Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλευτές ζητούν ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ

Μικαέλλα Μέσσιου -
28.02.2022 - 06:15

Βουλευτές ζητούν ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ

Ανοίγει η συζήτηση στην επιτροπή Υγείας - Προβληματισμός για ποσοστά υπογεννητικότητας

Ένα στα έξι νεαρά ζευγάρια στην Κύπρο αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας ή μονήρεις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, κατατρέχουν στην εξωσωματική θεραπεία. Αυτό όμως από μόνο του ως θεραπεία κοστίζει αρκετά χρήματα με αποτέλεσμα να γίνονται δεύτερες σκέψεις. 

Με αφορμή λοιπόν αυτό, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ κυρία Σάβια Ορφανίδου, Ευθύμιος Δίπλαρος και Χαράλαμπος Πάζαρος έχουν από κοινού πρόσφατα εγγράψει στη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την εισήγηση τους, για ένταξη μίας θεραπείας εξωσωματικής από το ΓεΣΥ και αναμένεται ο ορισμός ημερομηνίας για συζήτηση του.

Μιλώντας στην Offsite, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε πως τα ποσοστά υπογεννητικότητας στον τόπο μας και ειδικά οι συνεχείς αυξητικοί αριθμοί της υπογεννητικότητας, είναι ένα θέμα που προβληματίζει. Το κράτος οφείλει να λάβει έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και να προσφέρει λύσεις αφού ο κίνδυνος που ελλοχεύει αγγίζει την λειτουργία του ιδίου του κράτους μας. Η ένταξη τουλάχιστον μιας εξωσωματικής θεραπείας στο σχέδιο ΓΕΣΥ θα συντείνει στην μείωση του προβλήματος της υπογεννητικότητας. 

Η προτεραιότητα στις σπουδές και στην επαγγελματική αποκατάσταση οδήγησε τους νέους μας να επιλέγουν να αποκτούν οικογένεια σε μεγαλύτερες ηλικίες, το εργασιακό και το οικονομικό άγχος, αποτελούν παράγοντες που σύμφωνα με τους ειδικούς, δυσχεραίνουν την γονιμότητα. Επιπρόσθετα, οι χαμηλοί μισθοί που επικρατούν κατά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο σε συνδυασμό με το ψηλό κόστος διαβίωσης στον τόπο σας και το υψηλό κόστος των θεραπειών υπογονιμότητας και εξωσωματικών θεραπειών, δεν επιτρέπουν  στα νέα ζευγάρια να προβούν ή να επαναλαμβάνουν τον μέγιστο αριθμό θεραπειών για απόκτηση οικογένειας.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας και πως ποσοστό 5% υποβάλλεται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε θεραπείες υπογονιμότητας. Ευτυχώς στην Κύπρο έχουμε εξειδικευμένες κλινικές και εξαίρετους ιατρούς στο τομέα αυτό της ιατρικής με αποτέλεσμα το ποσοστό επιτυχίας των εξωσωματικών να αγγίζει το 25%. Υπάρχει επίσης το Συμβούλιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής το οποίο έχει βοηθήσει αρκετές γυναίκες να τεκνοποιήσουν. 

Επίσης και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας διαθέτει Σχέδιο Επιδότησης για Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, στηρίζει τις προσπάθειες τόσο των ζευγαριών όσο και των μονήρη γυναικών να προβούν σε θεραπείες υπογονιμότητας και εξωσωματικές θεραπείες. Ο κάθε ενδιάφερόμενος μπορεί να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. 

Εντούτοις, παρά και το Σχέδιο Επιδότησης για Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, η ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ για μια φορά μόνο, θα βοηθήσει περαιτέρω τα νέα ζευγάρια και τις μονήρεις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, θα απαλλάξει από ένα τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος αφού δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια και χρειάζεται και δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εξωσωματική θεραπεία. Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ κυρία Σάβια Ορφανίδου, Ευθύμιος Δίπλαρος και Χαράλαμπος Πάζαρος έχουν από κοινού πρόσφατα εγγράψει στη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την εισήγηση και αναμένεται ο ορισμός ημερομηνίας για συζήτηση του. 

«Θεωρούμε πως η πρότασή μας θα ωθήσει και θα στηρίξει τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων και πως θα συντείνει στην αύξηση των γεννήσεων στη Κύπρο που όπως αρχικά ανάφερα, αντιμετωπίζει σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητότητα». 

Ως κράτος, ανέφερε ο κ. Πάζαρος, έχουμε καθήκον να στηρίξουμε τις προσπάθειες των νέων ζευγαριών αλλά και όσων μονήρη γυναικών ενδιαφέρονται να τεκνοποιήσουν, με τον κάθε δυνατό τρόπο.  Οφείλουμε να επενδύσουμε στην αύξηση των γεννήσεων μας για το καλό του τόπου μας, για να έχουμε αύριο μία υγιή κοινωνία και όχι μία γερασμένη στην οποία μάλιστα κινδυνεύουμε να είμαστε ίσως και μειονότητα.   

 

8 προβλήματα που ευνοούν την αφυδάτωση. Τι μπορείτε να κάνετε

Offsite Team -
29.06.2022 - 23:04

8 προβλήματα που ευνοούν την αφυδάτωση. Τι μπορείτε να κάνετε

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες της αφυδάτωσης και τι πρέπει να κάνετε

Όλοι χρειαζόμαστε το νερό για να επιβιώσουμε, αλλά τι μπορεί να συμβαίνει αν πίνετε καθημερινά αρκετά ποτήρια αλλά αισθάνεστε συνεχώς διψασμένοι και αφυδατωμένοι; Οι πιθανές αιτίες του φαινομένου είναι αρκετές και χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση διότι η αφυδάτωση δεν είναι «αθώα» κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Ισότητα και δίκαιη θεραπεία ζητούν τα άτομα με σκληρόδερμα

Όπως εξηγεί ο Dr. Baruch Fertel, αναπληρωτής καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Οχάιο, το 55% έως 78% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.  Όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος, ο οργανισμός του δεν διαθέτει αρκετά υγρά ώστε να επιτελεί τις βασικές λειτουργίες του. Η επαρκής ενυδάτωση, όμως, είναι απαραίτητη διότι το νερό:

 • Συμβάλλει στην πέψη
 • Ενυδατώνει τις αρθρώσεις
 • Χρησιμοποιείται για την παραγωγή σιέλου
 • Συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα όργανα και τους ιστούς
 • Ρυθμίζει την σωματική θερμοκρασία
 • Εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες στο αίμα

Πως εκδηλώνεται η αφυδάτωση

Επομένως, είναι απαραίτητο να πίνετε καθημερινά πολύ νερό. «Αν παρατηρήσετε ότι δεν έχετε ουρήσει για αρκετές ώρες ή ότι τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα και συμπυκνωμένα, τότε δεν πίνετε αρκετό νερό», τονίζει ο Dr. Fertel. «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά το καλοκαίρι που ελλοχεύει κίνδυνος θερμοπληξίας».

Διαβάστε επίσης: ​​​​​​​Αν πάθετε ηλιακό έγκαυμα, φάτε αυτές τις τροφές

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι είστε αφυδατωμένοι; Τα ύποπτα συμπτώματα είναι τα εξής, σύμφωνα με τον ειδικό:

 • Μειωμένη παραγωγή ούρων
 • Συμπυκνωμένα ούρα, με σκούρο χρώμα
 • Πονοκέφαλος
 • Ναυτία
 • Μυϊκές κράμπες
 • Κόπωση
 • Ίλιγγος και ζάλη
 • Ξερό στόμα
 • Δυσκοιλιότητα

Δυστυχώς, η αφυδάτωση είναι πάρα πολύ συχνή κατάσταση, σε όλες τις ηλικίες. Ιδιαιτέρως επικίνδυνη όμως ειδικά το καλοκαίρι, είναι στα δύο άκρα του ηλικιακού φάσματος (μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι), όπου η θερμορρύθμιση υπολειτουργεί. Ο Dr. Fertel εξηγεί ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες της.

Πίνετε λιγότερο νερό απ’ όσο νομίζετε

Οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε νερό είναι πάρα πολύ υψηλές, ιδίως το καλοκαίρι. Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών & Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστούν η ημερήσια πρόσληψη υγρών (από τρόφιμα και ροφήματα) να είναι:

 • 3,7 λίτρα για τους άνδρες
 • 2,7 λίτρα για τις γυναίκες

Οι ποσότητες αυτές, όμως, ισχύουν για τον μέσο ενήλικα, με μέσο σωματικό βάρος και καλή υγεία. Αφορούν επίσης πρόσληψη και από τις τροφές.

Όσοι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή/και ιδρώνουν πολύ, χρειάζονται περισσότερα υγρά. Όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και δεν ιδρώνουν πολύ, χρειάζονται λιγότερα. Λιγότερα χρειάζεται να πίνουν και όσοι τρώνε καθημερινά πολλές σαλάτες, φρούτα, γιαούρτια, σούπες κ.λπ.

«Ένας γενικός κανόνας είναι να πίνετε όσο νερό χρειάζεστε ώστε να μην διψάτε», τονίζει ο  Dr. Fertel. «Η δίψα υποδηλώνει ότι έχει αρχίσει η αφυδάτωση του οργανισμού. Επομένως, αν διψάτε, πρέπει να πιείτε ένα ποτήρι νερό».

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και όσοι έχουν μειωμένο αίσθημα δίψας πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Έχετε διαταραχή στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών

Για προστασία από την αφυδάτωση, ο οργανισμός δεν χρειάζεται μόνο υγρά αλλά και ηλεκτρολύτες, δηλαδή:

 • Νάτριο
 • Κάλιο
 • Ασβέστιο
 • Μαγνήσιο

Επομένως, πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά επαρκείς ποσότητες από φρούτα και λαχανικά. Μπανάνες και μήλα, λ.χ., όχι μόνο ενυδατώνουν το σώμα, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά προσφέρουν και αρκετά από αυτά τα συστατικά.

Αν γυμνάζεστε ή κάνετε βαριά χειρωνακτική εργασία στη ζέστη, ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες (π.χ. ένα ισοτονικό) μπορεί να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε όσους χάνετε με την εφίδρωση.

Πίνετε όλο το νερό μαζί

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση πρέπει να ενυδατώνετε σταδιακά τον οργανισμό σας στη διάρκεια της ημέρας. Αν ξυπνάτε το πρωί και πίνετε ένα λίτρο νερό, δεν βοηθάτε τον εαυτό σας. Αντιθέτως, ευνοείτε την ταχεία αποβολή υγρών και ηλεκτρολυτών, μέσω της αυξημένης διούρησης.

Ιδρώνετε πάρα πολύ

Η εφίδρωση είναι ένας βασικός μηχανισμός ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας (θερμορρύθμισης). Ωστόσο προκαλεί μεγάλη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, ευνοώντας την αφυδάτωση εάν δεν αναπληρωθούν.

Υγρά χάνουμε και μέσω της αναπνοής, επομένως χρειάζονται και αυτά αναπλήρωση, σημειώνει ο Dr. Fertel.

Πίνετε πολλά διουρητικά ροφήματα

Αν και όταν κάνει ζέστη είναι μεγάλος ο πειρασμός για έναν παγωμένο καφέ ή ένα δροσιστικό αναψυκτικό τύπου κόλα, η καφεΐνη που περιέχουν μπορεί να ασκήσει διουρητική δράση. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η αποβολή υγρών από τον οργανισμό σας και ο κίνδυνος να εκδηλώσετε αφυδάτωση.

Βέβαια, ο κίνδυνος αυτός υπάρχει κυρίως σε περίπτωση υπερκατανάλωσης και όχι με έναν καφέ την ημέρα, διευκρινίζει ο ειδικός. Προτιμήστε λοιπόν τις εκδοχές τους χωρίς καφεΐνη και, πάνω απ’ όλα, το σκέτο, καθαρό νερό, συνιστά.

Κάνετε εμέτους ή διάρροια

Όταν έχετε γαστρεντερίτιδα με εμέτους ή/και διάρροιες, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος για αφυδάτωση. Ωστόσο σε τέτοια περίπτωση δεν είναι εύκολο να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνετε.

Ο Dr. Fertel συνιστά να πίνετε όλη μέρα μικρές γουλιές υγρών (π.χ. νερό, ισοτονικά ροφήματα, τσάι, ζωμό κότας). Ο ζωμός κότας είναι πολύ καλή επιλογή διότι περιέχει αλάτι, το οποίο συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, διευκρινίζει.

Παίρνετε φάρμακα που ευνοούν την διούρηση

Ορισμένα φάρμακα διευκολύνουν την αφυδάτωση, επειδή διεγείρουν την αποβολή υγρών και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν λ.χ.:

 • Τα διουρητικά
 • Τα αντιόξινα
 • Τα υπακτικά (καθαρτικά)
 • Τα φάρμακα για την υπέρταση

Είναι σημαντικό να διαβάσετε το φύλλο οδηγιών χρήσεως των φαρμάκων σας. Αν αναγράφει στις ανεπιθύμητες ενέργειες την αφυδάτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό που σας τα χορήγησε. Θα σας πει ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες υγρών που πρέπει να καταναλώνετε.

Πάσχετε από διαβήτη

Η πολυδιψία και η πολυουρία (δηλαδή η αυξημένη δίψα και ούρηση) είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη. Αν λοιπόν διψάτε συνεχώς και πίνετε πολλά υγρά, με συνέπεια να ουρείτε πολύ συχνά, μπορεί να έχετε «ζάχαρο».

Σε τέτοια περίπτωση τα ούρα σας θα έχουν και μια γλυκιά μυρωδιά. Η αυξημένη διούρηση οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλλει την περιττή γλυκόζη (σάκχαρο). Μπορεί επίσης να χάνετε βάρος ή να έχετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα. Μπορεί επίσης να έχετε και μια μυρωδιά γλυκιά, φρουτώδη ή σαν βερνίκι νυχιών, προσθέτει ο Dr. Fertel.

Εξυπακούεται ότι αν έχετε τέτοιου είδους συμπτώματα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Τι να κάνετε

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, ο Dr. Fertel παρέχει τις εξής συμβουλές:

 • Να καταγράψετε για μερικές μέρες πόσα υγρά καταναλώνετε και να προσπαθήσετε να τα αυξήσετε.
 • Βάλτε στο κινητό προειδοποιήσεις, ώστε να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας
 • Να πίνετε 1 ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσετε σίγουρα κατά 3 ποτήρια ημερησίως τα υγρά που καταναλώνετε και θα τρώτε μικρότερη ποσότητα τροφής
 • Προσθέστε γεύση στο νερό σας. Λίγο λεμόνι ή ένα κομματάκι φρέσκο φρούτο, λ.χ., μπορεί να το κάνει πολύ πιο εύγεστο. Να αποφύγετε όμως την ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά.
 • Να τρώτε τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση νερού. Φρούτα και λαχανικά είναι η πρώτη σας επιλογή για το καλοκαίρι. Δοκιμάστε μαρούλια, αγγούρια, σέλερι, πεπόνι, καρπούζι κ.λπ.
 • Μην ξεχνάτε τους ηλεκτρολύτες. Ο χυμός από πίκλες, ένα αθλητικό ρόφημα ή λίγη κοτόσουπα μπορεί να είναι απαραίτητα σε όσους κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες ή προπόνηση στη ζέστη.

«Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή. Αν διψάτε, πιείτε νερό. Θα δείτε τα συμπτώματα της αφυδάτωσης να υποχωρούν σε 5-10 λεπτά. Αν όχι, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας», καταλήγει ο Dr. Fertel.

iatropedia.gr

Home