Δρ. Σπηλιώτης στην Offsite: Γλυκοχαράζει η νίκη του καρκίνου

Αναφέρεται στους λόγους που μπορεί τελικά να κερδίσουμε τη μάχη με τον καρκίνο

Αίσθηση προκάλεσε σε Κύπρο και Ελλάδα η δήλωση Ελλαδίτη Ογκολόγου ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί την επόμενη δεκαετία. 

Ο Δρ. Ιωάννης Σπηλιώτης μας κάνει την τιμή και μιλά στην Offsite και μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους φαίνεται ότι η ιατρική κοινότητα μπορεί τελικά να νικήσει τον καρκίνο.

Δίνει μάλιστα τις δικές του συμβουλές για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι εν δυνάμει ασθενείς για πρόληψη αλλά και για την καταπολέμηση του. 

-Καταρχάς, μέσα από ποιές έρευνες καταδεικνύεται ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί σε 10-15 χρόνια;

-Τα τελευταία 18 χρόνια, δηλαδή μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανακαλύψαμε πολλά μονοπάτια μέσα από τα οποία ένα φυσιολογικό κύτταρο μπορεί να οδηγηθεί σε μια καρκινογενετική εξέλιξη. Το γεγονός αυτό βοήθησε να κατανοήσουμε μηχανισμούς και να μπορέσουμε να παράξουμε καινοτόμα φάρμακα που ουσιαστικά μέσω άλλων μηχανισμών και χωρίς χημειοθεραπεία να σκοτώνουμε και να αναστέλλουμε το καρκινικό κύτταρο και την μεταστατική του υπόσταση.

-Άλλοι λόγοι, υπάρχουν;

-Βεβαίως δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια μπήκε στην πρώτη γραμμή θεραπείας, η ανοσοθεραπεία.  Ένας δηλαδή τρόπος που ουσιαστικά με κάποια φάρμακα ενεργοποιούμε τον μηχανισμό ανοσίας να επιτίθεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων και ήδη πλέον έχουμε μπει στην εφαρμογή αυτών των θεραπειών και σε μερικά νεοπλάσματα(πνεύμονας, νεφρός, συκώτι), αυτοί οι μηχανισμοί σε ένα αριθμό που μεταφράζεται 10-35% των ασθενών.

Ασθενείς που μεταφράζουν κάποιους δείκτες που δείχνουν ότι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε ανοσοθεραπευτικό χειρισμό. Αυτά δείχνουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης. 

Η τρίτη παρατήρηση έχει να κάνει με το ότι από την δεκαετία του 1970 μέχρι και την δεκαετία του 2010, υπήρξε μια αλματώδης αύξηση στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο.

Συγκεκριμένα, την δεκαετία του 70 ενά 20-25% υπερέβαιναν την πενταετια ανεξάρτητα εντόπισης, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 75%.

Μια τέταρτη και τελευταία παρατήρηση είναι το ότι κατανοήσαμε μηχανισμούς και γίναμε πιο στοχευτικοί στην καταπολέμηση του καρκίνου. Δηλαδή κάναμε πιο σύγχρονα και εξειδικευμένα τα μηχανήματα μας και αυτό βοήθησε στο να μπορούμε να εφαρμόζουμε πιο εύκολα την ακτινοθεραπεία.

Τέλος η χειρουργική που είναι ο τρίτος πυλώνας της ογκολογίας τα τελευταία 40 χρόνια έκανε αρματώδες βήματα εξειδικεύοντας τις τεχνικές της, κατορθώνοντας καλύτερα αποτελέσματα.

-Που μας οδηγούν αυτές οι αλλαγές;

-Αυτές οι αλλαγές αλλά και η ενημέρωση που προσφέρεται στον κόσμο, οδήγησε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν πρόληψη.

Αφού το φάρμακο κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη του, μας οδήγησε να βρίσκουμε νεοπλάσματα σε πρώιμη κατάσταση και να προσφέρουμε  πλήρη ίαση του καρκίνου.  Έτσι πλέον σε όλα τα συνέδρια σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και εξωτερικό τονίζεται ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ήττα στο λυκοφως του Καρκίνου.

-Για να φτάσουμε στην ήττα τελικά του καρκίνου όπως είπατε, παίζει ρόλο και το πόσο έγκαιρα θα γίνει η διάγνωση της ασθένειας;

- Η πρόληψη μας έχει δώσει πολλές επιλογές για να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο, πριν αυτός πάρει μια πιο κλινικά προχωρημένη μορφή.

Ακόμα και άνθρωποι που έχουν μεταστάσεις επωφελούνται σήμερα θεραπειών που πριν μια πενταετία δεν υπήρχαν.

Υπάρχει και το χαρακτηριστικό μιας άλλης αρρώστιας, του AIDS, όπου την δεκαετία του 1980 οι φορείς ή αυτοί που νοσούσαν δεν υπερέβαιναν τον ένα χρόνο επιβίωσης.

Σήμερα υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι που είναι οροθετικοί αλλά δεν πεθαίνουν καθώς υπάρχουν θεραπείες.

Αντίστοιχα, με τον καρκίνο είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

Από το 2012 και μετά η εξίσωση καρκίνος ίσον θάνατος έχει αλλάξει.

Σε όλο τον κόσμο σήμερα υπάρχουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν σε κάποια φάση της ζωής τους με καρκίνο, και σήμερα ζουν κανονικά. Βεβαίως ακόμα η μάχη δίνεται σε πολλαπλά μέτωπα. Δεν σημαίνει όμως ότι αν χάνουμε ένα άτομο στην μάχη με τον καρκίνο ότι θα χάσουμε τον πόλεμο.

-Ποια η δική σας συμβουλή;

- Καταρχάς ο καθένας από εμάς να φροντίζει τον εαυτό μας μέσα από προληπτικούς ελέγχους. Να αλλάξουμε τον τρόπο ζωή μας μέσα από μεσογειακή διατροφή, να περπατάμε και να ασκούμαστε. Παράλληλα θα πρέπει να βοηθάμε και στην βελτίωση του Περιβάλλοντος. Μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε να μειώσουμε 20-25% τα περιστατικά εμφάνισης Καρκίνου. 

Ο τελικός λόγος σε εσας;

Κλείνοντας θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τα ιατρικά πρωτόκολλα. Ήδη στην χώρα σας τα τελευταία 10 χρόνια το επίπεδο της ογκολογικής αντιμετώπισης είναι υψηλού επιπέδου. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε την υποστήριξη του Κράτους, κάτι που γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Το πιο ουσιαστικό στην δική μας εθνική ταυτότητα είναι το ότι η οικογένεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο συμπαραστέκεται με πολύ έντονο ρυθμό στην θεραπεία και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να έχουν κατα νουν ότι κάθε μέρα που κερδίζουν σε κάποια γωνιά της κάποια καινούργια ανακάλυψη και φάρμακο προχωράει. Το μήνυμα μου είναι μην φοβηθείς και μην αργήσεις γλυκοχαράζει η νίκη.

15