένα στα έξι νεαρά ζευγάρια στην Κύπρο αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας ή μονήρεις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, κατατρέχουν στην εξωσωματική θεραπεία. Αυτό όμως από μόνο του ως θεραπεία κοστίζει αρκετά χρήματα με αποτέλεσμα να γίνονται δεύτερες σκέψεις. 

Με αφορμή λοιπόν αυτό, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ κυρία Σάβια Ορφανίδου, Ευθύμιος Δίπλαρος και Χαράλαμπος Πάζαρος έχουν από κοινού πρόσφατα εγγράψει στη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την εισήγηση τους, για ένταξη μίας θεραπείας εξωσωματικής από το ΓεΣΥ και αναμένεται ο ορισμός ημερομηνίας για συζήτηση του.

Μιλώντας στην Offsite, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε πως τα ποσοστά υπογεννητικότητας στον τόπο μας και ειδικά οι συνεχείς αυξητικοί αριθμοί της υπογεννητικότητας, είναι ένα θέμα που προβληματίζει. Το κράτος οφείλει να λάβει έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και να προσφέρει λύσεις αφού ο κίνδυνος που ελλοχεύει αγγίζει την λειτουργία του ιδίου του κράτους μας. Η ένταξη τουλάχιστον μιας εξωσωματικής θεραπείας στο σχέδιο ΓΕΣΥ θα συντείνει στην μείωση του προβλήματος της υπογεννητικότητας. 

Η προτεραιότητα στις σπουδές και στην επαγγελματική αποκατάσταση οδήγησε τους νέους μας να επιλέγουν να αποκτούν οικογένεια σε μεγαλύτερες ηλικίες, το εργασιακό και το οικονομικό άγχος, αποτελούν παράγοντες που σύμφωνα με τους ειδικούς, δυσχεραίνουν την γονιμότητα. Επιπρόσθετα, οι χαμηλοί μισθοί που επικρατούν κατά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο σε συνδυασμό με το ψηλό κόστος διαβίωσης στον τόπο σας και το υψηλό κόστος των θεραπειών υπογονιμότητας και εξωσωματικών θεραπειών, δεν επιτρέπουν  στα νέα ζευγάρια να προβούν ή να επαναλαμβάνουν τον μέγιστο αριθμό θεραπειών για απόκτηση οικογένειας.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας και πως ποσοστό 5% υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας. Ευτυχώς στην Κύπρο έχουμε εξειδικευμένες κλινικές και εξαίρετους ιατρούς στο τομέα αυτό της ιατρικής με αποτέλεσμα το ποσοστό επιτυχίας των εξωσωματικών να αγγίζει το 25%. Υπάρχει επίσης το Συμβούλιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής το οποίο έχει βοηθήσει αρκετές γυναίκες να τεκνοποιήσουν. 

Επίσης και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας διαθέτει Σχέδιο Επιδότησης για Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, στηρίζει τις προσπάθειες τόσο των ζευγαριών όσο και των μονήρη γυναικών να προβούν σε θεραπείες υπογονιμότητας και εξωσωματικές θεραπείες. Ο κάθε ενδιάφερόμενος μπορεί να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. 

Εντούτοις, παρά και το Σχέδιο Επιδότησης για Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, η ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ για μια φορά μόνο, θα βοηθήσει περαιτέρω τα νέα ζευγάρια και τις μονήρεις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, θα απαλλάξει από ένα τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος αφού δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια και χρειάζεται και δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εξωσωματική θεραπεία. Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ κυρία Σάβια Ορφανίδου, Ευθύμιος Δίπλαρος και Χαράλαμπος Πάζαρος έχουν από κοινού πρόσφατα εγγράψει στη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την εισήγηση και αναμένεται ο ορισμός ημερομηνίας για συζήτηση του. 

«Θεωρούμε πως η πρότασή μας θα ωθήσει και θα στηρίξει τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων και πως θα συντείνει στην αύξηση των γεννήσεων στη Κύπρο που όπως αρχικά ανάφερα, αντιμετωπίζει σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητότητα». 

Ως κράτος, ανέφερε ο κ. Πάζαρος, έχουμε καθήκον να στηρίξουμε τις προσπάθειες των νέων ζευγαριών αλλά και όσων μονήρη γυναικών ενδιαφέρονται να τεκνοποιήσουν, με τον κάθε δυνατό τρόπο.  Οφείλουμε να επενδύσουμε στην αύξηση των γεννήσεων μας για το καλό του τόπου μας, για να έχουμε αύριο μία υγιή κοινωνία και όχι μία γερασμένη στην οποία μάλιστα κινδυνεύουμε να είμαστε ίσως και μειονότητα.   

 

Home